Τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου από τη γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη παρουσίασαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Έπειτα από έρευνες που διεξήγαγαν οι δύο οργανισμοί τόνισαν τις περιορισμένες ενδείξεις για καρκινογένεση από την ουσία ασπαρτάμη και την κατέταξαν στην κατηγορία πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους, Κατά αυτόν τον τρόπο, συστήνεται η κατανάλωση ποσότητας μικρότερης των 40 mg ανά κιλό ανθρώπινου βάρους ημερησίως.

«Ο καρκίνος είναι μίας από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο ένας στους έξι ανθρώπους πεθαίνει από καρκίνο. Η επιστήμη προσπαθεί να διευρύνει συνεχώς τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους γεννάται ο καρκίνος στο ανθρώπινο σώμα», υπογράμμισε ο Δρ. Φρανσέσκο Μπράνκα, Επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Φαγητού του ΠΟΥ.

Η ασπαρτάμη είναι ένα χημικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα φαγητά και αφεψήματα.