Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για 10 καθοριστικές στιγμές στα σπουδαία ντέρμπι των Σίτι και Γιουνάιτεντ, και τον Λο με τον Ρούνεϊ

Η Μάντσεστερ Σίτι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συναντήθηκαν την Κυριακή (3/3) στο Ετιχαντ σ ένα ακόμη τοπικό ντέρμπι του Μάντσεστερ όπου η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα επικράτησε με 3-1, αυτό το Σαββατοκύριακο, ένα παιχνίδι που έχει αποκτήσει τεράστια σημασία την τελευταία δεκαετία.

Για τόσο καιρό, μια μονόπλευρη αντιπαλότητα υπέρ της κόκκινης πλευράς της πόλης, η μεταμορφωτική εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον Σεΐχη Μανσούρ και έκτοτε είδε την Μπλε Σελήνη να ανατέλλει σε όλη την πόλη.

Οι «Πολίτες» έχουν αντικαταστήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως κυρίαρχη δύναμη της Πρέμιερ Λιγκ. Μία αλλαγή εξουσίας που έχει προσθέσει άρωμα και βελόνα στη σύγκρουση της γειτονίας τους.

Θα θυμηθούμε τώρα 10 καθοριστικές στιγμές από την αντιπαλότητα Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ντένις Λο καταρρίπτει την παλιά του πλευρά

Ο Ντένις Λο εκπροσώπησε και τους δύο συλλόγους με το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του, ενώ ήταν νικητής της Χρυσής Μπάλας το 1964 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Λο σκόραρε 237 γκολ για τον σύλλογο και ήταν μέρος της πρώτης τους επιτυχίας στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1968.

Ο Σκωτσέζος φορ είχε περάσει χρόνο στη Μάντσεστερ Σίτι νωρίτερα στην καριέρα του και επέστρεψε στους Μπλε μετά την απομάκρυνσή του στο Ολντ Τράφορντ το 1973.

Παρακμή της Γιουνάιτεντ μετά την παραίτηση του Σερ Ματ Μπάσμπι καθώς ο προπονητής είδε τους Κόκκινους Διάβολους να μάχονται για τον υποβιβασμό κατά τη διάρκεια της σεζόν 1973/74, με το προτελευταίο παιχνίδι της σεζόν ένα ντέρμπι του Μάντσεστερ στο Ολντ Τράφορντ. Το τακούνι του Λο στο 81’ έδωσε τη νίκη στην Σίτι με 1-0 και, πιστεύοντας ότι το γκολ του είχε υποβιβάσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο επιθετικός αρνήθηκε να πανηγυρίσει.

Οι οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι αναβλήθηκε, με την FA (ποδοσφαιρική ομοσπονδία) να αποφασίζει ότι το αποτέλεσμα πρέπει να ισχύει. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία μόλις έξι χρόνια αφότου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, αν και τα αποτελέσματα αλλού καταδίκασαν τον σύλλογο στη δεύτερη κατηγορία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του ντέρμπι.

Η εκδίκηση του Ρόι Κιν

Δεν χάθηκε η αγάπη μεταξύ του χαφ Ρόι Κιν και του Άλφ -Ίνγε Χόλαντ (πατέρας του Ερλινγκ) και η μακροχρόνια κόντρα μεταξύ των χαφ έφτασε στο σημείο βρασμού σε ένα ντέρμπι του Μάντσεστερ το 2001.

Ο Χάαλαντ είχε εξοργίσει τον ενθουσιώδη και εύφλεκτο αρχηγό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πρώην ομάδα του, την Λιντς, όταν ο Νορβηγός κατηγόρησε τον Κιν ότι έπαιζε όχι και τόσο καθαρά μετά από συμπλοκή του ζευγαριού.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Κιν πήρε την εκδίκησή του με ένα τάκλιν σκληρότατο που έχει επαναληφθεί αμέτρητες φορές από τότε που έστειλε τον Χάαλαντ να κάνει τούμπες στον χλοοτάπητα του Ολντ Τράφορντ. Αποβλήθηκε και επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού τριών αγωνιστικών . τα σχόλια του Κιν στην αυτοβιογραφία του το 2002 είδαν τον Ιρλανδό να τιμωρείται με περαιτέρω αποβολή πέντε αγώνων.

Μιλώντας στο βιβλίο του, ο Κιν είπε: «Περίμενα αρκετά. Τον χτύπησα δυνατά. Η μπάλα ήταν εκεί (νομίζω). Πάρτε ότι γ***. Και μην στέκεσαι ποτέ από πάνω μου και χλευάζω για ψεύτικους τραυματισμούς».

Καλώς ήρθες στο Μάντσεστερ, Κάρλος Τέβες

Η εξαγορά της Μάντσεστερ Σίτι με την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου Μανσούρ εκτόξευσε τον σύλλογο στην οικονομική ελίτ. Και ένα χρόνο μετά την άφιξη της κοινοπραξίας υπό την ηγεσία του Άμπου Ντάμπι, οι Πολίτες έκαναν μία εντυπωσιακή κίνηση.

Ο Κάρλος Τέβες ήταν ο τίτλος της υπογραφής της μεταγραφικής περιόδου του 2009, ένας ποδοσφαιριστής που όχι μόνο έδειξε την επιθυμία να αγωνιστεί ανάμεσα στην ελίτ, αλλά και ένας παίκτης που έκανε μετακίνηση από έναν αντίπαλο. Ο Αργεντινός είχε περάσει τις δύο τελευταίες σεζόν δανεικός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κερδίζοντας διαδοχικά τίτλους πρωταθλήματος και Τσάμπιονς Λιγκ, πριν αρνηθεί μια μόνιμη κίνηση υπέρ του νέου καθεστώτος της πόλης.

Η Σίτι, όπως ήταν αναμενόμενο, ενθουσιάστηκε με τον ερχομό του Αργεντινού με την διαφημιστική πινακίδα «Καλώς ήρθατε στο Μάντσεστερ» .

Ο Άλεξ Φέργκιουσον, εν τω μεταξύ, ήταν λιγότερο από εντυπωσιασμένος: «Η διαφημιστική πινακίδα στο Μάντσεστερ είναι απλώς ολόκληρη η Σίτι, έτσι δεν είναι; Είναι ένας μικρός σύλλογος με μικρή νοοτροπία και το μόνο για το οποίο μπορούν να μιλήσουν είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», είπε ο Σκωτσέζος.

Ο Τέβες έγινε σημαντικό μέρος της ανόδου της Σίτι, σημειώνοντας 73 γκολ σε 148 εμφανίσεις, καθώς οι Μπλε άρχισαν να βγαίνουν από τη σκιά των γειτόνων τους.

Ο αργοπορημένος, νικητής του Όουεν κάνει το καλύτερο παιχνίδι του στο ντέρμπι

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρπαξε έναν δραματικό νικητή για να αποφασίσει για έναν συναρπαστικό αγώνα ντέρμπι το 2009, καθώς το γκολ του Μάικλ Όουεν στο 90+ 6’ πυροδότησε ανατριχίλα μέσα στο Ολντ Τράφορντ.

Ένα παιχνίδι από άκρο σε άκρο είχε δει έξι γκολ να μοιράζονται ισόποσα, καθώς οι μπλουζ που δαπανούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά ματώνουν τη μύτη των υπερασπιστών των πρωταθλητών, αφού οι Πολίτες επέστρεψαν τρεις φορές φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα. Ο Κρεγκ Μπέλαμι φαινόταν ότι κέρδισε έναν βαθμό στους φιλοξενούμενους με ένα υπέροχο γκολ της ισοφάρισης στο 90’, αλλά ο Οουεν είχε τον τελευταίο λόγο βαθιά στην πρόσθετη περίοδο.

