Ο Σωτήρης Γεωργίου είδε την ισπανική τηλεοπτική σειρά εφηβικού δράματος των Κάρλος Μοντέρο και Νταρίο Μαδρόνα στο Netflix, η οποία ακολουθεί την ζωή των μαθητών στο λύκειο Las Encinas και τη ζωή των φίλων τους και γράφει τις εντυπώσεις του

Elite. Μια σειρά στο Netflix (8 σεζόν) από αυτές που βλέπεις ευχάριστα γιατί έχει νεανικότητα, φλερτ, διασκέδαση, σεξ, σου θυμίζει όταν ήσουν μικρός στο σχολείο στο τέλος ή στην σχολή και το κολλέγιο. Θα δεις και ωραία πρόσωπα και λεζάντα και χλιδή, κοινώς βλέπετε ευχάριστα. Αρκεί να είσαι σοβαρός και φιλοσοφημένος για να μην σε πάρει από κάτω επειδή δεν μπορείς να έχεις ανάλογη ζωή για παράδειγμα. Ή μην σε κάνει να στραφείς σε κακά πράγματα για να ζήσεις αυτά που βλέπεις γιατί η αλήθεια είναι ότι οι σειρές, οι ταινίες, η τηλεόραση γενικότερα, σου περνάνε μηνύματα υποσυνείδητα, ηθελημένα ή μη. Άλλωστε ότι συμβαίνει γύρω μας και το αντιλαμβανόμαστε, μας περνά ένα μήνυμα που καταγράφεται μέσα μας με διαφορετικό τρόπο και τάιμινγκ στον καθένα μας.

Εγώ όμως θα πάω πιο μακριά. Με ξέρετε πως μοιράζομαι τις κοινωνικές μου απόψεις γιατί είμαι αυτός που είμαι, αλλά κι επειδή έχω ζήσει εκ των έσω όλους τους χώρους και τις ανάλογες κοινωνικές διαστρωματώσεις. Χάρη στις νουθεσίες της μητέρας μου, κατάφερα και να είμαι στους χώρους που λάμπoυν, αλλά βρωμάνε, χωρίς να με αγγίζει τίποτα. Αυτό κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι. Άλλωστε γι’ αυτό είμαστε άνθρωποι. Για να βλέπουμε, να παρατηρούμε, να σκεφτόμαστε, να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές έχοντας συνειδητότητα και σοφία (δηλ. κριτική σκέψη και όχι απλά γνώση). Μετά αναρτώ στα social τα ποστ μου μπας και γλιτώσει κανείς. Σε μια νεολαία που σήμερα κάνει τα πάντα για να ζήσει, όσα θα δείτε και στην εν λόγω σειρά.

Πίσω από την κλειδαρότρυπα και τη χρυσόσκονη

Μια σειρά που αναδεικνύει την θλιβερή πραγματικότητα. Πίσω από την κλειδαρότρυπα και την χρυσόσκονη, ένας κόσμος σεξ, βίας, ανωμαλίας, διαστροφής και δεν αναφέρομαι φυσικά στη σεξουαλική προτίμηση του καθενός. Άλλο διαστροφή και άλλο τι φύλο θέλω στο σεξ.

Ένας κόσμος που ενώ πας υποτίθεται να σπουδάσεις σε ένα φιρμάτο ισπανικό κολλέγιο -καθότι ισπανική η σειρά – καταλήγεις να προσπαθείς να μοιάσεις στους γόνους των ζάμπλουτων -αλλά και παράνομων συνήθως-οικογενειών! Γόνοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν βασικά σεξουαλικά, τον κάθε φτωχό νέο που έτυχε να είναι μαζί τους από μια υποτροφία πχ ή επειδή οι γονείς του δουλεύουν νύχτα μέρα για να σπουδάσει σε καλό κολλέγιο το παιδί μπας και βρει ένα καλό μέλλον!

Χλιδή και κοινωνικός ρατσισμός

Βλέπεις πως θα καταλήξουν οι ήρωες της σειράς, μέσα και από τις αδικίες του συστήματος, που εμμέσως σε οδηγεί στη διαφθορά και την ηθική εξαθλίωση. Πολλοί νέοι οδηγούνται στην πορνεία για να έχουν λεφτά και καλή ζωή. Αφού συνέχεια γίνονται συγκρίσεις και αν δεν είσαι φιλοσοφημένος δεν το αντέχεις. Βλέπεις την θλιβερή πραγματικότητα παντού δίπλα μας και φυσικά τον εθισμό στα ναρκωτικά. Πως σε μπλέκουν για πολλούς λόγους και πως καταλήγεις για να μπορείς να αντέξεις τον ίδιο σου τον εαυτό, που φοβάσαι να αντικρίσεις στον καθρέφτη.

Μια σειρά που αναδεικνύει επίσης τον κοινωνικό ρατσισμό. Αλλά και τις ευκαιρίες που πράγματι έχεις στην εποχή μας και δεν είχες παλαιότερα. Θέλει όμως πολύ σκληρό στομάχι για να βγεις αλώβητος.

Όταν το χρήμα και η εξουσία “στήνει” το σύστημα και αυτό σε ελέγχει

Θα δεις ότι πίσω από την λεζάντα, το χρήμα, την χρυσόσκονη και την χλιδή, υπάρχει αρχικά ένας διεστραμμένος «in» κόσμος που στο τέλος ζει σε μια εσωτερική και πνευματική κατάπτωση βυθισμένος σε κατάθλιψη, ναρκωτικά, εθισμούς, βία.

Θα δεις πόσο εύκολα μπορείς να καταλήξεις να σε εκβιάζουν για να είσαι φιρμάτος και χλιδάτος. Πως είσαι διευθύντρια ενός κολλεγίου, αλλά κάνεις ότι σου λένε νεόπλουτα παιδάκια, επειδή αυτά είναι που το χρηματοδοτούν. Ένας άρρωστος διεφθαρμένος και διαστροφικός κόσμος με πολύ αίμα και πόνο να συνυπάρχουν δίπλα στην χλιδή και τη λάμψη!

Πως μπορείς να έχεις ένα διάσημο κλαμπ, αλλά αυτό να είναι βουτηγμένο στα χρέη και όταν δεν πληρώνεις τον τοκογλύφο να σε σκοτώνουν. Πως μπορείς να είσαι παιδί μιας τέτοιας οικογένειας με τους οδηγούς σου, τα καλύτερα ρούχα, ταξίδια, φαγητά, ναρκωτικά και στο τέλος να ανακαλύπτεις ότι δεν είχες τίποτα. Ουσιαστικά να χρωστάς κιόλας και μόλις σου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια, να είσαι πολύ χειρότερα από αυτόν που χλεύαζες. Πως το σύστημα σε ελέγχει μέσα από την διαφθορά σου.

Στο τέλος είσαι ελεγχόμενος, χρωστάς, χάνεις τον εαυτό σου και κάνεις και χειρότερα για να μην χάσεις ότι είχες ή για να μην σε αδειάσουν και σβήσουν από τον χάρτη!

Μια σειρά με κοινωνικά μηνύματα

Μια σειρά με εξαιρετικά κοινωνικά μηνύματα που αξίζει να δεις, γιατί περιγράφει την πραγματικότητα που δεν φαίνεται πίσω από την χρυσόσκονη. Μπορεί, ειδικά οι νεότεροι – και όχι μόνο – να σωθούν. Γιατί θα δουν τον …δράκο που κρύβεται στο τέλος του λαμπερού μεν, αλλά και σκοτεινού παραμυθιού!