“Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μού δίνετε να ακουστεί και η δική μου φωνή. Η φωνή όλων όσοι είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε μακριά από την πατρίδα μας έχοντας αφήσει πίσω μας τα σπίτια μας, τους συζύγους, τους πατεράδες και τους αδελφούς μας”. Μ’ αυτές τις δύο φράσεις, μια Ουκρανή που ζει εκτοπισμένη στην Κρακοβία θέλησε να καταδείξει τη σημασία της ενδυνάμωσης της φωνής ανθρώπων, όπως η ίδια, που είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται άρδην εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην πατρίδα της.

Μαζί με άλλους 49 συμπατριώτες της που ζουν εκτοπισμένοι κι εργάζονται σε 17 χώρες ανά τον πλανήτη, η Ουκρανή πρόσφυγας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο Tech Camp “Empowering Ukranian Voices” που οργάνωσαν από κοινού η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το “DCN Global” και το Γραφείο Μορφωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των τεχνικών δεξιοτήτων των 50 Ουκρανών προσφύγων σε ότι αφορά τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων, την προώθηση της αυτοέκφρασης, της θεραπείας και της διατήρησης της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Από τις 29 Φεβρουαρίου έως και τις 3 Μαρτίου, οι 50 Ουκρανοί που συμμετείχαν στο Tech Camp της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεσμούς μεταξύ τους και με την τοπική κοινότητα, να ακούσουν ειδικούς στους τομείς της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων και των μέσων ενημέρωσης, να λάβουν μέρος σε διαδραστικά εργαστήρια, αλλά και να αποκτήσουν τον δικό τους τεχνικό εξοπλισμό (κιτ παραγωγής εικόνας και ήχου) ώστε να μπορέσουν να «ζωντανέψουν» την ιστορία τους.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να αφηγηθούν τις εμπειρίες τους σε ένα ευρύτερο κοινό αλλά και στον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα George Τσούνη, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ, καθώς και στον πρόξενο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Yvhen Shkvyra, με τους οποίους συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε ξενοδοχείο στη δυτική είσοδο της πόλης.

Απευθυνόμενος προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ο πρέσβης των ΗΠΑ τούς διαβεβαίωσε ότι “θα σταθούμε δίπλα σας» κι αφού άκουσε τις ιστορίες ορισμένων εξ αυτών, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν προγράμματα όπως αυτό του Tech Camp αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, η μάχη είναι σε δύο πεδία- το ένα αφορά τη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία και το άλλο τα social media. “Καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα την κατάσταση στο πεδίο των μαχών. Θα σταθούμε στο πλευρό σας και θα εξοπλίσουμε τους Ουκρανούς για να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις, ώστε ο καθένας και η καθεμία από εσάς να μπορεί να επιστρέψει σε μια Ουκρανία που είναι ελεύθερη, ασφαλής και εξ ολοκλήρου ουκρανική. Αυτό που πρέπει επίσης να καταλάβουμε είναι ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει τη μάχη και στα social media. Προσπαθούν να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, προσπαθούν να υπονομεύσουν τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να αντεπιτεθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι έχουμε υποχρέωση να αντεπιτεθούμε στις κακόβουλες ρωσικές ενέργειες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο George Τσούνης.

“Συνομίλησα με συμπατριώτες μου και είναι πολύ ενθουσιασμένοι απ’ αυτό το πολύ παραγωγικό και ενδιαφέρον πρότζεκτ” σημείωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός γενικός πρόξενος και υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των συμπατριωτών του που ζουν προσωρινά εκτοπισμένοι σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής “ώστε να μπορούν κι αυτοί να αντιμετωπίσουν τη ρωσική προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση”.

Τους δύο διπλωμάτες υποδέχθηκε ο επικεφαλής του “DCN Global”, καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παναγιώτου, ο οποίος «έτρεξε» με την ομάδα του το πολύ σημαντικό αυτό πρότζεκτ, το οποίο εκτός από την ενίσχυση των τεχνικών τους δεξιοτήτων προσέφερε στους Ουκρανούς πρόσφυγες τη δυνατότητα να ακουστεί δυνατά και η δική τους φωνή. “Ο πρωταρχικός στόχος ήταν να προωθήσουμε τη διαπολιτισμική κατανόηση και να ενισχύσουμε τις φωνές των Ουκρανών προσφύγων παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία και να τους επιτρέψουμε να αναπτύξουν τις δικές τους συναρπαστικές ψηφιακές ιστορίες” ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Παναγιώτου.

Τι είναι το Tech Camp

Το Tech Camp είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα δημόσιας διπλωματίας του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων “ECA” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχει ξεκινήσει από το 2010. Μέχρι και σήμερα έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.100 εκπαιδευόμενους σε 110 χώρες. Η θεματολογία του Tech Camp διαφέρει από χώρα σε χώρα με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων μεταξύ των συμμετεχόντων ώστε να δώσουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνίες τους μέσω της τεχνολογίας.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το Tech Camp πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το προηγούμενο Tech Camp ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 με θέμα την ενδυνάμωση γυναικών επιχειρηματιών από τις βαλκανικές χώρες, με σκοπό την υποστήριξη των γυναικών στο επιχειρηματικό και τεχνολογικό οικοσύστημα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