JustGoZeroapp: Η πρώτη εφαρμογή παραλαβής αποβλήτων από το σπίτι
Από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, οι δημότες της Ρόδου θα μπορούν με ένα τηλεφώνημα να παραγγέλλουν τη δωρεάν παραλαβή από το σπίτι τους διαφόρων τύπων αποβλήτων, όπως ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες στη συνέχεια θα προορίζονται για ανακύκλωση.
Την καινοτόμο αυτή εφαρμογή, η οποία αποτελεί μια συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου και του TheRhodesCo-Lab. SustainableDestination, – του προγράμματος που μετασχηματίζει τη Ρόδο στον πρώτο βιώσιμο προορισμό παγκοσμίως – παρουσίασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος από τα γραφεία του πρώην Ελληνικού Προξενείου, όπου σήμερα στεγάζεται ο φορέας διαχείρισης αποβλήτων του Νοτίου Αιγαίου καθώς και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας.
Σε συνέντευξη Τύπου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πώς λειτουργεί η εφαρμογή JustGoZeroapp, η οποία θα είναι διαθέσιμη από την 1η Μαρτίου στην ιστοσελίδα του ΦΟΔΣΑ και θα υποστηρίζεται τόσο από android όσοι και από τα iphone: εύκολα και απλά, ένας δημότης της Ρόδου, αφού την κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο, θα μπορεί να καλέσει εντελώς δωρεάν ειδικό συνεργείο πιστοποιημένων μεταφορέων για να παραλάβει συγκεκριμένους τύπους αποβλήτων, που στην πρώτη αυτή φάση περιλαμβάνουν είδη ηλεκτρικού εξοπλισμού-λευκές συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια, φούρνους κ.α., υλικά υφασμάτων, δηλαδή ρούχα και παπούτσια, μαγειρικό τηγανέλαιο και μπαταρίες. Οι μεταφορείς θα συγκεντρώνουν τα απόβλητα σε ειδικό χώρο στο νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ Β. Ρόδου, το οποίο κατασκεύασε ο ΦοΔΣΑ με τη στήριξη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και παραδίδει στον Δήμο Ρόδου την 1η Μαρτίου και από εκεί θα μεταφέρονται σε ειδικά εργοστάσια ανακύκλωσης στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, για την επαναφορά του ΧΥΤΑ Β. Ρόδου που είχε παύσει να λειτουργεί λόγω κορεσμού και το έργο του νέου κυττάρου που μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στον Δήμο Ρόδου, ο περιφερειάρχης σχολίασε: «Σε ένα αδιανόητα μικρό χρονικό διάστημα, παραδίδουμε, συνεπείς στη δέσμευσή μας, ένα αδιανόητα πολύτιμο έργο. Το νέο κύτταρο θα λειτουργεί με κανόνες, με πιστοποιήσεις, όπως πρέπει. Με σκληρή πόρτα, με ζύγισμα, χωρίς φίλους, χωρίς γνωστούς» σημείωσε με νόημα ο περιφερειάρχης, σχολιάζοντας ότι «η πεντηκονταετία της ανεμελιάς τελείωσε. Τώρα η ζωή έχει κανόνες» ενώ προανήγγειλε μία ακόμα δράση για την αειφορία και το περιβάλλον η οποία θα αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων στη Ρόδο.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε για τη νέα εφαρμογή JustGoZeroapp: «Σχεδιάζουμε πολλές ακόμα δράσεις και πρωτοβουλίες για ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε. Το νέο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Β. Ρόδου και η εφαρμογή στο κινητό που φέρνει την ανακύκλωση στην πόρτα του δημότη επιβάλλουν πλέον μια ορθότερη περιβαλλοντική διαχείριση και αναβαθμίζουν το επίπεδο ανακύκλωσης. Κυρίως όμως συστήνουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη διοίκηση και τους πολίτες που βασίζεται στην υπευθυνότητα. Πρώτοι εμείς, οι “αρμόδιοι”, επιδεικνύουμε με το έργο και τις πράξεις μας υπευθυνότητα και μετά καλούμε και τους πολίτες να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Στεκόμαστε με σοβαρότητα απέναντί τους γνωρίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει τη συμβολή όλων των πολιτών. Το περιβάλλον μας χρειάζεται όλους.»
Ο δήμαρχος Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης ανέφερε από την πλευρά του: «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ΦοΔΣΑ αλλά και με την υποστήριξη των κατοίκων του νησιού, θα καταστήσουμε τη Ρόδο νησί-πρότυπο καθαριότητας στη Μεσόγειο μέσα στα επόμενα χρόνια. Αποτελεί βασικό στόχο μας να καταστεί ο Δήμος Ρόδου αυτόνομος στην περισυλλογή των απορριμμάτων, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο εργαλείο. Ως Δήμος Ρόδου, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να σχεδιάζουμε για το μέλλον του νησιού μας στο πλαίσιο λειτουργίας του ΦοΔΣΑ και ως ένας από τους πρώτους Δήμους που περνούν στη νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων εφαρμόζοντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα JustGoZero, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το νησί μας πιο πράσινο, διασφαλίζοντας καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους δημότες μας, μέσω της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος.»
JustGoZeroapp: Η πρώτη εφαρμογή παραλαβής αποβλήτων από το σπίτι
Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά στην παροχή μιας ολοκληρωμένης λύσης διαχείρισης απορριμμάτων η οποία ενσωματώνει εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που θα περιλαμβάνει λειτουργικότητα αιτήματος παραλαβής (pickup-request) διαφόρων τύπων αποβλήτων.
Η εφαρμογή για κινητά θα είναι διαθέσιμη από την 1η Μαρτίου στην ιστοσελίδα του ΦοΔΣΑ και θα υποστηρίζεται τόσο από android όσο και από τα iphone.
Με χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν αιτήματα για παραλαβή αρχικά των κάτωθι τύπων αποβλήτων που παράγονται από νοικοκυριά όπως :
1 Είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού (κινητά, φορτιστές, κ.α.)
2 Είδη ηλεκτρικού εξοπλισμού-λευκές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, φούρνοι, κ.α.)
3 Υλικά υφασμάτων (συμπεριλαμβανομένων ρούχων και παπουτσιών)
4 Μαγειρικό τηγανέλαιο
5 Άλλα απόβλητα (μπαταρίες, κα)
Με τη χρήση του ίδιου εργαλείου ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου θα καταγράφει τεχνικά και οικονομικά δεδομένα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αξιολογεί την πρόοδο των εργασιών του ως προς τεχνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Στόχος είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή να προωθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και να αντιμετωπίζει τις δευτερογενείς πρώτες ύλες ως πόρων.
Οι βασικές λειτουργικότητες που θα προσφέρει η εφαρμογή κινητού, είναι:
- Αυτόματη εξαγωγή δεικτών και παράθεσης πραγματικών τιμών και στατιστικών στοιχείων επίδοσης κάθε χρήστη.
- Σε πραγματικό χρόνο γεωχωρική απεικόνιση και δυνατότητα ένθεσης της πληροφορίας πάνω σε χαρτογραφικό υπόβαθρο με δεδομένα από πηγές όπως GoogleMaps, της κίνησης των πιστοποιημένων συλλεκτών.
- Δυνατότητα ειδοποίησης για παραλαβή αιτήματος, για εκκίνηση συλλέκτη, για ολοκλήρωση παραλαβής αποβλήτων από συλλέκτη, μέσω της εφαρμογής ή/και μέσω διαύλων εξατομικευμένης ειδοποίησης όπως e-mail, Viber κλπ.
Οι βασικοί στόχοι είναι:
- Η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα πρόληψης, διαχείρισης απορριμμάτων και κυκλικής οικονομίας.
- Η συνολική αύξηση του ποσοστού εκτροπής από την ταφή των παραγόμενων αποβλήτων από τα νοικοκυριά, με στόχο την επαναλαμβανόμενη εμπλοκή των δημοτών με τη διαδικασία της διαλογής αποβλήτων.