Η έκθεση με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, σύμπραξη δύο Τμημάτων του ΑΠΘ, φιλοξενείται από σήμερα στο φουαγιέ της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου – Θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου
Βιολογικά φαινόμενα, λειτουργίες ζωντανών οργανισμών, καιρικές μεταβολές, διάφορες μορφές ζωής ενέπνευσαν φοιτητές και απόφοιτους από οκτώ καλλιτεχνικά Εργαστήρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ για να δημιουργήσουν έργα για την έκθεση «Η Βιολογία στις Τέχνες» που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.
Η έκθεση με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, σύμπραξη δύο Τμημάτων του ΑΠΘ, φιλοξενείται από σήμερα στο φουαγιέ της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.
«Μέσα από την έκθεση επιτυγχάνεται το πάντρεμα της Βιολογίας με την Τέχνη, που είναι εξαιρετικό παράδειγμα διατμηματικής συνεργασίας, χαρακτηριστικό του Πανεπιστημίου» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος.
Η Βιολογία πάντα ενέπνεε την Τέχνη, πολλοί σπουδαίοι ζωγράφοι εμπνέονταν από τη φύση, υπογράμμισε ο κ. Κωβαίος και συνεχάρη τους διοργανωτές της έκθεσης και τους δημιουργούς των έργων για την εξαιρετική συνεργασία.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Εντομολογίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έντομο που επιλέχθηκε στην πρώτη σελίδα του καταλόγου και στην αφίσα της έκθεσης, το οποίο, ανήκει, όπως τόνισε, στην ομάδα phasmida – φασμοειδών.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μιμούνται κλαδιά και φύλλα φυτών. Είναι προφανής ο λόγος, είναι δυσδιάκριτα στους φυσικούς τους εχθρούς. Είναι ένα μιμητισμός που επιτρέπει σε αυτούς τους οργανισμούς να επιβιώνουν από τους δυσάρεστους εχθρούς τους, εξήγησε. Το δεύτερο χαρακτηριστικό που έχουν, μία ακόμη μορφή άμυνας είναι η ικανότητα, αν βρεθούν σε κίνδυνο, να χάνουν ένα μέρος του σώματός τους, το οποίο μετά την επόμενη έκδυση, το αντικαθιστούν. Γλυτώνουν από τον εχθρό τους χάνοντας ένας μέρος τους και στη συνέχεια το αναπληρώνουν και συνεχίζουν τη ζωή τους, επισήμανε.
Μία ατελείωτη σειρά από οργανισμούς και περιβάλλοντα που υπάρχουν στη Φύση, μπορούν να αποτελέσουν προκλήσεις για καλλιτεχνική έμπνευση, τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης, Θεόδωρος Αμπατζόπουλος αναφέροντας ως παραδείγματα τα βομβύκια εντόμων, τη διαμόρφωση του σχήματος των θαλών των οπωροφόρων και μη δέντρων, τους αμπελώνες, τις σφηκοφωλιές, αλλά και τις ιστολογικές, κυτταρικές και υποκυτταρικές διεργασίες.
Αποτυπώνοντας καλλιτεχνικά τη Φύση και τους ποικιλόμορφους οργανισμούς που την απαρτίζουν ο καλλιτέχνης δεν χρειάζεται τη συναίνεση τους, όπως όταν φωτογραφίζει ή απεικονίζει ανθρώπους και αυτό αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας και χαρίζει στον δημιουργό τη δυνατότητα χρήσης ποικίλων τρόπων έκφρασης, ανέφερε ο κ. Αμπατζόπουλος.
Με την έκθεση «Η Βιολογία στις Τέχνες» το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ επιθυμεί να δώσει το μήνυμα της ελπίδας και της αισιοδοξίας για τη ζωή μέσα από τη μαγεία και την αρμονία των μορίων της ζωής, των σχημάτων και των μορφών της ζωής, την αρμονία στο συνδυασμό των χρωμάτων της ζωής, όπως αποτυπώνεται από τις Τέχνες και τα έργα της έκθεσης, τόνισε ο πρόεδρός του, Μηνάς Γιάγκου.
Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στους φοιτητές να προβληματιστούν πάνω στη διατμηματικότητα και ευχαριστούμε το Τμήμα Βιολογίας που μας έδωσε την ευκαιρία να διδαχθούμε και να διδάξουμε το Πανεπιστήμιο ως πνευματική ολότητα. Έμαθαν να συνεργάζονται, είχαν την χαρά να δουν τυπωμένα τα έργα τους σε κατάλογο, τόνισε η Κοσμητόρισσα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Στέλλα Λάββα η οποία επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με τον αντιπρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, διευθυντή του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής, Λάμπρο Ψυρράκη.
Πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες επηρεάζονται από θέματα άλλων επιστημών, όπως της Βιολογίας, τόνισε ο κ. Ψυρράκης και σημείωσε ότι η έκθεση αποτελεί πηγή για σκέψη και προβληματισμό.
Μέσα από αυτή την έκθεση, η επιστήμη της Βιολογίας διασταυρώνεται με την καλλιτεχνική καινοτομία παράγοντας εικαστικά αποτελέσματα υψηλής αισθητικής απόλαυσης, ανέφερε η Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγήτρια Χαρά- Μυρτώ – Αγάπη Χαραλάμπους.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, Γιώργο Τσακίρη, τ. διευθυντή του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του ΑΠΘ, εκπρόσωπο της Αγροτέχνης και Βιοτέχνης στην Ελλάδα που άνοιξε τον δρόμο για τη συγκεκριμενη καλλιτεχνική κατεύθυνση και προετοίμασε το έδαφος για τη συγκεκριμένη συνεργασία
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου.