Βρεθήκαμε στο Ζάππειο για την πολυαναμενόμενη 34η Εβδομάδα Μόδας και απολαύσαμε εντυπωσιακές δημιουργίες υψηλής μόδας, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Athens Fashion Week

Το Ζάππειο Μέγαρο φόρεσε τα καλά του και υποδέχτηκε για μια ακόμα φορά το Athens Fashion Week. Ο θεσμός της μόδας, ανοιξιάτικος, δροσερός και ανανεωμένος διοργανώνεται από τις20 έως τις 24 Απριλίου 2024 με fashion shows καταξιωμένων αλλά και νεότερων Ελλήνων σχεδιαστών, καθώς και διάσημων διεθνών σχεδιαστών, εκθέσεις, happenings και σημαντικές συνεργασίες.

Το Σάββατο, η 34η Εβδομάδα Μόδας μας παρουσίασε τη γοητευτική  συλλογή S/S ’24 της επίτιμης  προσκεκλημένης, διάσημης Ιταλίδας σχεδιάστριας μόδας Elissabetta Franchi που εκπροσωπείται από το Gruppo Pagoni. Το περιστύλιο του Ζαππείου έγινε ακόμα πιο όμορφο με τα περίτεχνα, αέρινα φορέματα του οίκου.

Εντυπωσιακές δημιουργίες στο fashion show του οίκου Elissabetta Franchi

Ακολούθησε η επίδειξη του οίκου μόδας Kathy Heyndels με τη συλλογή “Blooming”  και του Μάριου Τόγκου, γιού του Γιάννη Τόγκου, με τη νεανική συλλογή  “Vendetta”.

Η Kathy Heyndels σε συνεργασία με τον Μάριο Τόγκο, γιο του Γιάννη Τόγκου, παρουσίασαν fashion forward συλλογές, συνδυάζοντας κλασικά στοιχεία με σύγχρονες πινελιές streetwear

Ο Γιάννης Τόγκος και η χρυσή ολυμπιονίκης Ευαγγελία Πλατανιώτη

Εντυπωσιακή είναι η έκθεση «Μόδα και Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004 -Παρίσι 2024», στο πλαίσιο της εβδομάδας μόδας, ανοικτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. 20 χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 εξετάζεται η σχέση μόδας και αθλητισμού: Στολές των Εθνικών Ομάδων και αναφορές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το Πεκίνο, το Λονδίνο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Τόκιο, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι. Εντυπωσιακά κοστούμια των Τελετών Έναρξης και Λήξης, παραδοσιακές στολές, ειδικές κατασκευές και μασκότ, με τις οποίες όλοι συνδεόμαστε με αναμνήσεις, κυριαρχούν στον βαθυ-μπλε χώρο μαζί με δημιουργίες Ελλήνων σχεδιαστών, όπως Parthenis, Valente, Κουρμπέλα, κ.ά,  εμπνευσμένες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημαντική εδώ η συμβολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας. Στο πλαίσιο των ενεργειών κοινωνικής συνεισφοράς, αυτή τη σεζόν, η Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας θα στηρίξει το σημαντικό έργο της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η στολή του Σπύρου Λούη (φωτό 1), η στολή των Παραολυμπιακών Αγώνων 2004 (φωτό 2), η φούστα της τραγουδίστριας Bjork (φωτό 3), οι στολές της εθνικής μας ομάδας (φωτό 4) κι άλλες δημιουργίες εμπνευσμένες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Επίσης, σε χώρο του Ζαππείου ανοικτό για το κοινό, φιλοξενείται η περιοδεύουσα έκθεση Fashion Panorama- The Italian New Wave”σε επιμέλεια της Vogue Italia, με τη συνεργασία της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, με πάνελς φωτογραφιών μετις δημιουργίες 10 νέων Ιταλών σχεδιαστών μόδας και fashion brands:  ACT N°1, Gisèle, Cormio, Lessico familiare, Magliano, Marco Rambaldi, Medea, Panconesi, Niccolò Pasqualetti και SSHEENA.

Την Κυριακή το Athens Fashion Week παρουσίασετις δημιουργίες του fashion brand CFCouture της Χριστίνας Φαρμάκη, τη συλλογή «Περί Θέρους» SS ’24 του οίκου Dassios, το fashion brand Celebrity Skin του Δημήτρη Στρέπκου  με τη συλλογή “Daydreaming A poem for Katia”, αφιερωμένο στη μνήμη της στενής του φίλης Κάτιας Νικολαΐδου, τη συλλογή “Waves” του brand Christine&Joe, ενώ έκλεισε με τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Malan Breton που  ντύνει celebrities από κάθε γωνιά του πλανήτη – από την Ariana Grande και τη Lorde μέχρι την Priyanka Chopra και την Maye Musk – και που ήρθε από την Αμερική για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την νέα του συλλογή F/W 2025 εμπνευσμένη από την Glam Rock εποχή της δεκαετίας του ’70.

Τη Δευτέρα απολαμβάνουμε το καλιφορνέζικο fashion brand Bella Paradise με τη συλλογή του από πολυτελή μαγιό. Η  Daphne Valente παρουσιάζει τη συλλογή “Lost my marbles” κάνοντας το statement της για την επιστροφή των Ελγίνειων Γλυπτών στην Ελλάδα. Η Ioanna Kourbela μας παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο Metaphor τη συλλογή SS’25 “The time is now” και τέλος στη μαγευτική  λίμνη Βουλιαγμένης απολαμβάνουμε τη συλλογή “Mystique” του Paris Valtadoros.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει η Τρίτη 23/4, όπου ο οίκος Parthenis παρουσιάζει τη συλλογή “Εarthbound” σε ένα ιδιαίτερο location γύρω από το σιντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας. Ακολουθούν στο Ζάππειο Μέγαρο τα “New Designers Awards by Huawei Free Clip”, όπου έξι νέοι σχεδιαστές μόδας, οι P.Anchor, Christina Manelidi, L’amour et L’ame atelier, Blue, Sifis Stathakis, Ioannis Koulouris και οι σπουδαστές του ΙΕΚ ALFA υπό την καθοδήγηση και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λάκη Γαβαλά παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους, διεκδικώντας τέσσερα πολύ σημαντικά έπαθλα: Best Catwalk, Best Trendsetter, Best New Designer και τοGadget of the Year, σε ένα catwalk που αναδεικνύει τη σχέση της μόδας με την τεχνολογία. Η τελετή απονομής πραγματοποιείται με παρουσιάστρια την χρυσή Ολυμπιονίκη Φανή Χαλκιά. Η μέρα κλείνει στο Ζάππειο Μέγαρο με την Irene Angelopoulos και την SS’ 24 haute couture συλλογή.

Η 34η Εβδομάδα Μόδας θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 24/4 στον κινηματογράφο «Ίρις» με τις δημιουργίες του αγαπημένου Vassilis Zoulias και τη νέα του Pret-a-porter συλλογή ‘Film Noir’, F/W 2024- 2025. Τα ευφάνταστα κοσμήματα του Pericles Kondylatos  στολίζουν και πάλι, με μοναδικό τρόπο τις δημιουργίες του.

Στην αίθουσα του Ζαππείου απολαύσαμε τα προϊόντα συνεργατών και χορηγών της AFW, όπως μεταξύ άλλων τα κοκτέιλ με Beluga Vodka που παράγεται στο Μαυροβούνιο, τα εξειδικευμένα χαρμάνια της ABEK Βεκράκος και Qualita Unica, τις υγιεινές νοστιμιές της my nutri,  τη λαμπερή συλλογή κοσμημάτωνCaroline Svedbom, που παράγονται μάλιστα στην Ελλάδα από τη Σουηδή σχεδιάστρια και διανέμονται σε όλον τον κόσμο, τα καλλυντικά της δανέζικης εταιρείας ομορφιάς Alûstre με την πρωτοποριακή τεχνολογία Alûstre DiamondInfused™ για εξαιρετική απόδοση και λάμψη, τα βραβευμένα προϊόντα περιποίησης KYKLOS Cosmetics, με την πρωτοποριακή χρήση ενεργού οξυγόνου και ελαιόλαδου και τη φιλοσοφία mindful beauty ή τα ανανεωμένα προϊόντα μαλλιών της L’Oréal Professionnel Paris.

Φέτος το Athens Fashion Week έχει χορηγό και υποστηρικτή του το εμβληματικό brand Georg Jensen από τη Δανίακαι υλοποιεί το Fashion Design Project by Georg Jensen, έναν διαγωνισμό σχεδίου που απευθύνεται σε ταλαντούχους ανερχόμενους σχεδιαστές μόδας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φοιτητές μόδας και τεχνών, καθώς και κάθε άνθρωπος με ταλέντο στο σχέδιο που προέρχεται από το κοινό, ανεξαρτήτως ακαδημαϊκού προσανατολισμού. Ο νικητής έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την πρώτη του μίνι συλλογή, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Αθήνας, μεταξύ των νέων σχεδιαστών και αποφοίτων σχολών μόδας στο θεσμό New Designers Awards της ερχόμενης σεζόν και να κερδίσει 1000 ευρώ από την εταιρεία  Georg Jensen για την αγορά των υλικών για την δημιουργία της collection του.

Πληροφορίες για τη διοργάνωση στην ιστοσελίδα www.athensfashionweek.gr και στα: facebook.com/axdweek instagram.com/athensfashionweekofficial