Ο Χρήστος Νομικός είδε την παράσταση «Η Λεμονιά» του Γιάννη Κεντρωτά, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Αλεξάνδρας Ούστα

Το έργο «η λεμονιά», είναι εμπνευσμένο από τις κασέτες που έγραφε η μητέρα της ηθοποιού Αλεξάνδρας Ούστα. Στις κασέτες αυτές ακούμε μια νέα γυναίκα να προσπαθεί να πείσει την οικογένεια -και τον εαυτό της- ότι όλα πάνε καλά, ενώ η ίδια υποφέρει.

Εγκλωβισμένη σε μια μοναξιά που θεωρείται φυσική από την κοινωνία και ενισχύεται από τον τόπο και την εποχή, η “λεμονιά” αρχίζει να μαραζώνει αφού δεν την ποτίζει πια κανείς.

Η ερμηνεύτρια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μητέρα μου έζησε τη δεκαετία του ’70 στη Σαουδική Αραβία ακολουθώντας τον άνδρα της στη δουλειά του, αλλά αντί για γράμματα στην οικογένεια της έγραφε κασέτες. Κασέτες γεμάτες ψέματα για το πόσο ευτυχισμένη ήταν, για το πόσο όμορφα περνούσε στο γάμο της. Σήμερα, δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατο της ξανακούω αυτές τις κασέτες προσπαθώντας να ανακαλύψω αν υπάρχει κάποιο θαμμένο μήνυμα στο χρόνο για όσα συνέβησαν εκεί».

Η Αλεξάνδρα Ούστα σκηνοθετεί και ερμηνεύει τη “λεμονιά” του Γιάννη Κεντρωτά

Η γνώμη μας για την παράσταση

Όταν η άνοιξη «ευωδιάζει» και μαζί της φυσάει ένας απαλός άνεμος μιας λιτά όμορφης θεατρικής παρουσίας, τα πράγματα γλυκαίνουν ακόμα πιο πολύ για εμάς τους θεατές! Η Αλεξάνδρα Ούστα αναμοχλεύει προσωπικές μνήμες, τις οποίες ανασυνθέτει μέσα από την ιδιόμορφη κληρονομιά της μητέρας της, που συνοψίζεται σε μία φωνητική καταγραφή, ισοδύναμη εξομολόγησης.

Την Τετάρτη 6/3, στον Πολυχώρο Vault απολαύσαμε μία πραγματικά δραματική ιστορία να εκτυλίσσεται επί σκηνής, χωρίς ωστόσο να αισθανθούμε δυσανάλογο το βάρος της αφήγησης. Αντίθετα, αφεθήκαμε στη ροή αυτού του ιδιότυπου κειμένου, με το δραματικό υπόβαθρο, τις ευχάριστες πινελιές και το άρωμα…λεμόνι!

Οι ανασφάλειες μιας «απομονωμένης» γυναίκας, οι ήχοι μιας αδιόρατης «απιστίας», ο υποβόσκων αλκοολισμός και πρωτίστως τα ψέματα, απαραίτητο συστατικό μιας ωραιοποιημένης συγκάλυψης, είναι τα κύρια «συστατικά» της παράστασης.

Η ερμηνεία της Αλεξάνδρας Ούστα δυνατή, πειστική και λιτή. Συντονισμένη απόλυτα με την ουσία της άψογα δομημένης γραφής του Γιάννη Κεντρωτά αλλά και με τη βιωματική της επιρροή να διαφαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

“η λεμονιά” ένα πολύ προσωπικό και εξομολογητικό έργο, που μετουσιώθηκε σε μία αξιόλογη παράσταση

Φαντάζομαι, με βάση το γεμάτο θέατρο, πως πολλές και πολλοί «θυσίασαν» μία πιο ανέμελη, αποκριάτικη βραδιά, στο «βωμό» της θεατρικής μέθεξης που βιώσαμε, ταξιδεύοντας έως τη Σαουδική Αραβία της εποχής εκείνης. Με οδηγό την καταγεγραμμένη μαρτυρία μίας γυναίκας που έζησε την εποχή εκείνη, μακριά από την πατρίδα της, συναντάμε στο δικό μας σήμερα την κόρη της, που αφηγείται την ιστορία της από την αρχή, συνδυάζοντας την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία.

Η Αλεξάνδρα Ούστα απέδειξε πως διαθέτει το ανάλογο ταλέντο και στη σκηνοθεσία, η οποία όπως και η ερμηνεία της, ήταν λιτή και γοητευτικά απλή, μέσα στο βάθος και τη δύναμη των νοσταλγικών εικόνων της. Η ταλαντούχα ηθοποιός κέρδισε αβίαστα το χειροκρότημα του κοινού που παρακολούθησε την παράσταση καταμεσής της πιο όμορφης εποχής του χρόνου, φεύγοντας από το θέατρο με μία αίσθηση πληρότητας και ζεστασιάς.

Οι «Λεμονιές» ανθίζουν και κάτω από αντίξοες συνθήκες, αξίζει λοιπόν να δείτε τη συγκεκριμένη παράσταση που το αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Γιάννης Κεντρωτάς

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Ούστα

Βοηθός Σκηνοθέτιδας: Μένη Κωνσταντινίδου

Sound Design: Λευτέρης Δασκαλαντωνάκης

Φωτογραφίες : Μιχάλης Παπαζήσης

Σχεδιασμός Αφίσας: Γιάννης Κεντρωτάς

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Παραγωγή: Αλεξάνδρα Ούστα, Γιάννης Σαρακατσάνης

Trailer Παράστασης: Γιάννης Σαρακατσάνης

Ευχαριστίες: Κίμων Φιορέτος για την υποκριτική διδασκαλία και τη γενικότερη βοήθεια στην πραγματοποίηση της παράστασης

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Κάθε Τετάρτη στις 20:15 και Πέμπτη στις 21:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

Trailer Παράστασης: https://youtu.be/tmKoTljyCes?si=oKMHF1Z7juhU1NDN

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση more.com :  https://www.more.com/theater/i-lemonia-1/

Γενική είσοδος: 13 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 11 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

FB Page: http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1  

Instagram: vault.theatre.plus (https://www.instagram.com/vault.theatre.plus/?hl=el)

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες (11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00)  : 213 0356472, 6951832070

Προπώληση more.com:  https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

Email: [email protected]