Μία αχτίδα αισιοδοξίας διαφάνηκε από τις δηλώσεις του ηγέτη της Ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ για εξεύρεση λύσης δια της διπλωματικής οδού και λήξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά αμέσως μετά “χαμήλωσε” τις προσδοκίες…
Η Ρωσία είναι έτοιμη για μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία δήλωσε ο Λαβρόφ , αλλά επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οι δυτικές χώρες δεν εκτιμούν τα συμφέροντα της Μόσχας και τις επικρατούσες πραγματικότητες επί του εδάφους και γι αυτό δεν υπάρχουν ακόμη ορατές επιλογές για συμφωνία.
«Παραμένουμε ανοιχτοί σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση που θα βασίζεται στη συνεκτίμηση των νόμιμων συμφερόντων μας, που θα βασίζεται στη συνεκτίμηση των πραγματικοτήτων που αναπτύχθηκαν επί πολλά χρόνια και που οδήγησαν τώρα στη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο ρώσος ΥΠΕΞ , μιλώντας στην Δούμα (ρωσική Βουλή).
«Ωστόσο, ελλείψει σοβαρών προτάσεων από εκείνους που μας κήρυξαν τον πόλεμο και (λαμβάνοντας υπόψη) την απροθυμία τους να εκτιμήσουν είτε τα συμφέροντά μας είτε τις πραγματικότητες επί του εδάφους, δεν είναι ακόμη δυνατόν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τέτοιες επιλογές δεν είναι ορατές», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε πως η Δύση δεν μιλάει πλέον για τη δική της νίκη, αλλά για το πώς δεν «θα αφήσει τον Πούτιν να κερδίσει». «Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν εγκαταλείπουν τα όνειρα να μας προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα. Ωστόσο, βλέποντας τις επιτυχημένες δράσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, η Δύση δεν μιλά πλέον για τη δική της νίκη, αλλά για το πώς να μην αφήσει τον Πούτιν να κερδίσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός μιλώντας στην αντιπροσωπεία της χώρας του.
Ακολούθως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τις αποτυχημένες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη χώρα του. «Στο πλαίσιο της αυξανόμενης αμοιβαίας κατανόησης με τις χώρες της Ανατολής και του Νότου, φαίνεται λογικό ότι τα σχέδια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία απέτυχαν» ανέφερε, προσθέτοντας πως «οι ίδιοι οι υποστηρικτές των αντιρωσικών πρωτοβουλιών αναγκάζονται να το παραδεχθούν αυτό, αν και είναι σαφές ότι θα συνεχίσουν να δημιουργούν πίεση σε εμάς και τους συμμάχους μας, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό όχι μόνο το καθεστώς του Κιέβου, αλλά και ένα ευρύ οπλοστάσιο εργαλείων υβριδικού πολέμου στην οικονομία, τα χρηματοοικονομικά, τον πληροφοριακό χώρο, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό – όλα αυτά τα βλέπουμε καθημερινά».