Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τις 115 παραβάσεις του δημοσιονομικού κανονισμού που έχει υποπέσει η Μάντσεστερ Σίτι και τώρα πλέον αιωρείται από πάνω της ακόμη και ο υποβιβασμός…
Ποια μπορεί να είναι η τιμωρία της; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Τον Φεβρουάριο του 2023, η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορήθηκε από την Premier League για πολλές υποτιθέμενες παραβιάσεις των οικονομικών κανόνων. Η Premier League παρέπεμψε την υπόθεση σε ανεξάρτητη επιτροπή
Ποιες είναι οι κυρώσεις ; Η Μάντσεστερ Σίτι έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των κανόνων του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι περίπου 100 φορές σε μια περίοδο εννέα ετών, η οποία ξεκινά το 2009 και διαρκεί έως το 2018. Στο διάστημα αυτό όμως πρέπει να έχετε κατά νου ότι, Μάντσεστερ Σίτι κάτέκτησε τρεις φορές την Πρέμιερ Λιγκ , πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο.
Οι κανόνες του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι της Premier League έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν ότι οι σύλλογοι ξοδεύουν σε μεγάλο βαθμό αυτά που κερδίζουν. Μπορούν φυσικά να το ξεπεράσουν διογκώνοντας πόσα κερδίζουν ή κρύβοντας πόσα ξοδεύουν. Σύμφωνα με την Premier League , η Μάντσεστερ Σίτι φέρεται να παραβίασε τους κανόνες για 9 σεζόν. Aκόμη φέρεται ότι δεν παρείχε ακριβείς οικονομικές πληροφορίες.Πάντως η διοίκηση της αγγλικής ομάδας προσέλαβε για την υπερασπιστική της γραμμή, τον εξαίρετο, Ντέιβιντ Πάνικ μέλος της Βουλής των Λόρδων ο οποίος ασκείται κυρίως στους τομείς του δημοσίου δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H αμοιβή του είναι 300.000 ευρώ ημερησίως!
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, δεν αποκάλυψαν πλήρως τις οικονομικές αποδοχές που έγιναν σε έναν από τους προπονητές τους για μια τετραετία. Η πρόταση είναι ότι υπήρχε ένα μυστικό συμβόλαιο, οπότε ένας από τους προπονητές (πιθανότατα ο Ιταλός, Ρομπέρτο Μαντσίνι) πληρωνόταν πολύ περισσότερο από ό,τι δηλώθηκε επισήμως. Η Premier League ισχυρίζεται επίσης ότι η Μάντσεστερ Σίτι δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες του οικονομικού Fair Play της UEFA για μια περίοδο πέντε ετών. Ισχυρίζονται επίσης ότι η Μάντσεστερ Σίτυ δεν έχει συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα της Premier League. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Μάντσεστερ Σίτι.
Οι νομικοί της βεβαίως , την βοήθησαν πάρα πολύ στην υπόθεση CAS του 2020 αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τα καταφέρουν κι αυτή τη φορά; Στο παρελθόν, όταν είχαν ερευνηθεί από την UEFA, η Μάντσεστερ Σίτι πάντα επέμενε ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Τον Φεβρουάριο του 2020, αποκλείστηκε από την UEFA από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για δύο σεζόν και της επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ .Η Μάντσεστερ Σίτι προσέφυγε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Η ποινή ακυρώθηκε και το πρόστιμο μειώθηκε στα 10 εκατομμύρια ευρώ . Κατά την ακρόαση, η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι περισσότερες από τις παραβιάσεις που φέρονται δεν είχαν διαπιστωθεί ή είχε παραγραφεί ο χρόνος, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι συνέβησαν πολύ καιρό πριν η UEFA κάνει οτιδήποτε για αυτές. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι κανόνες της Premier League δεν περιλαμβάνουν χρονική γραμμή, οπότε όταν η Μάντσεστερ Σίτι αμύνεται, δεν μπορεί να πουν ότι αυτά τα υποτιθέμενα αδικήματα έγιναν πολύ καιρό πριν για να μπορέσει να κάνει οτιδήποτε γι’ αυτά.
