Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τις 10 top αλλαγές ιδιοκτησίας σε Premier League, Serie A και Ligue 1 και την είσοδο ξένων επενδυτών από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει δει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη δυναμική ιδιοκτησίας. Εξέχοντες σύλλογοι όπως η Μίλαν έχουν δει σημαντικές αλλαγές στην ιδιοκτησία, μαγνητίζοντας την προσοχή του ποδοσφαιρικού κόσμου. Η δυνητική εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ένα επίκεντρο εδώ και μήνες, προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές από την Σαουδική Αραβία .
Μια ανάλυση των 10 κορυφαίων συναλλαγών ποδοσφαιρικών συλλόγων που αφορούν πλειοψηφικά μερίδια στην Ευρώπη, με βάση τις αναφερόμενες εκτιμήσεις που καταβλήθηκαν, αποκαλύπτει ενδιαφέροντα μοτίβα. Για παράδειγμα, οκτώ από τις 10 κορυφαίες συναλλαγές ενορχηστρώθηκαν από επενδυτές από τις ΗΠΑ.
Επιπτώσεις της πανδημίας
Ο βαθύς αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 δημιούργησε ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για τους επενδυτές του κλάδου. Καθώς οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες αντιμετώπιζαν ελλείψεις ταμειακών ροών, πολλοί προσπάθησαν να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Με τα έσοδα να πέφτουν κατακόρυφα λόγω των περιορισμών προσέλευσης φιλάθλων που προκαλούνται από την πανδημία και το λειτουργικό κόστος να αυξάνεται, αυτή η ταραχώδης περίοδος άνοιξε τις πόρτες για αύξηση της συμμετοχής των επενδυτών από χώρες όπου το ποδόσφαιρο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Αυτή η άνοδος του όγκου συναλλαγών χρησιμεύει ως ουσιαστική απόδειξη του επικρατούντος κλίματος μεταξύ των επενδυτών.
Εξετάζοντας τις 10 κορυφαίες συναλλαγές ιδιοκτησίας ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων με πλειοψηφικό μερίδιο αποκαλύπτει ότι έξι από αυτές τις σημαντικές συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν μετά το 2020.
Στην πρώτη γραμμή αυτής της λίστας βρίσκεται η εξαγορά της Τσέλσι το 2022 από μια νέα κοινοπραξία ιδιοκτησίας, με επικεφαλής τον Τόντ Μπόελι , συνιδιοκτήτη του franchise του μπέιζμπολ ΛΑ Ντότζερς και με οικονομική υποστήριξη από την Clearlake Capital, μαζί με τον Αμερικανό επενδυτή Μάρκ Γουόλτερ και τον Ελβετό επιχειρηματία Χάνς Βάις. Αυτά τα κεφάλαια κατευθύνθηκαν σε έναν ασφαλή τραπεζικό λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου, με μια αξιοσημείωτη δέσμευση να δωρίσουν ολόκληρο το ποσό (που επιβεβαίωσε ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς) σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αυτή η μεταφορά χρειάστηκε έγκριση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω του παγώματος του λογαριασμού. Στο πλαίσιο αυτής της μνημειώδους συμφωνίας, διατέθηκε μια εκπληκτική επένδυση άνω των 2,9 δισ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών του συλλόγου. Επιπλέον, οι νέοι ιδιοκτήτες υποσχέθηκαν περαιτέρω επένδυση άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση του συλλόγου. Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις σε κομβικούς τομείς όπως το Στάμφορντ Μπρίτζ, , η Ακαδημία, η Γυναικεία Ομάδα, το γήπεδο ποδοσφαίρου Κίνγκςμίντοου και η συνεχής χρηματοδότηση για το Ίδρυμα της Τσέλσι. .
Η εξαγορά της Μίλαν από τον όμιλο Ελιοτ Capital από την Red Bird Capital Partners σηματοδοτεί τη δεύτερη συναλλαγή στην λίστα. Με αξία 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η συμφωνία οδήγησε τον Έλιοτ να διατηρήσει ένα μειοψηφικό οικονομικό μερίδιο στον σύλλογο και να εξασφαλίσει εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτή η συμφωνία εδραίωσε μια συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ της Red Bird και της ΄Ελιοτ , ενισχύοντας και αξιοποιώντας την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του Έλιοτ .. Επιπλέον, η Red Bird Capital Partners έλαβε ένα δάνειο πωλητή από την Έλιοτ ύψους 200-300 εκατομμυρίων ευρώ και η δομή της συμφωνίας περιλαμβάνει επίσης ένα μπόνους με βάση το κέρδος για τον Έλιοτ σε οποιαδήποτε μελλοντική πώληση του συλλόγου. Συναρπαστικά, αυτή η απόκτηση συνέβη μόλις ένα μήνα μετά την πραγματοποίηση της συναλλαγής με την Τσέλσι.
