Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για την απόγνωση των αγροτών που κινητοποιούνται, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση…

Οι φωστήρες που διεκπεραιώνουν την κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών κάνοντας λόγο για συνηθισμένες κινητοποιήσεις που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Γρήγορα αναγκάστηκαν να μαζέψουν αυτές τις γελοιότητες.

Πάνω από ένα μήνα κοντά στον οδικό κόμβο Πλατύκαμπου της Λάρισας, δίπλα από την εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, υπήρχαν παρατεταγμένα μερικές δεκάδες τρακτέρ. Είχαν πάει εκεί από χωριά που βρίσκονται κοντά στην λίμνη Κάρλα τα οποία πλημμύρισαν από τις μεγάλες πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη. Σ’ αυτά τα μέρη περίπου 180.000 στρέμματα καλλιεργειών σκεπάστηκαν από το νερό και χιλιάδες παραγωγικά ζώα πνίγηκαν.

Στα πανό, λοιπόν, που ήταν κρεμασμένα στα τρακτέρ υπήρχε αναφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν και στα αιτήματα των πληγέντων αγροτών της περιοχής. Σημειώστε, ότι ήδη είχαν περάσει τέσσερις μήνες από τις καταστροφικέ πλημμύρες που άφησαν τους αγρότες χωρίς σπίτια και χωρίς καλλιεργήσιμη γη. Φυσικά και χωρίς τις άμεσες αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Όπως ήταν επόμενο τα τρακτέρ ξεκίνησαν να βγαίνουν και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Η γραμμή που δόθηκε τότε ήταν ότι «πράγματι, οι αγρότες έχουν προβλήματα και καλώς διαμαρτύρονται» με κάποιες σκόρπιες και γενικές κουβέντες για ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Θεσσαλίας και για ακριβό αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής. Μέχρι εκεί και πάντα με την επισήμανση ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και δεν πλήττει μόνο τους αγρότες, αλλά όλους τους Έλληνες και άρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στην Ελλάδα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά όλο και περισσότεροι βγήκαν στον αγώνα, δίνοντας το σύνθημα για επέκταση της αγροτικής κινητοποίησης σε όλη την Ελλάδα. Κι αμέσως χιλιάδες τρακτέρ άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους σ’ όλη τη χώρα, στήνοντας μπλόκα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Σε όλη την Ελλάδα, από την Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Την ώρα που οι καταναλωτές βλέπουν καθημερινά τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται η μείωση του κόστους παραγωγής για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο είναι μονόδρομος. Οι φυσικές καταστροφές ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγροτική παραγωγή, με τον κίνδυνο της κατάρρευσης και της ερημοποίησης της υπαίθρου να είναι ορατός αν δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και θωράκισης.

Η κυβέρνηση αντί να ψάχνει υποκινητές να ακούσει τα αιτήματα των αγροτών και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που δεν αφορούν μόνο τους ίδιους, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αλλά και τα τελεσίγραφα στους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους, δείχνουν την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Μόνο που αυτή τη φορά και επειδή τα λόγια της κυβέρνησης απέχουν πολύ από τις πράξεις, οι αγρότες δεν κάνουν πίσω, όπως δεν κάνουν πίσω και οι φοιτητές που αντιστέκονται στην αντισυνταγματική ίδρυση μη κρατικών (δημόσιων πανεπιστημίων). Ίσως, είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη ταυτόχρονα και με τους αγρότες και με τους φοιτητές. Κάτι έχει αρχίσει να ραγίζει…