Ο Χρήστος Νομικός βρέθηκε στο cafe «O Κήπος του Μουσείου» και στην παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Παπανδρέου «Τα όνειρα της καμήλας και άλλες ιστορίες για τη Συρία», από τις Εκδόσεις Ιωλκός
Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στις 18.30, στο cafe «O Κήπος του Μουσείου» (Πατησίων 44, Αθήνα) παρουσιάστηκε επίσημα το ονειρικό λεύκωμα παραμυθιών για ενήλικες και «ώριμα παιδιά», «Τα όνειρα της καμήλας και άλλες ιστορίες για τη Συρία» των εκδόσεων Ιωλκός.
Από τις σελίδες του βιβλίου – το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα επίσημα σε φίλους και αναγνωστικό κοινό – φύσηξε ένας άνεμος «Ανατολικής Μεσογείου» .
Για το βιβλίο μίλησαν οι συγγραφείς Ιφιγένεια Θεοδώρου και Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, ο ποιητής Βασίλης Δ. Παπαβασιλείου και ο εκδότης Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης. Η ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά δάνεισε τη φωνή της στη Σούχα, τον Ζαχράν, τη γιαγιά Σαχίρα και άλλους ήρωες. Ο Nabil Al Saeg μας ταξίδεψε μοναδικά με το ούτι στα τραγούδια της Συρίας.
Παραβρέθηκαν στελέχη της Πρεσβείας της Συρίας στην Ελλάδα, πολλοί Σύριοι πολίτες που διαμένουν στη χώρα μας , πλήθος λογοτεχνών, φίλες και φίλοι της τέχνης.
Το βιβλίο έχει τη μορφή λευκώματος και περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη Συρία πριν τον πόλεμο μαζί με έξι αλληγορικές ιστορίες, εμπνευσμένες από τις αντίστοιχες φωτογραφίες.
Η γραφή εντυπωσιακά ποιητική με πινελιές παραμυθιού (ως ιστορικό παραμύθι παρουσιάστηκε επίσημα) εμπνευσμένη από την ατμόσφαιρα της Συρίας αλλά και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Το άρωμα του Ελληνισμού, σφιχταγκαλιασμένο με τα χρώματα της ανατολής, διαπνέει το έργο.
Οι παρουσιάσεις και οι αναλύσεις μας ταξίδεψαν στην ατμόσφαιρα, τα αρώματα και τις γεμάτες αισθαντικότητα περιγραφές του βιβλίου, αφήνοντας μια γλυκιά και νοσταλγική…επίγευση. Όμως, όπως σε κάθε βιβλίο, εκείνο που αξίζει είναι να μπορέσει να βυθιστεί κανείς στις εικόνες και τα νοήματά του.
Το βιβλίο συνιστάται ανεπιφύλακτα για λάτρεις του ορίου φυσικής και μεταφυσικής καθώς και σε «γευσιγνώστες» υψηλού επιπέδου λογοτεχνίας!
«Οι τόποι που συναντήσαμε είναι μικρές επιστροφές σ’ έναν ακριβό όσο και αλλοτινό εαυτό. Ταξιδεύουμε συχνά εκεί, μέσ’ από φωτογραφίες και αναμνήσεις, αναζητώντας την επίγευση μιας προσωπικής αλήθειας. Στα τοπία κοιμούνται οι εικόνες που ονειρευτήκαμε και τα πρόσωπα κουβαλούν τους ψιθύρους μας. Όλα μαζί γίνονται μια περίεργη σημειολογία από ένα άνοιγμα μυστικό σ’ έναν απόκρυφο, δικό μας κόσμο. Πάντα συναντάμε αυτό που είμαστε. Από το ταξίδι μου στη Συρία κρατώ την υπόσχεση πως κάποτε θα επιστρέψω εκεί. Οι φωτογραφίες είναι μια χειροπιαστή επιβεβαίωση της ύπαρξης, μια ιδιότυπη συλλογή στιγμών, όπου η κάθε στιγμή κουβαλάει μέσα της ένα τέλος οριστικό. Επιλέγω το τέλος ως αφετηρία και δραπετεύω στα παραμύθια, για να θυμηθώ πάλι, πως ο δρόμος των πολλών είναι ο δρόμος του ενός. Κάθε ιστορία είναι δική μου και δική σας. Είμαστε μια ανάσα, ένα φλεγόμενο αντίκρισμα της ματαιότητας και λίγο πριν χαθούμε, καλούμαστε —όντας θνητοί και γυμνοί— να στρέψουμε το βλέμμα στη σιωπηλή ομορφιά της ύπαρξης»
Ε. Παπανδρέου
Η Ελένη Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκοτία και στην Ελλάδα. Το 2017 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Ιωλκός, η πρώτη της ποιητική συλλογή Μάταιος Αύγουστος (υποψήφια για το Βραβείο Ποίησης Αναγνωστών Public). Το 2019 ακολούθησε η δεύτερη, Ώρες (υποψήφια για το Βραβείο Ποίησης Αναγνωστών Public), η οποία μεταφράστηκε στα γαλλικά και το 2022 η τρίτη ποιητική συλλογή της Επτά και μισή λύπη. Φωτογραφίες, λογοτεχνικά και κριτικά κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σ’ εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά.
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ποιητής κι ένας εκ των ομιλητών, ποζάρει χαμογελαστός με τον συγγραφέα και πολιτιστικό συντάκτη του EcoGreenNet.gr, Χρήστο Νομικό