Ο Σωτήρης Γεωργίου αναρωτιέται αν τα έχουμε τελείως “χαμένα”, στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Λογικής!
Παγκόσμια Ημέρα Λογικής ήταν η 14η Ιανουαρίου 2024 και αλήθεια, εσείς αισθάνεστε ότι ζούμε σε ένα κόσμο λογικής ή….χάους; Σε έναν κόσμο παράλογο και με μπόλικη παράνοια μήπως; Εγώ ναι! Δυστυχώς δεν βλέπω λογική σε τίποτα πια.
Τι πιο λογικό να σκεφτόμαστε ότι είμαστε φιλοξενούμενοι στη Γη και να την προσέχουμε για να έχουμε! Κι όμως στο βωμό του κέρδους, καταστρέφουμε τον πλανήτη νομίζοντας ότι μας ανήκει. Αν σκεφτούμε πόσα χρόνια ζούμε εμείς και πόσα η Γη…γυρίζει, μάλλον εμείς είμαστε οι περαστικοί!
Είναι πλέον φανερό, ότι στις μέρες μας βιώνουμε τις πρώτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σε έναν κόσμο που δεν έχει πια λογική. Δεν έχει λογική, γιατί τις μεγαλύτερες συνέπειες θα τις βιώσουν – πληρώνοντας και το «λογαριασμό» – οι επόμενες γενιές και τα παιδιά μας. Συμπερασματικά, μάλλον οι άνθρωποι ζουν εντελώς εγωιστικά και σε καμία περίπτωση ως κοινωνία και αλτρουιστικά. Χωρίς καμία σκέψη για το μέλλον ακόμα και των δικών τους…απογόνων!
Θέλετε να πούμε για τους πολέμους; Υπάρχει λογική να υπάρχουν εξοπλισμοί πυρηνικών και να γίνεται συζήτηση για τη χρήση τους; Υπάρχει λογική να γίνονται πόλεμοι και να σκοτώνονται άμαχοι για το κέρδος και την επέκταση των συνόρων, τον έλεγχο ή την ηγεμονία; Υπάρχει λογική στην καθημερινότητα μας, με τόσες εν ψυχρώ δολοφονίες ακόμα και για λίγα ευρώ, με τόση βία, με τόσο μίσος και εκδικητική διάθεση, με τόσα άσχημα συμβάντα ακόμα και με παιδάκια ως θύματα; Υπάρχει λογική όταν μάθαμε ως ανθρωπότητα να υπηρετούμε τα συμφέροντα και όχι το κοινό καλό και ό,τι μας περιβάλλει; Να ζούμε για την ύλη και όχι για το πνεύμα; Να ζούμε με μίσος και όχι με αγάπη, όταν όλοι κατά τα άλλα έχουμε δει ότι οι άνθρωποι ενωμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και μπορούν να μετακινήσουν….βουνά;
Να πούμε για το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε την εξέλιξη της επιστήμης και την υπερτεχνολογία για να κερδοσκοπήσουμε και να ελέγξουμε, ενώ θα έπρεπε να τεθούν στην υπηρεσία του κάθε ανθρώπου; Υπάρχει λογική ας πούμε στα ΜΜΕ και τα σόσιαλ μίντια; Από τη μια σου λένε μην ασχολείστε με το τι κάνει στην ερωτική του ζωή ο καθένας και όλα είναι φυσιολογικά, αλλά απ’ την άλλη αυτός και αυτή είναι οι σωστοί και οι τέλειοι και έτσι πρέπει να γίνεις! Υποδυόμενοι τα ινδάλματα κριτικάρουν τους πάντες, κάνοντας σχόλια τύπου “πως ντύθηκε έτσι ο τάδε ή η δείνα” και “γιατί έχει τόση διαφορά ηλικίας ο τάδε με την τάδε” και πάει λέγοντας. Κι είναι πολλά ακόμα τα παράλογα…και σε πολλούς τομείς.
Για την ιστορία η Παγκόσμια Ημέρα Λογικής (World Logic Day) καθιερώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019 από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Φιλοσοφίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Conseil international de la philosophie et des sciences humaines, CIPSH) και αποφασίστηκε να γιορτάζεται ετησίως στις 14 Ιανουαρίου, προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος του θανάτου του αυστριακού Κουρτ Γκέντελ (1906-1978) και τα γενέθλια του πολωνοαμερικανού Άλφρεντ Τάρσκι, (1901-1983), δύο διακεκριμένων μαθηματικών και φιλοσόφων που είχαν τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη της λογικής τον 20ο αιώνα.
Ο Γκέντελ μνημονεύεται περισσότερο για τα δύο θεωρήματά του για τη μη πληρότητα, που δημοσιεύθηκαν το 1931. O Τάρσκι είναι περισσότερο γνωστός για το έργο του στην αλγεβρική λογική. Κύριος στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Λογικής είναι να προσελκύσει την προσοχή των επιστημονικών κοινοτήτων και του ευρύτερου κοινού στην πνευματική ιστορία, την εννοιολογική σημασία και τις πρακτικές επιπτώσεις της λογικής
(Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/570)