Οι Los Angeles Times, η μεγάλη εφημερίδα της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, που ιδρύθηκε πριν από 142 χρόνια, θα απολύσει πάνω από το ένα πέμπτο της σύνταξής της, με άλλα λόγια τουλάχιστον 115 δημοσιογράφους, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της διεύθυνσης της ιστορικής εφημερίδας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η διεύθυνση της εφημερίδας είχε ήδη προϊδεάσει από την περασμένη Πέμπτη πως «προβλέπει απολύσεις» με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας της, σε ένα ακόμη επεισόδιο της βαθιάς κρίσης που διέρχεται ο αμερικανικός Τύπος.

Περί το 90% των συνδικαλισμένων εργαζόμενων των Τάιμς του Λος Άντζελες απέργησε την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας -γεγονός άνευ προηγουμένου-, με αρκετούς από τους δημοσιογράφους να ζητούν από τη διεύθυνση να «καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» μαζί τους προκειμένου να «καταρτιστεί σχέδιο εξαγοράς».

«Η απόφαση είναι οδυνηρή για όλους, όμως είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργήσουμε γρήγορα και να λάβουμε μέτρα για να οικοδομήσουμε μια εφημερίδα βιώσιμη και ανθούσα για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε χθες ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του τίτλου, ο Πάτρικ Σουν-Σιονγκ, σύμφωνα με την ίδια την εφημερίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ,της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ιστορική εφημερίδα, ότι την περασμένη χρονιά κατέγραψε ζημιά 30 ως 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ιδιοκτήτης επέκρινε την απεργία, λέγοντας πως τον απογοήτευσε το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δεν συνεργάστηκαν με τη διεύθυνση για να βρεθούν τρόποι να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά τους, οι συντάκτες της εφημερίδας κατήγγειλαν το νέο κύμα απολύσεων-εξπρές: η διεύθυνση «μας απολύει κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης χωρίς καν να μας επιτρέψει να θέσουμε ερωτήσεις», στηλίτευσε ο δημοσιογράφος Τζάρεντ Σερβάντες μέσω του κοινωνικού δικτύου X (πρώην Twitter).

Το νέο κύμα απολύσεων ανακοινώθηκε παρότι η εφημερίδα είχε ήδη καταργήσει 70 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο.

Όπως πολλοί άλλοι τίτλοι του παραδοσιακού Τύπου, η Los Angeles Times συναντά σημαντικές δυσκολίες στο να προσαρμοστεί στη νέα εποχή του διαδικτύου. Η εφημερίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση του αριθμού των συνδρομητών της και των διαφημιστικών εσόδων.