Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την 3η επιστροφή του Λουίς Φαν Χάαλ στον Άγιαξ με στόχο να του ξαναδώσει την παλιά του αίγλη, αφού είναι αλήθεια ότι η παλιά σπουδαία ομάδα, περνάει δύσκολες στιγμές…

Επέστρεψε ως μεγάλος πρίγκιπας. Ο Λουίς  φαν Χάαλ δεν κρύφθηκε. Διακεκριμένος στην τιμητική κερκίδα  του «Γιόχαν Κρόιφ  ArenA» , παρακολούθησε  τον Άγιαξ να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην απόγνωση, παίζοντας και μέσα στην έδρα του απέναντι στην ΑΖ Άλκμααρ . Ο Άγιαξ βρίσκεται τώρα στη 16η  θέση της Eredivisie, με μόνο 5  βαθμούς σε 6  αγώνες (συν τρεις βαθμούς εν όψει με 10’  για να παίξει εναντίον της Βάαλβαικ έχοντας προβάδισμα με 3-2) .

Ως «σύμβουλος τεχνικών υποθέσεων» του Εποπτικού Συμβουλίου, ο Λουίς Φαν Χάαλ  θα υψώσει τη φωνή του και θα λάβει αποφάσεις. Στην ίδια θέση, ο Αντρι Κόστερ  (πρώην προπονητής της Μπρούγκε ) δεν ακούστηκε ποτέ μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Μαΐου 2023. Ο Φαν Χάαλ αποφάσισε αμέσως μετά το ραντεβού του την Κυριακή. Η συμπεριφορά του δεν άφηνε τίποτα στη φαντασία. Γύρω του, όλοι οι μεγάλοι του Άγιαξ στις εξέδρες μειώθηκαν σε ball boys (τα παιδιά που μαζεύουν τις μπάλες).

Δίπλα του, ο Μάικλ Φαν Πράαγκ (ξανά  πρόεδρος) άκουγε υπάκουα όσα έπληξαν, εκνεύριζαν και τόνωσαν τον Φαν Χάαλ. Στη σειρά για τον Φαν Χάαλ, , ο Μάουριτς Χέντρικς , ο πρώην προπονητής χόκεϊ που μπορεί να αυτοαποκαλείται Επικεφαλής των Σπόρτ  στο Άμστερνταμ, δεν γλίτωσε ούτε μια ματιά. Είναι αναμενόμενο ότι ο Φαν Χάαλ θα σαρώσει τον Άγιαξ.

Ο Μάικλ φαν Πράαγκ  τον έφερε πίσω. Ήταν η πρώτη του γρήγορη πράξη αφού διορίστηκε πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου στον Άγιαξ πριν από δύο εβδομάδες. Το χάος ήταν τόσο μεγάλο που ο προκάτοχός του είχε επιλέξει να φύγει, κυνηγημένος από τους οπαδούς που εξέφρασαν βίαια την απογοήτευσή τους για την αθλητική παρακμή. Υπό τον Φαν Πράαγκ , η ειρήνη και η τάξη πρέπει να αποτελούν τη βάση για καλύτερες επιδόσεις.

Ο Δαν Πράαγκ  φέρνει εξουσία και εμπειρία. Ήταν πρόεδρος του Άγιαξ για 14 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου κατά την οποία κατακτήθηκε το Champions League, και πρόεδρος της KNVB (ποδοσφαιρική ομοσπονδία) . Ως μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της  ΟΥΕΦΑ, ο Φαν Πράαγκ είχε το (άνευ ανταμοιβής) θάρρος να καλέσει ανοιχτά τον Σεπ Μπλάτερ να παραιτηθεί από την προεδρία της FIFA.

ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ

Για τη νέα του αποστολή, ο 76χρονος Φαν Πράαγκ  κάλεσε τον 72χρονο Λουίς Φαν Χάαλ   να τον βοηθήσει.  Δύο άτομα άνω των εβδομήντα, και τα δύο ματαιόδοξα από τη φύση τους. Ο Φαν Πράαγκ  καθοδηγείται από την περηφάνια και τον πόνο που του προκαλεί αυτή τη σεζόν ο Άγιαξ. Η φιλοδοξία του Φαν Χάαλ  φαίνεται να μην έχει ξεθωριάσει, όσο εύθραυστη κι αν είναι η υγεία του. Ο Φαν Χάαλ  παλεύει με τον καρκίνο του προστάτη, που φαίνεται δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Το δίδυμο έρχεται αντιμέτωπο με μια περίπλοκη κατάσταση στον Άγιαξ. Ο προβλεπόμενος νέος γενικός διευθυντής Άλεξ Κρόες  (διάδοχος του Εντ Φαν ντερ Σαρ) δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει πριν  την 1η Μαρτίου από τον σημερινό εργοδότη του την AZ Αλκμααρ. Η θέση του τεχνικού διευθυντή είναι κενή μετά την πρόσφατη παραίτηση του Γερμανού Σβε΄ν Μίσλιντατ . Έχει αφήσει ένα χάος με την καλοκαιρινή μεταγραφική πολιτική του, τόσο κακή είναι η ποιότητα σχεδόν και των 12 ποδοσφαιριστών  για τους οποίους δαπανήθηκαν 115 εκατομμύρια. Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα στη διοίκηση του συλλόγου, όπου προφανώς παραμένει μικρή αποφασιστικότητα και συνοχή. Το χάος είναι τόσο μεγάλο που η νοσταλγία για τον Μάρκ Όφερμαρς  γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, όσο αμφισβητήσιμες κι αν ήταν οι συναλλαγές του εντός του συλλόγου.