Ποιες είναι όμως οι διαφορές μεταξύ των κανόνων της UEFA και της Premier League;
Η κύρια διαφορά μεταξύ της Premier League και της UEFA είναι ότι η UEFA έχει ένα καθεστώς παραγραφής, το οποίο περιορίζει τη διαθεσιμότητα αποδεικτικών στοιχείων σε πέντε χρόνια. Η Premier League δεν το έχει αυτό. Η UEFA έχει κανόνες σχετικά με το από πού προέρχονται τα αποδεικτικά στοιχεία και δεν μπορούν να προέρχονται από παράνομες πηγές. Εάν ρίξει κανείς μια ματιά στο εγχειρίδιο της Premier League, δηλώνει ότι η πηγή των δεδομένων και των αποδεικτικών στοιχείων είναι άσχετη όσον τους αφορά, αν και αυτό μπορεί να αποτελεί μέρος της υπεράσπισης της Μάντσεστερ Σίτυ ότι ορισμένα από τα στοιχεία που πρόκειται να παρασχεθούν από την Premier League προέρχονται από ακατάλληλες πηγές και υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας με αυτά τα στοιχεία.
Υπάρχει μάλιστα η υποψία ότι ορισμένα από τα στοιχεία που πρόκειται να υποβληθούν από την Premier League στην ανεξάρτητη επιτροπή προέρχονται τελικά από τα Football Leaks, το Der Spiegel και τον Πορτογάλο χάκερ, επειδή ήταν αρκετά περιεκτικά. Ήταν μέρος της συνολικής στρατηγικής της Πρέμιερ Λιγκ να συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία, ειδικά όταν θεώρησαν ότι δεν μπορούσαν απαραίτητα να ληφθούν από την ίδια την ποδοσφαιρική ομάδα.
Ποιες είναι οι πιθανές ποινές;
Σύμφωνα με τους κανόνες της Πρέμιερ Λιγκ, μπορεί να είναι αφαίρεση βαθμών ή ακόμη και απειλή αποβολής από την Πρέμιερ Λιγκ. Αν και ειδικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι θα ήταν μια ακραία τιμωρία. Αλλά, αν ήταν αφαίρεση βαθμών , θα ήταν αφαίρεση η οποία θα πραγματοποιείτο την τρέχουσα σεζόν, οπότε αν κριθούν ένοχοι σε μελλοντική σεζόν, τότε θα εφαρμοστεί η αφαίρεση πόντων.
Τι ποινές μπορεί να επιβάλει η ανεξάρτητη επιτροπή σε έναν σύλλογο;
Να αναστείλει την λειτουργία ενός συλλόγου από το να δίνει αγώνες πρωταθλήματος.
Αφαιρέσεις βαθμών
Πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο για την επανάληψη των αγώνων πρωταθλήματος
Πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο να αποβάλει από το πρωτάθλημα τον εναγόμενο σύλλογο
Παραγγελία αποζημίωσης
Ακύρωση ή απόρριψη εγγραφής ποδοσφαιριστών
Τιμωρία υπό όρους
Να καταδικάσει τον σύλλογο να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα, τα οποία δεν θα είναι και λίγα…Αλλά αυτό βεβαίως είναι το λιγότερο…
Κάντε άλλη παραγγελία όπως κρίνει σκόπιμο
Τι κάνουν όμως οι αντίπαλοι σύλλογοι από όλα αυτά;
Πολλοί σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ ας μην κρυβόμαστε θέλουν την Μάντσεστερ Σίτι να υποβιβαστεί εάν κριθεί ένοχη για παραβίαση των κανόνων για 9 σεζόν.
Υπάρχει η αίσθηση μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων ότι η εκ των υστέρων αφαίρεση των τίτλων της Σίτι δεν θα είχε νόημα και θα προκαλούσε σύγχυση, αλλά και ένα πρόστιμο δεν είναι πιθανό να έχει μεγάλο αντίκτυπο.Οι σύλλογοι που πίεζαν (και πιέζουν) περισσότερο για δράση ήταν τα άλλα μέλη της λεγόμενης «μεγάλης εξάδας»: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ.
Δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια για την Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει κατακτήσει 6 φορές την Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία 11 χρόνια, αν κριθεί ένοχη. Οι σύλλογοι της Premier League δεν θέλουν να εμπλακούν στην διαδικασία, η οποία βρίσκεται στα χέρια μιας ανεξάρτητης επιτροπής.
