Ο Σωτήρης Γεωργίου ασχολείται με το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι
Δεν έχω να πω πολλά, αλλά παρόλα αυτά θα ήθελα να αναδείξω το ζήτημα. Άλλωστε πολλά δεν δύναται να ειπωθούν δημόσια καθώς, ας μην κρυβόμαστε. Είναι γνωστή η αποψή μου ότι έχουμε Δημοκρατία στην Ελλάδα, αλλά το σύστημα σε περιορίζει τι θα λες τελικά με πολλούς έμμεσους τρόπους. Πάλι καλά που περνάμε και το βασικό νόημα.
Διαβάζεις λοιπόν ότι τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος, το οποίο έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ για μη εμπόλεμη περίοδο, έκρουσε προ ημερών το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο. Και λες ρε μεγάλε γιατί κράζατε τόσα χρόνια εμάς τους Έλληνες σαν μπαταχτσήδες και σαν κακοδιαχειριστές; Μόνο εμάς. Γιατί; Δεν λέω προς Θεού, ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε κάνει τεράστια λάθη διαχείρισης. Ο πρώτος είμαι που τα έλεγα στις εποχές των παχέων αγελάδων.
Ο διευθύνων σύμβουλος λοιπόν του IIF, Τιμ Άνταμς, μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν άμεσα για τη μείωση του παγκόσμιου χρέους από τα επίπεδα ρεκόρ που έχει αναρριχηθεί. Μίλησε χαρακτηριστικά για “τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα”. “Έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα χρέους σε μη εμπόλεμη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία, και δη σε εταιρικό επίπεδο, σε επίπεδο νοικοκυριών, σε επίπεδο κρατών, σε επίπεδο υποεθνικών οντοτήτων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ινστιτούτο διαβάζουμε ότι ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου έτους ότι το παγκόσμιο χρέος ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 307,4 τρισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2023, με σημαντική αύξηση να καταγράφεται τόσο στις χώρες υψηλού εισοδήματος όσο και στις αναδυόμενες αγορές.
Φυσικά το παγκόσμιο χρέος περιλαμβάνει και κρατικά χρέη και ιδιωτικά(εταιρικά, ατομικά κτλ). Τι συμβαίνει τελικά; Πως θα λυθεί το πρόβλημα; Τόσα ακούγονται για το μέγεθος του πληθυσμού παγκοσμίως αλλά και τον μ.ο ηλικίας του. Παρά τους τόσους θανάτους που ακούμε γύρω μας καθημερινά και τον κόβιντ και πολέμους και τόσα άλλα, διαβάζουμε από το Νταβός ότι “Ο πληθυσμός γηράσκει σε τόσα πολλά μέρη του κόσμου”. Αυτό προφανώς από τη μια είναι ευχάριστο και θεωρείται λογική εξέλιξη, βάση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της υπερτεχνολογίας, αλλά από την άλλη προβληματίζει τους παγκόσμιους οικονομολόγους και κυρίως το παγκόσμιο συνταξιοδοτικό.
Όλα αυτά προκαλούν πάντως απορίες εύλογες σε όλους μας. Όλοι χρωστάνε τελικά. Και που ακριβώς χρωστάνε; Συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει και δεν έχει πάρει ποτέ κανείς! Μιλάμε για 310 τρις χρέους! Χρωστάνε όλοι,κράτη, εταιρείες, όλοι. Πως έφτασε εκεί το χρέος; Μα έχουμε φύγει από την εποχή που έπρεπε να έχεις χρυσό για να κόβεις χρήμα και πλέον πολλές φορές το χρήμα είναι καθαρά ηλεκτρονικό και προϊόν μόχλευσης και βοηθά έτσι σε δημιουργία θέσεων εργασίας π χ σε ένα πλανήτη που γιγαντώνεται χωρίς να έχει τις κατάλληλες συνθήκες σε πολλά επίπεδα.
Τα κράτη χρωστάνε τελικά το ένα στο άλλο; Χρωστάνε σε κάποια ελίτ που δεν γνωρίζουμε καν, καθώς μπορεί να είναι πίσω από επενδυτικά σχήματα που αγοράζουν τα κρατικά χρεόγραφα; Το πιο μεγάλο ερώτημα είναι πως θα σβήσουν και αν βέβαια θα σβήσουν όλα αυτά. Ή πως θα μειωθούν; Ελπίζω όχι με παγκόσμια λιτότητα που είναι το πιο εύκολο και με θύμα τον απλό πολίτη. Ελπίζω επίσης, όχι με πολέμους όπως συνέβη πολλές φορές στην ιστορία. Άλλωστε το μυστικό ενός χρέους είναι να εξυπηρετείται. Υπάρχουν πολλές χώρες που παράγουν και έχουν αύξηση του ΑΕΠ ενώ υπάρχει και η μετακύλιση αλλά και άλλα τρικ.
Οι πιο μπασμένοι πάντως δεν ανησυχούν τόσο και το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι όλοι -οι χώρες δηλ-χρωστάνε και μάλλον ο ένας στον άλλον και ότι κάποια μέρα θα υπάρξει πρόβλημα και ανάγκη σοβαρής παρέμβασης -λύσης.
Εδώ μπορείτε να δείτε ζωντανά τον σχετικό παγκόσμιο πίνακα. Απλά καθίστε σε καρέκλα πριν!