Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Αμερικανό πρόεδρο της Τσέλσι, Τοντ Μπόελι ο οποίος φαίνεται πως άργησε να καταλάβει τι εστί Αγγλία και Πρέμιερ Λιγκ και με τις άστοχες κινήσεις του έχει φέρει την ομάδα σε όχι και ιδιαίτερα καλή κατάσταση
Ασφαλώς και θυμάστε και Αμερικανό Τοντι Μπόελι . Υπήρξε μια εποχή που ο πρόεδρος και συνιδιοκτήτης της Τσέλσι ήταν μια σχεδόν πανταχού παρούσα φιγούρα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Όχι μόνο η Τσέλσι ξόδεψε περίπου 1 δις ευρώ για μεταγραφές, με τρόπο ρεκόρ, ενώ προσπαθούσε να ξαναγράψει τις λογιστικές αρχές, αλλά ο Μπόελι τ ήταν πολύ χαρούμενος που είπε στον κόσμο τα συναρπαστικά του σχέδια για την Πρέμιερ Λιγκ.
Δεν έχει εξαφανιστεί τελείως. Ντυμένος με μπέιζμπολ, ντυμένος για το κρύο, παρακολούθησε τον αγώνα της Τσέλσι εναντίον της Μπράιτον στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά έχει περάσει καιρός από τότε που το ποδοσφαιρικό κοινό τον έμαθε. Η πολιτική των συλλόγων, η ευρύτερη πολιτική του ποδοσφαίρου και ίσως πάνω απ’ όλα, η μάλλον ενοχλητική διολίσθηση της Τσέλσι, βοήθησαν καθένα να μειώσει την ανάγκη του ισχυρού αυτού παράγοντα να κρατηθεί μπροστά με τον τρόπο που έκανε γρήγορα το όνομά του.
Πίσω στο καλοκαίρι του 2022, ο Μπόελι ήταν το δημόσιο πρόσωπο μιας ομάδας ιδιοκτησίας που περιλάμβανε την Clearlake Capital, τον Μάρκ Γουόλτερ και τον Χάνσγιουργκ Βίς , αλλά αυτές τις μέρες είναι ο Μπερχντάντ Εγκμπαλί , ο συνιδρυτής του Clearlake, ο οποίος έχει γίνει ο πιο ορατός της ιεραρχίας του συλλόγου. Παρουσία μάλιστα με μεγάλη με επιρροή. Αυτή τη σεζόν ο Εγκμπαλί μπήκε στα αποδυτήρια μετά από αγώνες όπου την περασμένη σεζόν ο Μπόελι επικρίθηκε ευρέως για τέτοιες επισκέψεις, που θεωρούνταν απόδειξη ότι κάποιος δεν ξέρει τη θέση του και ξεπέρασε τα όρια.
Όταν ο Μπόελι υποστήριζε δημόσια τις αρετές ενός αγώνα All-Star Βορράς-Νότου, μιας σειράς πλέι οφ υποβιβασμού και μοντέλων πολλών συλλόγων, υπήρχε η αίσθηση ότι μιλούσε δυνατά για τους συμπατριώτες του Αμερικανούς ιδιοκτήτες.
Η κρατική ιδιοκτησία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αλλά η μαρτυρία του Μπόελι και ο ασυγκίνητος καπιταλισμός του ιδρώτα εξακολουθούσαν να είναι κάτι καινούργιο στον ταιριαστό, κυρίως μυστικό κόσμο της ιδιοκτησίας της Premier League.
«Ελπίζω τελικά η Premier League να πάρει λίγο μάθημα από τον αμερικανικό αθλητισμό», είπε ο Μπόελι , κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Salt τον Σεπτέμβριο του 2022 που ενίσχυσε γρήγορα τη φήμη του ως το αντίθετο ενός ήσυχου επαναστάτη.
Οι ιδιοκτήτες της Premier League συνήθως βλέπονται και δεν ακούγονται. Οι σπάνιες δημόσιες δηλώσεις τους περιορίζονται στις εκδόσεις των συλλόγων. Σε ένα περιβάλλον μέσων ενημέρωσης όπου οι απαραίτητες πληροφορίες μεταφέρονται στους δημοσιογράφους μέσω ενημερώσεων εκτός εγγραφής, υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου απαίτηση για έναν ιδιοκτήτη να είναι μπροστινός (frontman) με τον τρόπο που συνηθίζεται στις ΗΠΑ. Ο Ρομάν Αμπραμόβιτς δεν είπε τίποτα δημόσια και οι άνθρωποι όπως ο Ντάνιελ Λέβι στην Τότεναμ δεν είναι πολύ πιο εξωστρεφείς. Η δημόσια ομιλία γίνεται από τον προπονητή , είναι σχετικά σπάνιο ακόμη και ένας αθλητικός διευθυντής να πάει στο ρεκόρ, όπως συνηθίζεται στην Αμερική.
Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η προτεινόμενη και καθυστερημένη εξαγορά της Έβερτον από τους 777 Partners, η αμερικανική ιδιοκτησία θα αντιπροσωπεύει τις μισές 20 ομάδες της Premier League. Και παρόλο που αυτός ο όμιλος δεν λειτουργεί συντονισμένα, η επιρροή του έχει ασκηθεί σε αυστηρότερους οικονομικούς κανονισμούς για να αποτραπούν οι απεριόριστες δαπάνες όπως η Τσέλσι της εποχής του Αμπραμόβιτς και η κρατική Μάντσεστερ Σίτι και η Νιούκαστλ του Κόλπου.
Αυτή η επιρροή ασκείται πίσω από κλειστές πόρτες. Οι θλιβερές αναμνήσεις του Μπόελι από τον Τομ Χικς και τον Τζώρτζ Τζιλετ , οι οποίοι απέκτησαν την Λίβερπουλ το 2007 μίλησαν πολύ, τσακώθηκαν μεταξύ τους και στη συνέχεια οδήγησαν τον σύλλογο κοντά στην καταστροφή έως το 2010. Το Fenway Sports Group που αντικατέστησε τους Χικς και Τζιλετ , με επικεφαλής τον Τζων Χένρι , ακολούθησαν το πρότυπο της ομιλίας μόνο όταν ήταν απολύτως απαραίτητο.
Πολλοί Αμερικανοί ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων των πλέον αναχωρημένων τύπων όπως ο Έλις Σορτ στη Σάντερλαντ και ο Ράντι Λέρνερ στην Άστον Βίλα, έχουν φτάσει με την ελπίδα ότι η Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να είναι το καρτέλ που δεν θα χάσει η λέσχη των ιδιοκτητών του NFL. Μακάρι τα μυαλά των τοπικών αγγλικών και ευρωπαϊκών να σκέφτονται όπως τα μυαλά των αμερικανικών επιχειρήσεων. Ο Μπόελι , τόσο προς τιμή του όσο και εις βάρος του, εξέφρασε τις σκέψεις του δημόσια, αν και έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το πραγματοποίησε . Οι εκτελεστικές ανακοινώσεις της Τσέλσι έχουν επανέλθει στη λαϊκή γλώσσα των συνομηλίκων της που μιλούν επιχειρηματικά.
Ξεκίνησε επίσης το έργο του με πρωτόγνωρο σθένος. Ακόμη και στην Τσέλσι, τον σύλλογο του οποίου η εξαγορά από τον Αμπραμόβιτς το 2003 έφερε στο αγγλικό ποδόσφαιρο το είδος των δαπανών που είχαν κάνει ποτέ μόνο οι πλουσιότεροι σύλλογοι της Ισπανίας και της Ιταλίας, η δαπάνη ήταν σοκ και δέος. Αλλά υπήρχε ένας κόμπος στις συμφωνίες που έκανε η Τσέλσι, συγκεκριμένα στη διάρκεια των συμβολαίων που δίνονταν σε νέες αφίξεις.
Μούντρικ και Φερνάντες
Αφίξεις όπως ο Μιχάιλο Μούντρικ και ο Έντσο Φερνάντες μπορεί να κόστισαν 111 εκατομμύρια δολάρια και 136 εκατομμύρια δολάρια (αντιστοίχως) , αλλά τα συμβόλαιά τους κατανεμήθηκαν σε αποπληρωμή 8 ετών. Η απόσβεση, η λογιστική αρχή που επιτρέπει την κατανομή των προμηθειών σε όλη τη διάρκεια των συμβολαίων, επεκτάθηκε στον χαμηλότερο βαθμό. Αυτό επέτρεψε στην Τσέλσι να μειώσει τις ετήσιες δαπάνες της σύμφωνα με τους κανόνες του χρηματοοικονομικού fair play (FFP), των κερδών και της βιωσιμότητας. Ο Μπόελι φαινόταν να έχει ρίξει το σύστημα, λειτουργώντας μια πολιτική buy now, pay later (αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα) όπως αυτή που έγινε πρόσφατα πιο διαβόητη από την άφιξη του Σόχει Οχτάνι 700 εκατομμυρίων δολαρίων στο LA Ντότζερς , το σύλλογο MLB από μικρή σύμπτωση κατά 20% που ανήκει στον Μπόελι .
Και αυτή η ελαστική απόσβεση δεν θα υπάρχει για πολύ ακόμη, καθώς η UEFA και η Premier League έχουν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ένα πενταετές συμβόλαιο είναι το μέγιστο που μπορεί να κατανεμηθεί στους λογαριασμούς.
