H διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά
Συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες αλλά και φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, πρωταγωνιστούν στα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σημαντικά ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα, ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης και έμφυλης βίας, ανθρώπινα δικαιώματα, η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, όπως και ο σύγχρονος κόσμος του Διαδικτύου, είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν φέτος τους Έλληνες ντοκιμαντερίστες.
Στη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά, θα προβληθούν συνολικά 67 ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα, τόσο μεγάλου όσο και μικρού μήκους. Τα τμήματα που θα φιλοξενήσουν τις προβολές είναι τα τρία διαγνωστικά- Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward, τα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες, NextGen και Πλατφόρμα+, όπως επίσης στις Ειδικές Προβολές και στο πλαίσιο αφιερωμάτων.
«Το Φεστιβάλ στηρίζει για μία ακόμα χρονιά έμπρακτα το ελληνικό ντοκιμαντέρ, καταβάλλοντας αντίτιμο ενοικίασης σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμά του. Επίσης, το τμήμα Πλατφόρμα διευρύνεται και μετονομάζεται σε Πλατφόρμα+. Τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο τμήμα Πλατφόρμα+ θα προβληθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ και θα είναι διαθέσιμα από τις 8 έως τις 22 Μαρτίου, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο εύρος προβολής στο κοινό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του φεστιβάλ.
Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος ο θεσμός των καθολικά προσβάσιμων προβολών, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το σπουδαίο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Οι γάμοι της Τήλου (2022), σε καθολικά προσβάσιμη προβολή, η οποία θα διεξαχθεί σε συνεργασία με την Alpha Bank, χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο επικεντρώνεται στους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους που τελέστηκαν στην Ελλάδα, το 2008, στην Τήλο, θα είναι προσβάσιμο τόσο στις αίθουσες του Φεστιβάλ, όσο και στις διαδικτυακές προβολές του.
Τη γνωμοδοτική επιτροπή που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών για το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συγκρότησαν η σκηνοθέτιδα Ελιάνα Αμπραβανέλ, ο κριτικός κινηματογράφου Μανώλης Κρανάκης και η σκηνοθέτιδα -μοντέζ Μυρτώ Πατσαλίδου.