Και δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο Σβεν Μίσλιντατ  έχει διορίσει έναν προπονητή τον Μόρις Στάιν , ο οποίος φαίνεται να μην μπορεί να παράσχει καθοδήγηση σε μια (νέα) ομάδα. Η πίεση στον Στάιν αυξάνεται αισθητά, το όνομα του πιστού συντρόφου του Φαν Χάαλ,  Ντάνι Μπλίντ , ήδη βουίζει. Τώρα που πολλοί διεθνείς ποδοσφαιριστές επέστρεψαν από τις διεθνείς τους υποχρεώσεις ο Στάιν είχε  μια συναρπαστική συνομιλία με τον Λούις Φαν Χάαλ.

Κανονικά, ένας προπονητής δεν χρειάζεται να αναφέρεται σε σύμβουλο από εποπτικό όργανο. Διαφορετικοί νόμοι ισχύουν για τον Φαν Χάαλ. . «Δεν σκοπεύω να τα παρατήσω. Θα συνεχίσω μέχρι την τελευταία πνοή και θα μπω στη συζήτηση με τον Λούις Φαν Χάαλ με αυτοπεποίθηση», είπε ο Στάιν  μετά την ήττα εντός έδρας από την ΑΖ, πιο πιθανό από ό,τι υποδηλώνει το αποτέλεσμα (1-2).

Ο Μίσλιντατ  επέλεξε τον Στάιν την άνοιξη, αφού απέρριψε τον Πέτερ Μπος  ως νέο προπονητή. Είναι πολύ ατυχές για τους οπαδούς του Άγιαξ που ο Μπος στη συνέχεια κατέληξε στην Αιντχόφεν και τώρα συνεχίζει να βαδίζει στην Eredivisie δίχως  να χάσει βαθμούς. . Ο Στάιν  εμφανίστηκε στον Άγιαξ ως ο επιτυχημένος προπονητής της Σπάρτα Ρότερνταμ, η οποία γλίτωσε τον υποβιβασμό την τελευταία στιγμή υπό τον έλεγχο και τερμάτισε 6η  την περασμένη σεζόν.

Λίγα έχουν απομείνει στο Άμστερνταμ από το ταλέντο και τη σταθερότητα με την οποία ο 49χρονος Στάιν , ως ποδοσφαιριστής και μέσος των Ντε Χάγκ και ΝΑΚ Μπρέντα , οδήγησε την Σπάρτα. Οι ποδοσφαιριστές  γκρινιάζουν, συνήθως πίσω από την πλάτη, , για τις ακατανόητες συνεδρίες της ομάδας και τις ασαφείς επιλογές του. Για την ώρα ο Φαν Χάαλ δεν έχει αναφερθεί στον  Στάιν, ακόμη περιμένουμε αποφάσεις που αποκαλύπτουν το χέρι του παλιού κορυφαίου προπονητή.

ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο Φαν Χάαλ  ξεκίνησε την τρίτη του δουλειά στον Άγιαξ ως σύμβουλος. Ήταν ένας καλός  ποδοσφαιριστής, αλλά δεν πήγε  ποτέ πιο ψηλά από τη δεύτερη ομάδα. Αλλά ήταν  πολύ πιο επιτυχημένος ως προπονητής. Δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Champions League το 1995, ξεκίνησε μια διεθνής προπονητική καριέρα που τον οδήγησε κατά σειρά στις  Μπαρσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στη χώρα του, ο Φαν  Χάαλ ήταν ομοσπονδιακός  προπονητής για τρεις περιόδους και υπηρέτησε στον Άγιαξ ως τεχνικός διευθυντής από τον Νοέμβριο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2004. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συγκρούστηκε τακτικά με τον προπονητή Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος επίσης έφυγε 6 μήνες μετά τον Φαν Χάαλ.

Ο Φαν Χάαλ , κατ’ εξοχήν στο Άμστερνταμ, ένιωσε προσβεβλημένος μέχρι τον πυρήνα εκείνη την εποχή και δήλωσε το 2010 ότι «δεν θα επέστρεφε ποτέ». Παρόλα αυτά, τον Νοέμβριο του 2011 παρουσιάστηκε ως νέος γενικός διευθυντής από τα μέσα του 2012. Ήταν ένας διορισμός που αντιτάχθηκε από τον Γιόχαν Κρόιφ. Μέσω μιας κερδισμένης αγωγής, ο Κρόιφ ανάγκασε τις συμφωνίες με τον Φαν Χάαλ να λυθούν τον Φεβρουάριο του 2012.

«Απογοητευτικό, πονάει, γιατί ο Άγιαξ καλύπτει μέρος της ζωής μου», απάντησε τότε ο Φαν Χάαλ . Ο σύλλογος δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά του, ούτε οι φιλοδοξίες του. .