Η Ελλάδα από την αρχαιότητα είναι γνωστή για το κρασί της και την οινοποιία γενικότερα. Η Εύβοια με το εύκρατο κλίμα και το εύφορο έδαφος της επίσης ξεχωρίζει για την ποιότητα των κρασιών της που έχουν δημιουργήσει το δικό τους μύθο”, με υψηλές θέσεις στο χάρτη της παγκόσμιας οινοποιίας!!

Η Εύβοια, η οποία έπρεπε να φτάσουμε στο 2021 για να… χαρακτηριστεί και επισήμως νησί (το 6ο μεγαλύτερο της Μεσογείου, παρακαλώ) και στην Ιλιάδα του Ομήρου αναφερόταν ως… “Πολυστάφυλος”, διαθέτει πλέον και αξιοπρόσεκτο οινικό αποτύπωμα! Με ποικίλα, πολύ ποιοτικά οινοποιεία, πολλές ετικέτες από διάφορες ποικιλίες ακόμη και… αρχαίες και κορυφαία κρασιά!!

Η Εύβοια που είναι… παντός καιρού, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο λίγοι προορισμοί διαθέτουν, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε τύπου ταξιδιώτη. Δηλαδή συνδυάζει βουνό και θάλασσα με έναν τρόπο μαγικό αφού παρουσιάζει μεγάλες μορφολογικές και κλιματικές διαφορές από το νοτιότερο στο βορειότερο τμήμα, από την πλευρά του Ευβοϊκού μέχρι εκείνη του Αιγαίου Πελάγους, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα κρασιά αλλά και στις ποικιλίες που καλλιεργούνται, γνωρίζοντας πλέον ανάπτυξη και αναγνωρισιμότητα! Διαθέτει οινοπαραγωγούς που κάνουν καλή δουλειά, πειραματίζονται συνεχώς, δίνουν βάση στην αναβίωση των γηγενών ποικιλιών αλλά και στην αξιοποίηση δημοφιλών ελληνικών και διεθνών ποικιλιών.

Στην περιφερειακή ενότητα (νομό) Εύβοιας το οινοτουριστικό ενδιαφέρον ξεκινά από το ηπειρωτικό τμήμα στη Ριτσώνα Αυλίδας και συνεχίζει στην κεντρική Εύβοια στην περιοχή του Ληλάντιου πεδίου και της Ερέτριας και στη νότια Εύβοια στην Κάρυστο και το Μαρμάρι. Την τελευταία 20ετία υπάρχει έντονη οινική δραστηριότητα και στη βόρεια Εύβοια στα Γιάλτρα της Αιδηψού και στην Ιστιαία ενώ στο δρόμο προς Κύμη και Σκύρο, θα βρείτε εμφιαλωμένα κρασιά από μαυροκουντούρα Κύμης (κλώνος της μανδηλαριάς) σε στυλ παραδοσιακό.

Από το 2009, ο αμπελώνας της Εύβοιας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Εύβοια. Προϋπήρχαν, όμως, οι οίνοι ΠΓΕ Ριτσώνα Αυλίδας, ΠΓΕ Ληλάντιο Πεδίο καιΠΓΕ Κάρυστος. Όλες αυτές οι εξελίξεις,λοιπόν, έχουν αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον για οινοτουρισμό στην Εύβοια. Οι δρόμοι του κρασιού της Εύβοιας περιλαμβάνουν 3 διαδρομές: στη βόρεια Εύβοια τη διαδρομή του κρασιού του Τελέθριου, στην κεντρική Εύβοια τη διαδρομή του κρασιού της Δίρφης και στη νότια Εύβοια τη διαδρομή του κρασιού της Όχης.

ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΈΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Στον οινικό χάρτη της Εύβοιας περιλαμβάνονται οχτώ ονομασίες Οίνων που έχουν καταχωριστεί στα Μητρώα της Ε.Ε ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις. Συγκεκριμένα:

Οίνοι ΠΓΕ Εύβοια: Η σημαντικότερη από πλευράς μεγέθους παραγωγής είναι η ΠΓΕ Εύβοια η οποία χρησιμοποιείται για λευκά και κόκκινα κρασιά. Σε ένα νησί όπως η Εύβοια δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αμπελοκαλλιέργεια. Μια καλλιέργεια που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και κουβαλάει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Αμπελώνες θα συναντήσετε σε πεδινές περιοχές, σε πλαγιές με έντονη κλίση αλλά και σκαρφαλωμένους στη Δίρφη μέχρι τα 600 μέτρα. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λευκών κρασιών είναι οι Σαββατιανό, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Μονεμβασιά Grenache Βlanc, και Sauvignon Βlanc. Οι κόκκινες είναι επίσης πολλές μεταξύ των οποίων ενδεικτικά περιλαμβάνονται η Μανδηλαριά, το Βραδυανό, το Αγιωργίτικο, το Λιάτικο, ο Καραμπραϊμης καθώς και οι ξενικές Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache rouge, και Merlot. Οι συνδυασμοί τους μας δίνουν τα ΠΓΕ Εύβοια λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά από ξηρά μέχρι και γλυκά…

Οίνοι ΠΓΕ Ριτσώνα: Η περιοχή της Ριτσώνας βρίσκεται στην Αυλίδα, όπου έγινε η θυσία της Ιφιγένειας και απ’όπου απέπλευσαν οι Έλληνες για την Τροία. Στην περιοχή αυτή το αμπέλι και το κρασί έχουν μακραίωνη παράδοση η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν συνδεδεμένη με το Σαββατιανό και τη Ρετσίνα. Πλέον, όμως, οι οίνοι ΠΓΕ Ριτσώνα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα οίνων από λευκούς μέχρι ερυθρούς. Οι ποικιλίες που συμμετέχουν στην παραγωγή τους είναι οι λευκές Σαββατιανό, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Μονεμβασιά, Αηδάνι, Αθήρι, Grenache blanc και Sauvignon blanc και οι ερυθρές Αγιωργίτικο, Μανδηλαριά, Βραδυανό, Λιάτικο, Καραμπραϊμης, Ρητινό, Cabernet Sauvignon, Grenache rouge, Merlot και Syrah…

