Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι χρειάζεται 4,2 δισ. δολάρια το 2024 για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και στους εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν φύγει από τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή πριν σχεδόν δύο χρόνια.

“ Το πρόσφατο κύμα επιθέσεων υπενθυμίζει το καταστροφικό κόστος αυτού του πολέμου για τους αμάχους, την ώρα που ο σκληρός χειμώνας αυξάνει την έκτακτη ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές”, υπογράμμισε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην Ουκρανία φέτος 14,6 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ΟΗΕ ζητεί δωρεές ύψους 3,1 δισ. δολαρίων για την παροχή βοήθειας στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Το 2023 είχε ζητήσει 3,9 δισ. δολάρια, από τα οποία συγκεντρώθηκε μόνο το 64%. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε φέτος να αναθεωρήσει προς τα κάτω το ποσό και να επικεντρωθεί στις πιο άμεσες ανάγκες.

“ Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ζουν σε περιοχές στην πρώτη γραμμή, τρομοκρατημένα, τραυματισμένα ψυχικά και στερούμενα τα πιο βασικά πράγματα”, εξήγησε σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γκρίφιθς αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στον ΟΗΕ. “ Αυτό το απλό γεγονός θα έπρεπε να μας αναγκάσει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προσφέρουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία”, πρόσθεσε.

“ Οι κατοικίες, τα σχολεία και τα νοσοκομεία γίνονται τακτικά στόχοι, καθώς και τα δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και φυσικού αερίου. Ο ίδιος ο ιστός της κοινωνίας δέχεται επίθεση με καταστροφικές επιπτώσεις”, υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, ο Γκρίφιθς και ο Φίλιπο Γκράντι Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσαν το σχέδιό τους στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από την έδρα του οργανισμού τη Γενεύη.Περίπου 6,3 εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία και έχουν καταφύγει κυρίως σε χώρες της Ευρώπης.Το σχέδιο αυτό θα επιτρέψει τη συγκέντρωση 1,1 δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια σε μικρό μέρος από αυτούς, δηλαδή 2,3 εκατ. άνθρωποι, και στις κοινότητες υποδοχής.“ Εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν ακόμη ανάγκη έκτακτη βοήθεια”, επέμεινε ο Γκράντι.Μόνο τα μισά παιδιά σχολικής ηλικίας από την Ουκρανία φοιτούν σε σχολεία στις χώρες υποδοχής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και το ένα τέταρτο των προσφύγων δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Εξάλλου μόνο το 40 με 60% από αυτούς έχουν βρει δουλειά, συχνά κατώτερη των προσόντων τους.“ Οι χώρες εξακολουθούν να τους προστατεύουν, να τους ενσωματώνουν στην κοινωνία, αλλά πολλοί ευάλωτοι πρόσφυγες έχουν ακόμη ανάγκη βοήθεια. Δεν θα έπρεπε να νιώθουν αναγκασμένοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους επειδή δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην εξορία”, τόνισε ο Γκράντι.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