Μεταξύ των άλλων συλλόγων σε αυτήν τη λίστα που υπέστησαν αλλαγές ιδιοκτησίας μετά τον Ιανουάριο του 2020 είναι η Έβερτον, η Ρόμα, η Νιουκάστλ και η Ολυμπίκ Λιον .
Παγκόσμιες αλλαγές στις εξαγορές ποδοσφαιρικών συλλόγων: Κυριαρχία ΗΠΑ
Όλες οι εξαγορές που αναφέρονται πραγματοποιήθηκαν από ξένους αγοραστές, ιδίως με οκτώ από τις 10 περιπτώσεις που εμφανίζουν αγοραστές που προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Η παγκόσμια γοητεία του ποδοσφαίρου ξεπερνά τα γήπεδα, προσφέροντας ένα δελεαστικό έδαφος για επενδυτές ιδιωτικών μετοχών και άτομα υψηλής καθαρής αξίας. Σε αντίθεση με πολλά αμερικανικά αθλήματα, το ποδόσφαιρο μπορεί να υπερηφανεύεται για μια απαράμιλλη διεθνή εμβέλεια, αξιοποιώντας διαφορετικούς πληθυσμούς σε διάφορες ηπείρους. Αυτή η εκτεταμένη βάση θαυμαστών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δημοτικότητα του αθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για αυξημένες ροές εσόδων. Από τις προσοδοφόρες συμφωνίες για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης έως την ακμάζουσα αγορά εμπορευμάτων, η εγγενής παγκόσμια φύση του ποδοσφαίρου υπόσχεται σημαντικές οικονομικές προοπτικές για τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να επωφεληθούν από την ευρεία απήχησή του.
‘Όμως , πέρα από την κυριαρχία των ΗΠΑ στις εξαγορές ποδοσφαιρικών συλλόγων, άλλες αγορές έχουν σημειώσει άνοδο τον τελευταίο καιρό, κυρίως η Σαουδική Αραβία. Μια σημαντική συναλλαγή που εμφανίζεται στη λίστα των 10 κορυφαίων είναι η απόκτηση της Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ . Αυτή η αλλαγή ιδιοκτησίας συνέβη το 2021 όταν μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων, ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας, σε συνεργασία με την PCP Capital Partners και την RB Sports & Media, εξασφάλισε το 100% της ιδιοκτησίας του συλλόγου.
Η δεύτερη συναλλαγή στη λίστα που δεν αφορούσε αγοραστή από τις ΗΠΑ ήταν η εξαγορά της Μίλαν. Σε μια σημαντική ιδιοκτησιακή μετάβαση το 2017, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενορχήστρωσε την πώληση της Μίλαν, ύψους 740 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους 220 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία συμμετοχών του Μπερλουσκόνι, Fininvest, επιβεβαίωσε την πλήρη αποεπένδυση του μεριδίου της στη Rossoneri Sport Investment Lux, μια οντότητα με έδρα το Λουξεμβούργο με επικεφαλής τον Κινέζο επενδυτή, Γιονγκχόνγκ Λι.
