Συνεχίζονται οι αποκλεισμοί δρόμων αλλά οι αγρότες δεν προτίθενται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης το κρίσιμο ραντεβού στο Μαξίμου
Να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά να συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, αποφάσισαν οι αγρότες – εκπρόσωποι των μπλόκων όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησαν στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.
Οι αγρότες αποφάσισαν τα μέλη της επιτροπής που θα συμμετέχουν στη σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και, όπως έκανε γνωστός ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από 15 μέλη, εκ των οποίων έξι θα είναι από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία μέχρι τον Βόλο, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.
«Μέσα στα αιτήματα που έχουμε ιεραρχήσει σίγουρα είναι το πετρέλαιο για το οποίο ζητούμε την θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου, είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, ενώ σε αυτά τα αιτήματα στο “κάδρο” μπαίνουν και οι κτηνοτρόφοι. Στα αιτήματα είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στις καλλιέργειες που είχαν απώλεια παραγωγής, τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.
«Μέχρι τη συνάντηση θα συνεχίσουμε με συμβολικούς αποκλεισμούς, όπως κάναμε μέχρι τώρα και δε θα πάμε σε κλιμάκωση του αγώνα από εδώ και πέρα. Θα δούμε τι απαντήσεις θα πάρουμε από τον πρωθυπουργό και έπειτα η επιτροπή θα τα μεταφέρει στους αγρότες που είναι στα μπλόκα και τότε θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε, αν δεν είναι θετικά αυτά που θα πάρουμε», εξήγησε.
«Το μήνυμα που στέλνουν στο πρωθυπουργό είναι ότι κι εμείς είμαστε θετικοί στον διάλογο, προσπαθούμε πολύ καιρό τώρα για αυτό και ευχόμαστε να βγει σε καλό», υπογράμμισε.
Ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, ανέφερε με τη σειρά του ότι αυτά που διεκδικούν οι αγρότες και ο διάλογος με την κυβέρνηση έχει ενωτικό χαρακτήρα για όλη την Ελλάδα.
«Πλέον δεν υπάρχουν διψασμένοι αγρότες, όπως δεν υπάρχουν και διχασμένες κοινωνίες. Και κάποιοι που θέλουν να βάλουν κοινωνικές γραμμές με τον περιβόητο κοινωνικό αυτοματισμό, πλέον δεν υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός απέναντί του έχει τους καλύτερους συμβούλους και τους καλύτερους οικονομολόγους γιατί πρωτίστως δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το δικό μας μετερίζι αλλά για 10 εκατομμύρια καταναλωτές. Ενδιαφερόμαστε για μια ολόκληρη ανάπτυξη και ευημερία μιας ολόκληρης κοινωνικής και οικονομικής δομής στη χώρα μας. Κι αν πραγματικά αυτό που επικαλούνται ότι η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί τη μία από τις δύο “ατμομηχανές” ανάπτυξης στη χώρα μας, ας δώσουν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που ταλανίζουν και διαχρονικά είναι παθογένειες, άμεσα λύσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το κατάλαβε (σ.σ. η κυβέρνηση) και ενδεχομένως μετά από αυτή τη συνάντηση να υπάρξει νέα απαρχή στο αγροτικό ζήτημα».