Ο Ράιαν Γκιγκς έριξε μια πάσα στα πόδια της υπογραφής του καλοκαιριού, ο οποίος πέρασε την μπάλα πέρα από τον Ιρλανδό τερματοφύλακα Σέι Γκίβεν για να προκαλέσει ένα ξέσπασμα από το πλήθος των γηπεδούχων και να ολοκληρώσει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ.

Η Σίτι τα είχε τα βάλει με τους μεγαλύτερους αντιπάλους της σε μια επίδειξη της νέας της δύναμης, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που άρπαξε τη νίκη για να παραμείνει το κορυφαίο σκυλί της πόλης. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Στην Πρέμιερ Λιγκ

Καλύτεροι αγώνες: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-3 Μάντσεστερ Σίτι

Ο Ρούνεϊ εκτοξεύει το Ολντ Τράφορντ

Ο Γουέιν Ρούνεϊ έκρινε μια συνάντηση μεταξύ των ομάδων το 2011 με ένα θεαματικό χτύπημα, ένα τολμηρό ανάποδο ψαλίδι που πέρασε την μπάλα πάνω από τον Τζο Χάρτ στο Ολντ Τράφορντ. . Αν υπήρξε καλύτερο γκολ στο Ντέρμπι του Μάντσεστερ, δεν το έχουμε δει ακόμα.

Ο Τουρέ στέλνει τη Σίτι σε τρόπαιο και σπάει την ξηρασία

Το γκολ του Γιάγια Τουρέ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το σημείο καμπής στην ιστορία της Μάντσεστερ Σίτι, καθώς οι Πολίτες κατέβαλαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 για να φτάσουν στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας του 2011.

Το καθοριστικό γκολ του Τουρέ στο ντέρμπι έδωσε στους Μπλε μια θέση στο Γουέμπλεϊ πριν ο Ιβοριανός επαναλάβει το κόλπο εναντίον της Στόουκ στον τελικό για να εξασφαλίσει το πρώτο σημαντικό τρόπαιο του συλλόγου σε 35 χρόνια.

Η Γιουνάιτεντ, που τελείωσε τη σεζόν ως πρωταθλήτρια και έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα για να αποδείξει ότι οι «θορυβώδεις γείτονες» ήταν εδώ για να μείνουν.

Η Γιουνάιτεντ χτυπήθηκε 6 φορές από την Σίτι

Η Μάντσεστερ Σίτι σημείωσε εκπληκτική απόδοση, συντρίβοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 6-1 στο Ολντ Τράφορντ και πήρε τον έλεγχο της κούρσας για τον τίτλο το 2011.

Οι Πολίτες ξεσηκώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο για να επιφέρουν τη βαρύτερη εντός έδρας ήττα κατά της Γιουνάιτεντ , από τον Φεβρουάριο του 1955, ενώ ήταν η πρώτη φορά που οι κόκκινοι διάβολοι είχαν να δεχθούν τόσα γκολ σε εντός έδρας αγώνα για 81 χρόνια.

Το εναρκτήριο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι ακολούθησε το εμβληματικό μήνυμά του «Γιατί πάντα εγώ;», με τον Ιταλό και τον Έντιν Τζέκο ο καθένας να είναι εύστοχοι δύο φορές. Ο Σέρχιο Αγουέρο και ο Νταβίντ Σίλβα ήταν επίσης στο φύλλο αγώνα καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτυπήθηκε για έξι φορές εντός έδρας.

Οι μπλέ γιόρτασαν μια ιδιαίτερη επιτυχία που έδειχνε ότι η ισορροπία δυνάμεων στην πόλη είχε αρχίσει να αλλάζει σημαντικά. Για να ρίξει αλάτι σε μια πληγή που δύσκολα επουλώνεται, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε τον τίτλο της Premier League στη Σίτι με ουσιαστικά το τελευταίο λάκτισμα της σεζόν – στη διαφορά τερμάτων.

Οι καλύτεροι αγώνες της Premier League: Man United 1-6 Man City

Παρά τον συντριβή των αρχαίων αντιπάλων της νωρίτερα στη σεζόν, η Μάντσεστερ Σίτι αναγκάστηκε να έρθει από πίσω για να στεφθεί πρωταθλήτρια κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τα γλιστρήματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στη Γουίγκαν και την Έβερτον επέτρεψαν στους Πολίτες να επιστρέψουν στην κούρσα, εν όψει του ντέρμπι του Μάντσεστερ μόλις τρία παιχνίδια από το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Μια νίκη για τη Σίτι θα της έδινε την πρωτοβουλία και θα έπαιρνε την κορυφή του Ρομπέρτο Μαντσίνι στη διαφορά τερμάτων, με τον Βενσάν Κομπανί να πετυχαίνει το γκολ που ανέτρεψε τον τίτλο.

Ο αρχηγός της Σίτι ανέβηκε στην εξουσία με μια κεφαλιά από στημένη φάση, καθώς οι μετέπειτα πρωταθλητές πέτυχαν με νύχια το τελευταίο από το έλλειμμα οκτώ πόντων με έξι παιχνίδια για τη λήξη.

Αγουέρο !

Αν και δεν πρόκειται για άμεση σύγκρουση μεταξύ των αντιπάλων του Μάντσεστερ, είναι δύσκολο να θυμηθούμε την ιστορία των δύο ομάδων χωρίς εκείνη τη στιγμή.

Η Μάντσεστερ Σίτι χρειαζόταν να νικήσει την ΚΠΡ που απειλούνταν με υποβιβασμό την τελευταία μέρα της σεζόν για να στεφθεί πρωταθλήτρια, αλλά βρέθηκε πίσω με 2-1 στις καθυστερήσεις στο Ετιχαντ. Στο Σάντερλαντ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε κερδίσει με 1-0 που φαινόταν αρκετό για να στείλει ένα ακόμη στέμμα στην Πρέμιερ Λιγκ στο Ολντ Τράφορντ.

Το γκολ του Έντιν Τζέκο αποκατέστησε την ελπίδα πριν ο Σέρχιο Αγουέρο πετύχει το καθοριστικό γκολ της εποχής της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Αργεντινός πέτυχε ένα δίνοντας τη νίκη στις καθυστερήσεις για να στεφθεί πρωταθλήτρια η Σίτι. Άρπαξε έτσι το πρωτάθλημα από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της , με σχεδόν το τελευταίο σουτ της σεζόν.

Αν αυτό ήταν ένα σενάριο ταινίας, θα είχε θεωρηθεί τραβηγμένο.

Ο Γκύντογκαν κρατά τη Σίτι σε τροχιά για τον θρίαμβο του τρεμπλ

Το κατόρθωμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν ένα μοναδικό επίτευγμα, καθώς η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ, το Κύπελλο Αγγλίας και το Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1998/99 δίχως προηγούμενο.

Πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, η Μάντσεστερ Σίτι μπήκε σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτό το επίτευγμα καθώς η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα κυνήγησε και τα τρία τρόπαια το 2022/23. Ο τίτλος της Πρέμιερ Λιγκ κατοχυρώθηκε μετά την αναθεώρηση της Άρσεναλ πριν από έναν σκληρό αντίπαλο σταθεί στο δρόμο της για την επιτυχία του κυπέλλου.

Ο πρώτος τελικός του Μάντσεστερ Ντέρμπι Κυπέλλου Αγγλίας πραγματοποιήθηκε το 2023, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει την ευκαιρία να σταματήσει τους Πολίτες στην προσπάθειά τους για το τρεμπλ.

Στο Γουέμπλει , το ένδοξο γκολ του Ιλκάι Γκύντογκαν μέσα σε 12 δευτερόλεπτα έγινε το πιο γρήγορο γκολ σε τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, πριν ο Γερμανός πετύχει ένα δευτερόλεπτο μετά την ισοφάριση του Μπρούνο Φερνάντες για να δώσει στη Μάντσεστερ Σίτι το τρόπαιο. ..