Τα αγαπημένα των επενδυτών: Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και Μίλαν
Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των συναλλαγών ιδιοκτησίας στα πρωταθλήματα “Big Five” αποκαλύπτει ξεχωριστές τάσεις, που χαρακτηρίζονται κυρίως από αποκλίνουσες τροχιές στην αγγλική Premier League (EPL) και τη γερμανική Bundesliga. Το EPL έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών, 16 συναλλαγών ιδιοκτησίας που αφορούσαν την πλειοψηφία των μετοχών από το 2003, ενώ (σε πλήρη αντίθεση) η γερμανική Bundesliga γνώρισε ένα συγκριτικά σιωπηλό τοπίο με μία μόνο συναλλαγή ιδιοκτησίας. Η LaLiga έχει δει 6, η Ligue 1 7 και η Serie A 11 τέτοιες συναλλαγές, που οριοθετούν διαφορετικούς βαθμούς κυριότητας σε αυτά τα πρωταθλήματα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μισοί από τους συλλόγους που εμφανίζονται στη λίστα με τις 10 κορυφαίες συναλλαγές που αφορούν πλειοψηφικά μερίδια ανήκουν στην αγγλική Premier League, υποδηλώνοντας την προφανή γοητεία της υψηλότερης βαθμίδας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η ιταλική Serie A ξεχωρίζει ως το δεύτερο πιο εκπροσωπούμενο πρωτάθλημα στη λίστα, ωστόσο, η Μίλαν αντιπροσωπεύει τρεις από τις τέσσερις συναλλαγές.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο RedBird μπήκε στο ρόλο του τέταρτου ιδιοκτήτη της Μίλαν , διαδεχόμενος μια γενεαλογία που περιελάμβανε τους Σύλβιο Μπερλουσκόνι,Γιονγκχόνγκ Λι και Έλιοτ Capital. Κάθε μετάβαση ιδιοκτησίας είχε ξεχωριστές οικονομικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η μεταφορά από τον Γιόνγκχονγκ Λι στην Έλιοτ Capital, η οποία απέκλινε από τις συμβατικές συναλλαγές. Σε αυτήν την περίπτωση, το αντάλλαγμα που καταβλήθηκε δεν ήταν ένα παραδοσιακό ποσό αγοράς, αλλά μάλλον μια αντιπροσώπευση του χρέους που οφείλει ο Γιονγκχόνγκ Λι στην εταιρεία Έλιοτ , ένα ανεξόφλητο ποσό που δεν έχει ακόμη αποπληρωθεί. Αυτή η ασυνήθιστη μετατόπιση ιδιοκτησίας περιελάμβανε τη διευθέτηση του χρέους του Λι προς τον Έλιοτ ως μορφή μεταβίβασης ιδιοκτησίας, διαχωρίζοντάς το από τις συνήθεις συναλλαγές αγοράς στο τοπίο ιδιοκτησίας ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Η λίστα με τους 10 κορυφαίους, με βάση την τεκμαρτή αξία ιδίων κεφαλαίων
Όταν εξετάζουμε την τεκμαρτή αξία ιδίων κεφαλαίων λαμβάνοντας υπόψη το 100% της ιδιοκτησίας, είναι εμφανείς σημαντικές αλλαγές στη λίστα των 10 κορυφαίων. Η Τσέλσι διατηρεί την εξέχουσα θέση της στην πρώτη θέση με εκτιμώμενη αξία συναλλαγής 2,9 δισ. ευρώ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέβηκε στη δεύτερη θέση, με αξία λίγο πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, προχωρώντας μπροστά από την εξαγορά της Μίλαν το 2022, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αξιοσημείωτη επανατοποθέτηση ξεδιπλώνεται περαιτέρω καθώς η απόκτηση της Μίλαν το 2018 είδε την αξία του συλλόγου, στα 419 εκατ. ευρώ, να πέφτει στην όγδοη θέση, ενώ η Ολιμπίκ Λιόν εξασφαλίζει την έβδομη θέση με εκτιμώμενη συναλλαγή αξίας 422 εκατ. ευρώ. Την ένατη και τη δέκατη θέση καταλαμβάνουν οι δύο αλλαγές ιδιοκτησίας της Ίντερ από το 2016 και το 2013, με 100% αποτίμηση ιδίων κεφαλαίων 394 εκατ. ευρώ και 386 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Το 2013, η εποχή του Μάσιμο Μοράτι έληξε στην Ίντερ, καθώς ο Ινδονήσιος επιχειρηματίας Ερίκ Τοχίρ ανέλαβε τη διοίκηση του συλλόγου μετά την αγορά του πλειοψηφικού μεριδίου του 70% σε αυτόν έναντι μιας αναφερόμενης αμοιβής 271 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Τοχίρ αποφάσισε να πουλήσει τον σύλλογο στην κινεζική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών Σουνίνγκ Commerce Group Co Ltd, η οποία αγόρασε σχεδόν το 70% της Ίντερ για 270 εκατομμύρια ευρώ, την εποχή εκείνη την υψηλότερη εξαγορά ευρωπαϊκής ομάδας ποδοσφαίρου. από κινεζική εταιρεία