O Σωτήρης Γεωργίου γράφει στο EcoGreenNet.gr για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου σήμερα και αλήθεια πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει διαχρονικά στις ζωές μας; Δεν λέω για τις παλαιότερες εποχές που ήταν το μέσο που ενημερωνόσουν γιατί δεν είχαν όλοι τηλεόραση. Δεν λέω για τις όχι και τόσο μακρινές εποχές που ήταν η παρέα μας σε πολλές στιγμές της ζωής μας, καθώς δεν υπήρχαν τα smartphones και τα social media!
Ακόμα και σήμερα όμως το ραδιόφωνο έχει την δική του μεγάλη αξία λόγω της διαδραστικότητας του. Το ραδιόφωνο δεν θα χάσει ποτέ τη γοητεία του και είναι λάθος που δεν επενδύουν παραπάνω σε αυτό, όσοι έχουν ενασχόληση με τα μίντια. Μόνο το ραδιόφωνο μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον ακροατή να επικοινωνήσει άμεσα και να μιλήσει δημόσια. Αυτή η διαδραστικότητα και αμεσότητα δεν υπάρχει στην τηλεόραση, ούτε σε άλλο μέσο και είναι πολύ σημαντική. Ειδικά σε μια εποχή που κυριαρχεί η μοναξιά και το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο δυσοίωνο.
Ας μην ξεχνάμε, ότι μια ραδιοφωνική συζήτηση θα δώσει την δυνατότητα στον ακροατή να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνος και ταυτόχρονα θα βάλει σε σκέψεις όσους τον ακούνε. Παρόλα αυτά τελευταία τα περισσότερα ΜΜΕ δεν θέλουν μια τέτοια επικοινωνία. Ίσως επειδή δεν θα αρέσουν όσα πρόκειται να ακουστούν.
Πάντως το ραδιόφωνο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο μέσο. Πως να ξεχάσω ονόματα της σόου μπιζ όπως η Καίτη Γαρμπή,ο Γιάννης Πλούταρχος.ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ο Γιώργος Σαμπάνης και άλλοι που είχα την χαρά και τιμή να φιλοξενήσω για ώρες(!) στις εκπομπές μου,μίλαγαν on air με θαυμαστές τους από τα πέρατα της Γης; Αυτό μόνο το ραδιόφωνο μπορεί να το κάνει. Μόνο το ραδιόφωνο μπορεί να ενώσει τον κόσμο έτσι και να τον βάλει να σκεφτεί,να προβληματιστεί,να χαρεί,να μην νιώσει μόνος. Προσωπικά έχοντας περάσει από όλα τα μετερίζια, το θεωρώ το αγαπημένο μου. Και με στεναχωρεί που το απαξιώνουν σήμερα ή δεν εκτιμούν την αξία του ή δεν επενδύουν σε αυτό.
Για την ιστορία η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.
Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/236