Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας διαθέτει για την Ελλάδα στη νέα προγραμματική περίοδο περίπου 375 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων που θα υπηρετούν τις στοχεύσεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τη σημασία της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας και των δράσεων για βιώσιμη ανάπτυξη υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Αναφερόμενος στο έργο που υλοποιεί το υπουργείο για την επέκταση και αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Αλιείας (ΟΣΠΑ) , ο κ. Κελέτσης σημείωσε: «Όλες οι πολιτικές της ΕΕ που αφορούν στην αλιεία προσβλέπουν στην προώθηση της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, την ενίσχυση οικονομικά βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων, τη μεταποίηση και την εμπορία των προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών, την ανάπτυξη των παράκτιων αλιευτικών κοινοτήτων και νησιωτικών περιοχών, τη βιώσιμη διαχείριση της θάλασσας, την προστασία και αποκατάσταση της υδρόβιας βιοποικιλότητας και των υδρόβιων οικοσυστημάτων».
Υπογράμμισε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) διαθέτει για την Ελλάδα στη νέα προγραμματική περίοδο περίπου 375 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων που θα υπηρετούν τις στοχεύσεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΑΤ υλοποιεί το έργο για την επέκταση και αναβάθμιση του ΟΣΠΑ, το οποίο αποτελεί το κύριο ψηφιακό εργαλείο για τη διαχείριση και παρακολούθηση της αλιευτικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα εργαλείο που προάγει τον ανασχεδιασμό και την απλούστευση των διαδικασιών, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, με επίκεντρο τον αλιέα και σε πλήρη συμμόρφωση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και τις συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών.
«Απ’ τη μια θέλουμε την αλιεία ως μια βασική βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα κι από την άλλη υπάρχει η ανάγκη και η πρόκληση για τη βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και τις επιπτώσεις της δραστηριότητας στο περιβάλλον. Αναζητούμε λοιπόν το σημείο ισορροπίας. Πρέπει να το αναζητούμε. Όχι λόγω κάποιων περιορισμών ή συμφωνιών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης ή άλλων οργανισμών, αλλά ως βασική υποχρέωση μας απέναντι στον πλανήτη γη που μας εκτρέφει, και τις επόμενες γενιές. Συνεπείς στην αρχή της αειφορίας» σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην ημερίδα, που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του αλιευτικού κλάδου, παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης αλιείας και της ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αλιείας, Θάλασσας και Υδατοκαλλιέργειας του ΥΠΑΑΤ.
Σημειώνεται ότι Κύριος του Έργου «Επέκταση / Αναβάθμιση του ΟΣΠΑ » είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας και Αναθέτουσα Αρχή την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε