Η δεύτερη ομιλία του νέου κύκλου «Προστασία της Φύσης Lab» της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις θάλασσες της Μεσογείου θα τεθούν στο επίκεντρο της 2ης ομιλίας του νέου κύκλου «Προστασία της Φύσης LAB», στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους.

Στην ομιλία με θέμα «Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις θάλασσες της Μεσογείου: Από τη θεωρία στην πράξη» ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δρόσος Κουτσούμπας (πρόεδρος Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Παν. Αιγαίου, μέλος της επιστημονικής επιτροπής MedPAN) θα αναφερθεί στις μεγαλύτερες απειλές της κλιματικής αλλαγής για τις θάλασσες της Μεσογείου (αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση του pH του θαλασσινού νερού, θαλάσσιοι καύσωνες, άνοδος της στάθμης), για τις οποίες «έχει φτάσει η ώρα μηδέν» και θα αναλύσει τις συνέπειες αυτών των απειλών στον άνθρωπο, τον θαλάσσιο βιόκοσμο και τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, ο καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιος Κατσανεβάκης θα συζητήσει για την εισβολή «Ξενικών (αλλόχθονων) ειδών (θαλάσσιων βιολογικών εισβολέων) στη Μεσόγειο και τις επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα και τον άνθρωπο» και θα προτείνει καλές πρακτικές για το μείζον θέμα της διαχείρισής τους στις ελληνικές θάλασσες.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ομιλία του νέου κύκλου «Προστασία της Φύσης Lab» έθεσε στο επίκεντρο την «Ενσωμάτωση πράσινων υποδομών στις πόλεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Η τέως διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Νανά Τσαγκάρη, και ο δασολόγος, τέως ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργος Καρέτσος, συζήτησαν για την ανάγκη ενσωμάτωσης του αστικού πρασίνου στο πολεοδομικό σχεδιασμό για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και παρουσίασαν καλές πρακτικές από την πιλοτική υλοποίηση του έργου Life GrIn στους δήμους Αμαρουσίου και Ηρακλείου Κρήτης. Επίσης, πρότειναν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν από τον ελλιπή σχεδιασμό των χώρων πρασίνου, τον ανεπιτυχή σχεδιασμό στις μελέτες πρασίνου και την χρήση ακατάλληλων – από οικολογικής πλευράς – φυτικών ειδών.

Όπως τόνισε η κ. Τσαγκάρη, με την κατάλληλη διαχείριση, οι χώροι πρασίνου της χώρας μας μπορούν να γίνουν η απαραίτητη ασπίδα για βιώσιμες πόλεις, θωρακισμένες έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Tο αστικό πράσινο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ‘αστική υποδομή’ απαραίτητη για τη λειτουργία της πόλης και η παρουσία του επιβεβαιώνει την ευρύτερη προσέγγιση στη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα πρέπει να αποτελεί το βασικό στόχο κάθε πολεοδομικού σχεδιασμού» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρέτσος μίλησε για τις συνθήκες ανάπτυξης του αστικού πρασίνου, τα λάθη στις επιλογές φυτεύσεων και τις δυνατότητες προσαρμογής του σε ένα δυσμενές περιβάλλον και πρότεινε καλές πρακτικές για τη βελτίωση της κατάστασης.

Επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο ομιλίες, για τις δασικές πυρκαγιές στον 21ο αιώνα και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη διαχείριση κρίσεων. Θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές που έχουν δρομολογηθεί και σχεδιάζονται σε πόλεις της Ελλάδας, η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας στην υλοποίηση και την αξιολόγησή τους.

Στόχος του «Προστασία της Φύσης LAB» είναι η καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και η εύρεση λύσεων μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με το νέο κύκλο ομιλιών, η ΕΕΠΦ κάνει το επόμενο βήμα, αναδεικνύοντας παραδείγματα καλών πρακτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.