Τι λένε οι κάτοικοι για την αμμοληψία και την διάνοιξη του δρόμου
Παράνομη αμμοληψία καταγγέλθηκε το πρωί της Κυριακής σε περιοχή NATURA στο Πυργάκι της Νάξου – Στον Αστυνομικό Σταθμό Φιλωτίου οδηγήθηκαν οι χειριστές των μηχανημάτων που πραγματοποιούσαν την αμμοληψία
Στον Αστυνομικό Σταθμό Φιλωτίου οδηγήθηκαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, οι χειριστές των μηχανημάτων που το πρωί της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιούσαν αμμοληψία στο Πυργάκι της Νάξου.
Σύμφωνα με καταγγελία πολιτών στο naxostimes.gr, το πρωί της Κυριακής, σκαφτικά μηχανήματα πραγματοποιούσαν παράνομη αμμοληψία σε περιοχή στο Πυργάκι Νάξου. Την ίδια καταγγελία δέχτηκε και ο Σύλλογος «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» που άμεσα ειδοποίησε τις αρχές.
Συγκεκριμένα, τσάπα έπαιρνε την άμμο από αμμόλοφους και δίπλα από τους κέδρους, και τη φόρτωνε σε φορτηγό που την άδειαζε σε παρακείμενη παραλία, ενώ υπάρχουν και αναφορές που κάνουν λόγο για απομάκρυνση της άμμου εντελώς από την ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μέχρι την ώρα που οι Αστυνομικές αρχές φτάσουν στο σημείο και να σταματήσουν οι χωματουργικές δραστηριότητες, είχαν ήδη φορτωθεί και απομακρυνθεί, 6 φορτηγά με άμμο. Στο σημείο βρέθηκαν και μέλη της Κίνησης «Σώστε τις παραλίες Νάξου» που αργότερα κλήθηκαν να καταθέσουν για το συμβάν όπως κατάθεση έδωσαν και μέλη του Συλλόγου «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου».
Μετά την παρέμβαση της αστυνομίας οι χωματουργικές εργασίες σταμάτησαν και οι χειριστές -4 άτομα- οδηγήθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Φιλωτίου όπως και μάρτυρες του συμβάντος, όπου μέχρι και αυτή την ώρα δίνουν καταθέσεις.
Πληροφορίες του naxostimes.gr αναφέρουν ότι όλα ξεκίνησαν μετά από αίτημα ιδιώτη και ιδιοκτήτη οικίας στην περιοχή, να καθαριστεί ο δρόμος… Ωστόσο, αυτό που αντίκρισαν οι καταγγέλλοντες το περιστατικό, δεν ήταν ένας απλός καθαρισμός του δρόμου αλλά πολλά περισσότερα όπως καταδεικνύει και το βίντεο (βλ. παρακάτω) που μας έστειλε αυτόπτης μάρτυρας.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, με κυριότερο το ποιος έδωσε την άδεια και την εντολή να γίνουν αυτές οι εργασίες;
-Υπήρχε μελέτη;
– Προβλέπονταν εργασίες κι αν ναι τι εργασίες ακριβώς προβλέπονταν και πού;
-Πώς πληρώνονται οι εργάτες και από ποιον;
– Πώς μπορεί κάποιος να φέρνει βαρέως τύπου μηχανήματα μέσα σε μια περιοχή NATURA;
– Πώς μπορεί κάποιος να καταστρέφει τις αμμοθίνες και να φορτώνει άμμο με άγνωστο προορισμό ή ακόμα και αδειάζοντάς την στη διπλανή παραλία;
Τι λένε οι κάτοικοι για την αμμοληψία και την διάνοιξη του δρόμου
Το γεγονός της αμμοληψίας που καταγγέλθηκε την Κυριακή στο Πυργάκι, σχολιάζουν στο naxostimes.gr κάτοικοι της περιοχής. Όπως αναφέρουν, ο καθαρισμός του δρόμου από τον δήμο ήταν επιβεβλημένος, αφού η πρόσβαση στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της άμμου που είχε συσσωρευθεί στο δρόμο και τον είχε κάνει δύσβατο.
«Η πρόσβαση στα σπίτια μας είναι δύσκολη έως αδύνατη πολλές φορές λόγω της άμμου» σημειώνει ο κ. Γιώργος Κουφόπουλος ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που είχε καταθέσει αίτημα στο δήμο, ώστε να καθαριστεί ο δρόμος από την άμμο.
«Δεν μπορεί να είμαστε αποκλεισμένοι. Επιβάλλεται ο καθαρισμός του δρόμου. Με την άμμο να τον έχει σκεπάσει, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί να πέρασει ασθενοφόρο, ίσως και να είναι αδύνατον να μπορέσει αφού ο δρόμος δεν είναι προσβάσιμος πολλές φορές. Θέλουμε να δώσουμε λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα και αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά πολίτες. Να δοθεί λύση με σεβασμό στο περιβάλλον και την περιοχή, την οποία εμείς αγαπάμε περισσότερο από τον καθένα. Γι’ αυτό άλλωστε επιλέξαμε να ζούμε εδώ» τονίζει άλλος κάτοικος του Πυργακίου.
«Χρειάστηκε να έρθει ασθενοφόρο, και η πρόσβαση ήταν σχεδόν αδύνατη» σημειώνει αναγνώστρια του naxostimes.gr που ζητάει οριστική λύση στο πρόβλημα. Η ίδια είναι επιχειρηματίας και όπως λέει πολλές φορές το καλοκαίρι ακόμα και τα λεωφορεία δεν πλησιάζουν την περιοχή λόγω του προβλήματος αυτού.
«Δεν θέλουμε να καταπατούνται οι αμμοθίνες ούτε να καταστρέφονται οι κέδροι. Το αντίθετο, θέλουμε να προστατεύονται, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε να μην είμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη Νάξο» σημειώνει.
Ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες και μάλιστα από το 2003 έχει χαρακτηριστεί δημοτικός με ΦΕΚ. Χαρακτηρισμένη όμως περιοχή NATURA με ΦΕΚ είναι και η περιοχή που την διασχίζει ο συγκεκριμένος δρόμος. Τι πρέπει να γίνει;
Αρμόδιος να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που θα πρέπει να βρει μια ισορροπημένη λύση που θα διατηρεί την προσβασιμότητα του δρόμου και θα προστατεύει το περιβάλλον και όχι στο βωμό της εύκολης λύσης και της προχειρότητας να μπαίνουν τα βαρέως τύπου μηχανήματα και να δρουν χωρίς κανένα σχέδιο και μελέτη για την προστασία του περιβάλλοντος, παρά μόνο με προφορικές εντολές… κατοίκων, όπως είπε ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ3.