Με δημοσίευσή της στην γνωστή επιθεώρηση “Nature” ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή τις επόμενες τρεις δεκαετίες εξετάζοντας ανάμεσα στα άλλα το τι θα συμβεί στον τομέα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κοστίσει στον κόσμο έως και 24 (!) τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 36 χρόνια.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, μέχρι το 2060 οι οικονομικές αναταραχές από την κλιματική αλλαγή θα έχουν επηρεάσει πολλούς κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η παραγωγή τροφίμων και η υγειονομική περίθαλψη. Τα κύματα καύσωνα που προκαλούν τεράστια προβλήματα στη γεωργία, θα κοστίσουν στη βιομηχανία τροφίμων εκατοντάδες δισεκατομμύρια ενώ οι πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα απαιτήσουν την κατασκευή δαπανηρών νέων υποδομών.

Το κόστος υγείας θα εκτοξευθεί για τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που θα υποφέρουν από έκθεση στη ζέστη ενώ οι στάσεις εργασίας όταν θα υπάρχουν έντονοι καύσωνες σε πολλούς κλάδους θα προκαλούν οικονομικές ζημιές στις εταιρείες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν ξηρασίες, πυρκαγιές, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πιο έντονους καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τροπικές καταιγίδες. Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι επιπτώσεις τέτοιων γεγονότων θα μεταπηδούν από τη μια βιομηχανία στην άλλη!

Τουρισμός

Εάν οι χώρες που βασίζονται στον τουρισμό (όπως η Ελλάδα) γίνουν πολύ ζεστές ή υποστούν καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως πλημμύρες, οι τουρίστες θα είναι λιγότερο διατεθειμένοι να τις επισκεφτούν κάτι που θα βλάψει την οικονομία τους. Οι βιομηχανίες μιας χώρας που εξαρτάται από τον τουρισμό περιλαμβάνουν τη μεταποίηση, τις κατασκευές, τις ασφάλειες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η αναμενόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε σύμφωνα με τη μελέτη να κοστίσει στην Ευρώπη έως και ένα τρις ευρώ έως το τέλος του αιώνα.
Επικεφαλής της νέας μελέτης είναι ο καθηγητής Ντάμπο Γκουάν του “Bartlett School of Sustainable Construction” του University College του Λονδίνου ο οποίος χαρακτήρισε τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής “συγκλονιστικές”.