Ρωσία και Κίνα ζήτησαν σήμερα «αποκλιμάκωση» της έντασης αφού οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να απαντήσουν σε πλήγμα με drone στην Ιορδανία, που αποδίδεται σε φιλοϊρανικές ομάδες και το οποίο κόστισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.
«Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή και οξύνει την ένταση, κυρίως με φόντο το αυξημένο ενδεχόμενο σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Δεν θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συνέχιση τέτοιων ενεργειών, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται. Το επίπεδο έντασης είναι υψηλό τώρα και πρέπει να κάνουμε βήματα προς την αποκλιμάκωση. Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο εκπρόσωπος.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δεσμεύθηκε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε «κάθε απαραίτητη» ενέργεια για να υπερασπιστούν τα στρατεύματά τους μετά το πλήγμα , ενώ το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, σε ένα πλαίσιο ιδιαίτερης έντασης στην περιοχή λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει πόλεμο με το Ιράν.
«Ελπίζουμε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση (…) προκειμένου να αποφύγουν να βρεθούν παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων και να κλιμακώσουν περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις», σχολίασε από την πλευρά του ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
«Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ευαίσθητη», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η επίθεση με drone της Κυριακής είχε στόχο αμερικανική βάση που βρίσκεται στην έρημο της Ιορδανίας, στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.
Ο Μπάιντεν, που διεκδικεί δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, δέχεται πιέσεις να απαντήσει στο πλήγμα αυτό, με κίνδυνο να οξυνθεί περαιτέρω η ένταση.
Το Ιράν αρνήθηκε χθες ότι εμπλέκεται στην επίθεση και πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκει «την επέκταση» της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Από τα μέσα Οκτωβρίου περισσότερα από 150 πλήγματα με drones ή ρουκέτες είχαν σαν στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες και τα άλλα μέλη του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