Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την νεοσυσταθείσα προσφάτως Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων η οποία πρόσθεσε άλλους 30 συλλόγους στη δύναμή της και τώρα εκπροσωπεί άνω των 130 ομάδων στην Ευρώπη

Το πιο δίκαιο όραμα για το ποδόσφαιρο παίρνει μια νέα τροπή στο χέρι ως Fair Game και UEC ως μία σφραγίδα μοναδικής συνεργασίας

Τώρα εντάχθηκαν 34 επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι από όλη την αγγλική ποδοσφαιρική πυραμίδα στην πρόσφατα συσταθείσα Ένωση Ευρωπαϊκών Σωματείων.

Οι 34 σύλλογοι είναι όλοι μέλη του Fair Game, μιας ομάδας η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία για βελτιωμένη διακυβέρνηση στο ποδόσφαιρο, και περιλαμβάνει τις Λίνκολν Σίτι, Μπρίστολ Ρόβερς, Γουίμπλεντον και Μπέρι ,ενώ γενικά έως τώρα η συμμετοχή των ομάδων που έχουν ενταχθεί στην UEC (Ένωση Ευρωπαικών Συλλόγων) έχει ξεπεράσει τους 150 συλλόγους σε όλη την ήπειρο.

Οι σύλλογοι της UEC περιλαμβάνουν ομάδες κορυφαίας κατηγορίας και δεύτερης κατηγορίας σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οργανισμός επιδιώκει να προωθήσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ισορροπημένο ποδοσφαιρικό οικοσύστημα σε όλη την ήπειρο, ένα όραμα πλήρως σύμφωνο με τις αξίες του Fair (Δίκαιου) Παιχνιδιού .

Αυτή η κίνηση βλέπει και τα 34 μέλη του Fair Game να ευθυγραμμίζονται με συλλόγους συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών συλλόγων όπως η πρωταθλήτρια Βελγίου Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, , η πρωταθλήτρια Λετονίας RFS, η κροατική Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ,η Μακάμπι Νετάνια από το Ισραήλ, η Οσασούνα της La Liga και περισσότεροι από 120 άλλοι σύλλογοι από 25 χώρες.

Ο Ντένις Γκουντάσικ , συνιδρυτής της UEC, δήλωσε:

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι παρόμοιες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι σε όλη την Ευρώπη. Η συνεργασία μας με το Fair Game δίνει στην UEC την ευκαιρία να απευθυνθεί στις προκλήσεις μαζί τους .

«Η UEC πιστεύει ότι οι σύλλογοι όλων των μεγεθών αξίζουν να ακουστούν και να εκπροσωπούνται δίκαια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι νέες επιρροές αμφισβητούν τις βασικές αξίες του παιχνιδιού μας, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιτυχίας του ποδοσφαίρου ως άθλημα.Η ρύθμιση, η σωστή εκπροσώπηση και η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των συλλόγων είναι βασικά στοιχεία που θα επηρεάσουν έντονα το μέλλον του παιχνιδιού και την ικανότητά μας να οικοδομήσουμε ένα σύστημα όπου οι σύλλογοι όλων των μεγεθών μπορεί να ευδοκιμήσουν Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό οικοσύστημα μέσω της συνεργασίας και για τα οφέλη όλων των επιπέδων στην πυραμίδα και αντιστάθμιση της επιρροής των επιλέκτων συλλόγων στη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου. Δεν αμφισβητείται ότι οι μικρομεσαίοι Σύλλογοι είναι ο παλμός της καρδιάς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και ότι η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητά τους είναι απαραίτητες για τις κοινότητές τους, τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των νέων, τις αξίες που πιστεύουμε και επαναλαμβάνονται από τα Fair Game Clubs και όχι μόνο. Η υποστήριξη του Fair Game είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fair Game Νάιλ Κούπερ πρόσθεσε:

«Αυτό είναι μια φανταστική είδηση. Σήμερα, το Fair Game έχει λάβει την ευρωπαϊκή σφραγίδα του έγκριση και η φωνή μας αυξήθηκε δραματικά μέσα σε μια νύχτα.

«Αυτή η συνεργασία είναι μια πραγματική ευκαιρία για όσους θέλουν ένα πιο δίκαιο μέλλον για το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται μια πιο δίκαιη οικονομική ροή – που ανταμείβει τους συλλόγους που διοικούνται καλά. Σύλλογοι που είναι πρωταθλητές σε οικονομική βιωσιμότητα, χρηστή διακυβέρνηση, πρότυπα ισότητας και ουσιαστική συμμετοχή των φιλάθλων . Θα ενθαρρύνουμε τους συλλόγους που μοιράζονται αυτό το όραμα να ενωθούν μαζί μας και να γίνουν μέρος μιας αναπτυσσόμενης κίνησης.”

Η νέα ρύθμιση θα δει τους δύο οργανισμούς να μοιράζονται διοικητικούς πόρους και εκστρατεία μαζί και ένας εκπρόσωπος της Fair Game θα συμμετάσχει στην υποστήριξη της UEC στη μελλοντική τους πρόοδο.