Οίνοι ΠΓΕ Ληλάντιο Πεδίο: Κάποτε το Ληλάντιο αποτέλεσε αιτία για πολεμικές συρράξεις μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας λόγω του μεγάλου γεωργικού ενδιαφέροντος που είχε. Η θέση του, στη δυτική πλευρά της Δίρφυς διαθέτει ένα ενδιαφέρον μικροκλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας. Οι οίνοι ΠΓΕ Ληλάντιο πεδίο περιλαμβάνουν λευκά, ροζέ και ερυθρά, από ξηρά μέχρι ημίγλυκα τα οποία προέρχονται από ελληνικές και ξενικές ποικιλίες όπως Σαββατιανό, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Μοσχοφίλερο, Sauvignon blanc, Μανδηλαριά, Αγιωργίτικο, Καραμπραϊμης, Ρητινό, Βραδυανό, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache rouge και Merlot…

Οίνοι ΠΓΕ Κάρυστος: Στη νότια άκρη της Εύβοιας, εκτείνεται ο αμπελώνας της Καρύστου ο οποίος αναπτύσσεται από τις πεδινές, παράκτιες περιοχές και σκαρφαλώνει στο όρος Όχη μέχρι το υψόμετρο των 600 μέτρων. Στην περιοχή αυτή, που είναι γνωστή για τους δυνατούς βόρειους ανέμους της, παράγονται λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά ξηρά μέχρι και γλυκά που προέρχονται από σταφύλια των ποικιλιών Σαββατιανό, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Μανδηλαριά, Αγιωργίτικο, Λιάτικο, Grenache blanc, Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache rouge, Merlot κ.α. 

Οι Ρετσίνες της Εύβοιας: Η Ρετσίνα είναι ένα δημοφιλές ελληνικού τύπου κρασί που παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Σαββατιανό και Ροδίτης με την προσθήκη φυτικής ρητίνης πεύκου. Η ρητίνη (το γνωστό ρετσίνι) προστίθεται πριν ή κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και μετά την ολοκλήρωσή της απομακρύνεται, αφήνοντας στο κρασί μόνο το άρωμά της. Οι κατοχυρωμένες ονομασίες Ρετσίνας στην Εύβοια είναι:

Ρετσίνα Καρύστου μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε εντός των ορίων του Δήμου Καρύστου.

Ρετσίνα Γιάλτρων μπορεί να παραχθεί στην περιοχή Γιάλτρα του Δήμου Αιδηψού.

Ρετσίνα Χαλκίδας μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε εντός των ορίων των Δήμων Χαλκίδας, Ερέτριας Διρφύων-Μεσσαπίων και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Εύβοιας.

Ρετσίνα Εύβοιας μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε εντός της νήσου Εύβοιας.

ΤΟ ΕΡΓΟ UNICGRAPES ΚΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Βασική επιδίωξη του έργου UNICGRAPES είναι να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της χαμηλής ανταγωνιστικότητας του αμπελο-οινικού κλάδου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσω της ενίσχυσης της δυνατότητας τοποθέτησης οίνων στην αγορά που διακρίνονται από στοιχεία αυθεντικότητας, διαφορετικότητας και ισχυρών δεσμών με τον τόπο καταγωγής τους.

Το έργο θα εκκινήσει με μια επισκόπηση των εμποδίων και της προοπτικής αξιοποίησης των εν λόγω ποικιλιών μέσω συνεντεύξεων με όλα τα οινοποιεία της Περιφέρειας. Παράλληλα, κατά την έναρξη του έργου θα γίνει η επιλογή αμπελώνων και δειγματοληψία φυτικού υλικού για τη μοριακή ταυτοποίηση. 

Η γενοτύπιση των ποικιλιών θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «μοριακού profil αναφοράς» το οποίο είναι χρήσιμο για την ταυτοποίηση και κατασκευή δενδρογραμμάτων που θα αποτυπώνουν τη γενετική συγγένεια ή μη των δειγμάτων. Κατά την περίοδο ωρίμανσης των ραγών θα γίνεται έλεγχος ωρίμανσης (μέσω της ανάλυσης των σακχάρων και pH) και όταν τα σταφύλια φτάσουν στη βέλτιστη τεχνολογική ωριμότητα θα γίνει συγκομιδή των απαιτούμενων ποσοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν σε μικρο-οινοποιήσεις. Ακολούθως, θα γίνουν οι μικροοινοποιήσεις στο πειραματικό οινοποιείο του ΕΟΑΠ καθώς και στα οινοποιεία. 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οινοποίησης θα πραγματοποιηθούν χημικές αναλύσεις και η ποσοτικοποίηση πτητικών ενώσεων (με φασματομετρία μάζας (GC-MS) στους οίνους των αυτόχθονων ποικιλιών η οποία θα δώσει την πιθανή επιρροή των διαφορετικών terroirs και το αρωματικό προφίλ της κάθε ποικιλίας. Θα ακολουθήσει οργανοληπτική αξιολόγηση των οίνων από πάνελ που θα αποτελείται από μέλη του ΓΠΑ, από sommelier και opinion leaders. 

Η εφαρμογή της παραπάνω μεθοδολογίας θα τροφοδοτήσει με επαρκή στοιχεία τους συντελεστές του αμπελο-οινικού κλάδου της Περιφέρειας για την στοχευμένη αξιοποίηση των γηγενών ποικιλιών