Θα βγεί γρήγορα η απόφαση; – Μυστικές διαδικασίες
Κανείς δεν το νομίζει και δεν πρέπει να το νομίζει ότι θα συμβεί κάτι πολύ γρήγορα. Οπότε δεν θα πρέπει να περιμένει απόφαση μέσα στην σεζόν. Άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι η έρευνα αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τους κανονισμούς της Premier League, οι διαδικασίες ενώπιον μιας ανεξάρτητης επιτροπής θα είναι εμπιστευτικές και θα εκδικάζονται ιδιωτικά.Δεν θα μάθουμε τίποτα για αυτό. Ακολούθως , σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς της Premier League, το πόρισμα της επιτροπής θα δημοσιευτεί όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Premier League. Επομένως, δεν θα υπάρχει καμία ένδειξη πόσο καιρό θα πάρει αυτό.
Τώρα θα πείτε, πως ξεκίνησε η έρευνα;
Πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο μόνος λόγος που ήρθαν στο φως όλα αυτά ήταν πριν από 5 χρόνια, όταν το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε μια έρευνα η οποία βασίστηκε στη δουλειά ενός Πορτογάλου χάκερ υπολογιστών του Ρούι Πίντο , ο οποίος είχε παραβιάσει τους λογαριασμούς email διαφόρων ποδοσφαιρικών συλλόγων και παραγόντων. Ήταν αυτή η ιστορία που ξεκίνησε την έρευνα της UEFA για την Μάντσεστερ Σίτυ, η οποία οδήγησε επίσης σε αυτήν την έρευνα της Premier League.
Μόλις απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες η διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι είχε βγάλει ανακοίνωση , η οποία έγραφε: «Η Μάντσεστερ Σίτι είναι έκπληκτη από την έκδοση αυτών των υποτιθέμενων παραβιάσεων των κανόνων της Πρέμιερ Λιγκ, ιδιαίτερα λόγω της εκτεταμένης δέσμευσης και του τεράστιου όγκου λεπτομερών υλικών που έχει το EPL (Πρέμιερ Λιγκ αρμόδιο τμήμα) .
«Ο σύλλογος χαιρετίζει την επανεξέταση αυτού του θέματος από μια ανεξάρτητη επιτροπή, για να εξετάσει αμερόληπτα το πλήρες σύνολο των αδιάψευστων στοιχείων που υπάρχουν προς υποστήριξη της θέσης του. «Ως εκ τούτου, ανυπομονούμε να τελειώσει αυτό το θέμα μια για πάντα».
Μπορεί η Σίτι να κάνει έφεση;Η ανεξάρτητη επιτροπή θα αποτελείται από τρία μέλη, τα οποία θα επιλεγούν από τον Μάρει Ρόσεν , τον πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής της Premier League.
Η τριμελής επιτροπή μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα 15 μέλη του δικαστικού σώματος, καθώς και μη μέλη. Μόλις εκδοθεί μια απόφαση, η Πρέμιερ Λιγκ και η Μάντσεστερ Σίτι θα μπορούν να ασκήσουν έφεση ( αν και πλέον δεν μπορούν να οδηγηθούν στο CAS) .Αντιθέτως ο Ρόζεν θα διορίσει μια άλλη επιτροπή η οποία θα αποτελείται από νέα ανεξάρτητα μέλη. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 6 μέλη της ομάδας προσφυγών της Premier League.
Ποιος θα είναι στο πάνελ; Ο Στέφεν Τέιλορ- Χίθ , επικεφαλής του αθλητικού δικαίου της JMW, δήλωσε πρόσφατα στο Sky Sports News: «Η επιτροπή θα έχει έναν νόμιμο εκπρόσωπο στην επιτροπή και θα περίμενε κανείς ότι αυτός ο εκπρόσωπος θα είναι ένας αρκετά ισχυρός σύμβουλος του βασιλιά.
«Η Μάντσεστερ Σίτι είχε υποχρέωση να συμμορφωθεί με την έρευνα της Πρέμιερ Λιγκ και τώρα έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με τη διαδικασία της επιτροπής. Εάν οι κατηγορίες σχετίζονται με διοικητικά λάθη, τότε οι κυρώσεις θα είναι ένα χαστούκι στον καρπό.»
Λίγο υπομονή λοιπόν και θα παρακολουθούμε με προσοχή όσο γίνεται, τα πάντα γύρω από αυτή την πολύκροτη υπόθεση, η οποία ή θα αμαυρώσει την εικόνα της Πρέμιερ Λιγκ ή θα την εξυψώσει ακόμη περισσότερο…