Περίπου 200 όμηροι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς – Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή – Ποιοι θα συμμετέχουν αύριο στη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο για την ειρήνη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.
Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά.
Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».
«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.
«Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να αρχίσει αύριο ή εκεί γύρω», συνέχισε ο Γκρίφιθς.
Ερωτηθείς στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του OCHA Γενς Λέρκε εξήγησε πως δεν είναι σε θέση να είναι πιο ακριβής σχετικά με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.
Ο ίδιος εξέφρασε «την ελπίδα ότι οι παραδόσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν, με τρόπο ασφαλή, βιώσιμο και, ας το ελπίσουμε, με τρόπο ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μάρτιν Γκρίφιθς βρίσκεται στην Αίγυπτο μαζί με τον Γκουτέρες για να διαπραγματευθούν με τις αιγυπτιακές αρχές τις λεπτομέρειες για την παράδοση της βοήθειας.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα δεχθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο επείγον αίτημα του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει να παραδοθούν επίσης καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων ή τους σταθμούς αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.
Ο στρατός εκιμά πως “η πλειονότητα των ομήρων” στη Γάζα “είναι ζωντανοί”
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως “η πλειονότητα των ομήρων” που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου “είναι ζωντανοί”.
“Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον “αγνοούμενοι” από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. “Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά” στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.
“Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από σφαίρες, κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν στα τραύματά τους από ακρωτηριασμούς κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης των μαχητων του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που πραγματοποιήθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στο Ισραήλ να ανακτήσει τον έλεγχο των ζωνών που είχαν δεχθεί την επίθεση.
Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 3.700 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
Χαμάς: 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επιδρομή του ισραηλινού στρατού που έπληξε την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου
Ελληνορθόδοξη εκκλησία στην πόλη της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, επλήγη στη διάρκεια της νύκτας από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ανακοίνωσε το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ και αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Χαμάς.
Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς επεσήμανε ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι — μουσουλμάνοι και χριστιανοί– είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία.
Το Πατριαρχείο προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει απολογισμό νεκρών.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή.
«Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενός τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.
Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», διευκρίνισε.
«Ανθρώπινη ασπίδα»
«Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος», σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες», ενώ επανέλαβε το αίτημα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βόρειου τμήματος του θύλακα.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον χώρο της εκκλησίας στην πόλη της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του.
«Το Πατριαρχείο υπογραμμίζει ότι η στοχοθέτηση των εκκλησιών, καθώς και των καταφυγίων που προσφέρουν για την προστασία των αθώων πολιτών, κυρίως των παιδιών και των γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον κατοικημένων περιοχών τις 13 τελευταίες ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου και δεν μπορεί να αγνοηθεί», προστίθεται ανακοίνωση.
Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.
Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.
Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.
Ποιοι θα συμμετέχουν το Σάββατο στην σύνοδο ειρήνης στο Κάιρο
Μεταξύ των συμμετεχόντων στην αυριανή σύνοδο κορυφής του Καΐρου για την ειρήνη περιλαμβάνονται οι Μαχμούντ Αμπάς, Νίκος Χριστοδουλίδης,Τζόρτζια Μελόνι, Κατρίν Κολονά, πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ αλ Σαμπάχ και βασιλιάς του Μπαχρέιν Αλ Χαλίφα
Στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, στο Κάιρο ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων:
- Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με πηγή του Ρόιτερς.
- Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή στην κυπριακή προεδρία.
- Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο ANSA και το Ρόιτερς.
- Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, ωστόσο το Ρόιτερς επισημαίνει επικαλούμενο διπλωματικές πηγές πως εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχει στη σύνοδο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
- Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ σεΐχης Μεσάλ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, σύμφωνα με το κουβεϊτιανό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.
- Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιος ενδέχεται να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη σύνοδο αυτή και παρέπεμψε την ερώτηση στο υπουργείο Εξωτερικών.