Εν τω μεταξύ, η αίσθηση μιας τέτοιας πολιτικής προσλήψεων και η δομή των χαμηλών μισθών (που στοίχισε στον σύλλογο τον Μέισον Μάουντ πήγε στην Μάν.Γιουνάιτεντ) , αγαπημένο των οπαδών και μετά τον Αμερικανό, Κρίστιαν Πούλισικ. Η απομάκρυνση του Τόμας Τούχελ , ο οποίος είχε κατακτήσει το Champions League του 2021, για τον Γκρέιαμ Πότερ , πιο ολιστικός και δεκτικός σε μια προσέγγιση βάσει στατιστικών, ήταν καταστροφή. Απολυμένος τον Απρίλιο του 2023, ο Πότερ άντεξε μόλις 7 μήνες και ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο , κάτι σαν κεντρώος επιλογή μεταξύ των δύο προκατόχων του, δεν φαινόταν λιγότερο μπερδεμένος. Οι οργιαστικές σκηνές εορτασμού που ακολούθησαν τη νίκη της 19ης Δεκεμβρίου στο Carabao Cup επί της Νιούκαστλ ήταν μια αντανάκλαση ενός συλλόγου που πεινούσε για επιτυχία από τότε που κέρδισε το Champions League και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Η κληρονομιά των πρωταθλητών Ευρώπης δεν ήταν σε καμία περίπτωση η μοναδική κληρονομιά της προηγούμενης ιδιοκτησίας. Η απομάκρυνση των στρωμάτων της οικονομικής δομής του Αμπραμόβιτς αποκάλυψε παράτυπες πληρωμές και πρακτικές και οδήγησε σε διακανονισμό 11 εκατομμυρίων δολαρίων με την UEFA για παραβίαση ιστορικών κανόνων, αν και μια έρευνα της Premier League, δίχως περιορισμό, είναι πιθανό να παρουσιάσει μεγαλύτερα προβλήματα. Οι αθλητικές κυρώσεις πλησιάζουν, δεδομένης της ποινής 10 πόντων που έλαβε η Έβερτον για παρατυπίες. Το γεγονός ότι η εισερχόμενη ιδιοκτησία προσφέρθηκε εθελοντικά ότι «ελλιπείς οικονομικές πληροφορίες» είχαν υποβληθεί στις ποδοσφαιρικές αρχές μεταξύ 2012 και 2019 μπορεί να βοηθήσει την υπόθεσή τους να μετριαστεί, αλλά δεν θα προσφέρει πλήρη επιείκεια.
Η κληρονομιά του Αμπραμόβιτς παρουσιάζει περαιτέρω προβλήματα όταν πρόκειται για τη βάση των φιλάθλων , όπου υπάρχει μια φατρία για την οποία ο Ρώσος μπορεί ακόμη να κάνει ελάχιστα στραβά, παρά τους συσχετισμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν που τον ανέτρεψαν. Ο Αμπραμόβιτς ήταν καλοπροαίρετος προς τους οπαδούς, επιχορηγώντας ταξίδια σε εκτός έδρας αγώνες, κάτι που το νέο καθεστώς αφαίρεσε τον Αύγουστο προκαλώντας την οργή των οπαδών. Η Τσέλσι που πλήρωσε για το ταξίδι των φιλάθλων στο Γούλβερχαμπτον την παραμονή των Χριστουγέννων κάτι που χρησίμευσε ως μερική προσέγγιση. Εν τω μεταξύ, ο σύλλογος Τσέλσι , ένα premium πακέτο που επιτρέπει στους φιλάθλους να κάθονται με πολυτέλεια πάνω από τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές, επίσης απορρίπτεται ως απόπειρα εμπορευματοποίησης/αμερικανοποίησης του Στάμφορντ Μπρίτζ , ενός γηπέδου αγαπημένου αλλά γερασμένου και του εαυτού του με αβέβαιο μέλλον.
Ο Μπόελι μπορεί να συνεχίσει να είναι το όνομα που ακούγεται μάταια καθώς η Τσέλσι αγωνίζεται, αν και η αυξανόμενη επιρροή του Εγκμπαλί i, ενός Ιρανού με έδρα τη Σάντα Μόνικα, υποδηλώνει ότι ο ρόλος του προέδρου είναι λιγότερο σημαντικός. Εκπροσωπώντας τον σύλλογο σε συναντήσεις με άλλους συλλόγους και ενώσεις της Πρέμιερ Λιγκ, και σε ταξίδια επαγγελματικής ανάπτυξης, ο Μπόελι , κάποιος που έλκεται περισσότερο από την κοινωνική πλευρά των αθλητικών επιχειρήσεων, συνεχίζει να είναι μπροστινός. Αλλά η ιδιοκτησία της Τσέλσι είναι πολύ περισσότερο μια συνεργασία από ό,τι υποδείχτηκε εκείνες τις πρώτες μέρες, όταν ο Μπόελι ανακοινώθηκε μονομερώς ως προσωρινός αθλητικός διευθυντής.
Μπορεί μια ηγεσία με δύο κεφάλια να πετύχει; Υπάρχουν προτάσεις ότι το ζευγάρι μπορεί να μην μοιράζεται εντελώς το ίδιο όραμα για το μέλλον της Τσέλσι και με τις βαριές δαπάνες και την αποτυχημένη λογιστική πολιτική εκτός πίστας να έχει ακόμη επιτυχίες, μια επικείμενη μάχη εξουσίας δεν είναι αδύνατη. Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, με τον Ποτσετίνο να έχει εκφράσει την ανάγκη για ακόμη περισσότερους ποδοσφαιριστές , είναι πιθανό να είναι διδακτική για το πού βρίσκεται τώρα η δύναμη – και ο Μπόελι….