Η Λίλα Παπαπάσχου – ορκισμένη φαν των mystery series- γράφει για τον Ντετέκτιβ Μονκ, μία από τις πιο αγαπημένες ξένες σειρές, με αφορμή την ταινία «Mr. Monk’s Last Case: A Monk Movie»

Λατρεύω τις σειρές μυστηρίου! Ειδικά όσες συνδυάζουν την περιπέτεια και το σασπένς με την κωμωδία. Χαλαρώνω απίστευτα παρακολουθώντας Ηρακλή Πουαρό και Μις Μαρπλ. Αγαπώ την vintage αισθητική τους, τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, τις εμπνευσμένες ιστορίες,  τις ανατροπές, τη νοσταλγική τους αύρα, το ραφινάτο χιούμορ τους. Έχουν την αθωότητα μιας άλλης εποχής, που είναι βάλσαμο για τα «πονεμένα», ψηφιακά μας μάτια.

Στο πλαίσιο αυτό αγάπησα και τον πιο σύγχρονο Ντετέκτιβ Μονκ (η σειρά προβλήθηκε από το 2002 έως το 2009) που γνωρίζει ξανά επιτυχία στο Netflix – και όχι άδικα – αφού ο ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ είναι διαχρονικά δημοφιλής. Η ευφυέστατη αστυνομική σειρά με τις δραματικές προεκτάσεις, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Παρουσιάζοντας τις ψυχικές διαταραχές με συμπεριληπτική διάθεση και τρυφερότητα, πολύ πριν η woke κουλτούρα το επιβάλει.

Ο ηθοποιός πίσω από το ρόλο

 Ο εξαιρετικός Τόνι Σαλούμπ είναι ο μοναχικός, υποχόνδριος, εμμονικός και καταθλιπτικός πρώην αστυνομικός που πενθεί τη δολοφονημένη σύζυγό του, Τρούντι, ερευνώντας παράλληλα τον ύποπτο θάνατό της. Το υψηλό IQ του και η πολύτιμη βοήθεια της προσωπικής του βοηθού  – το ρόλο ερμήνευσαν οι ηθοποιοί Μπίτι Σραμ ως Σαρόνα Φλέμινγκ (στους πρώτους κύκλους) και κυρίως η Traylor Howard ως Νάταλι Τίγκερ – είναι τα εχέγγυα της επιτυχίας του. Ακόμα και οι πιο περίπλοκες υποθέσεις βρίσκουν τη λύση τους, μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις και άφθονες περιπέτειες.

Ο ντετέκτιβ Μονκ με τις γυναίκες της ζωής του, την αγαπημένη του σύζυγο Τρούντι και τις δύο βοηθούς του Σαρόνα και Νάταλι

Η παρέα του Μονκ

Το ετερόκλητο «παρεάκι» συμπληρώνουν ο Αρχηγός Λίλαντ Στοτλμάιερ, τον οποίο υποδύεται ο συγκλονιστικός Τεντ Λεβίν (ναι, ναι είναι ο Buffalo Bill της Σιωπής των Αμνών) και ο κάπως αφελής για να το πούμε κόσμια Υπαστυνόμος Ράντι Ντίσερ, του επίσης απολαυστικού Τζέισον Γκρέι-Στάνφορντ. Επικές βέβαια είναι και οι σκηνές των συνεδριών του κ. Μονκ με τον ψυχίατρο του, τον ταλανισμένο ποικιλοτρόπως Dr. Charles Kroger, τον οποίο υποδύθηκε υποδειγματικά ο αξέχαστος Στάνλευ Κάμελ.  Στους τελευταίους κύκλους τον διαδέχτηκε ο Έκτορ Ελιζόντο, καθώς ο χαρακτήρας του πεθαίνει από έμφραγμα, αφήνοντας τον κ. Μονκ μόνο και απαρηγόρητο (δυστυχώς ο Σ. Κάμελ έφυγε από τη ζωή στην πραγματικότητα, πριν ολοκληρωθεί η σειρά και ο Ε. Ελιζόντο ερμηνεύει τον ψυχίατρο του Μονκ και στην ταινία).

Ξεχωριστή και η παρουσία του πολυτάλαντου Τζον Τορτούρο ως Ambrose, αδελφού του Άντριαν Μονκ και εξίσου….ιδιαίτερου ως χαρακτήρα. Ας μην ξεχνάμε όμως και την Τζούλι (Emmy Clarke) την εντεκάχρονη κόρη της Νάταλι, που σε πολλά επεισόδια της σειράς παίζει κομβικό ρόλο και την παρακολουθούμε να μεγαλώνει on camera.

Αγαπημένοι χαρακτήρες της σειράς που έχει κερδίσει το βραβείο της καλύτερης δραματικής σειράς σε όλη την ιστορία της τηλεόρασης από το 2009 μέχρι το 2012 με το επεισόδιο “Mr. Monk and the End – Μέρος II”, το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, να έχει 9,4 εκατομμύρια τηλεθεατές, 3,2 εκατομμύρια από αυτούς να ανήκουν στο κοινό 18-49

Ο Μονκ στην post-covid εποχή

Παράλληλα λοιπόν, με την προβολή όλων των κύκλων της σειράς στη γνωστή πλατφόρμα, οι πολυάριθμοι φαν της έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Ντετέκτιβ Μονκ και τα περισσότερα μέλη της παρέας του σε νέες….κινηματογραφικές περιπέτειες. Όσοι δεν προλάβατε να δείτε την ταινία, όταν πρωτοπροβλήθηκε στις αρχές της χρονιάς, μπορείτε να την απολαύσετε στο movies club της Cosmote Tv.

Στο «Mr. Monk’s Last Case: A Monk Movie» υπάρχουν όλα όσα αγαπήσαμε στη σειρά, λίγο πιο κουρασμένα και…γκριζαρισμένα. Αναπόφευκτο θα μου πείτε, αφού έχουν περάσει και 15 χρόνια από την προβολή του τελευταίου επεισοδίου του όγδοου κύκλου της σειράς.

Με βάση την πλοκή λοιπόν, συναντάμε το κ. Μονκ λίγο μετά την πανδημία, με τον κόσμο γύρω του να έχει βάλει τα δικά του αγαπημένα αντισηπτικά μαντηλάκια (wipe! wipe!) στην καθημερινότητά του και τη “χαμένη” κόρη της Τρούντι, Μόλι. Η εν λόγω ηρωίδα είχε κάνει την εμφάνιση της στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς και στην ταινία τη συναντάμε λίγο πριν ανέβει τα σκαλιά της…εκκλησίας. Με επίκεντρο την απώλεια (δολοφονία;) του συζύγου της, λίγο πριν το γάμο τους, ξετυλίγεται το στόρι. Ο Μονκ ξανασμίγει με τον Λίλαντ, τον Ράντι, τη Νάταλι και φυσικά τον ψυχίατρο του (υπέροχοι όλοι τους!).

Οι λάτρεις της σειράς θα παρακολουθήσουν ευχάριστα και την ταινία. Οκ δεν πρόκειται και το αριστούργημα του αιώνα, χαρίζει όμως αβίαστο γέλιο και συγκίνηση, έχοντας ως κεντρικό ήρωα έναν άνθρωπο που παλεύει με τους «δαίμονες» του και πάντα καταφέρνει να τους νικήσει ή έστω να συνυπάρξει μαζί τους. Κι αυτό από μόνο του είναι κάτι.

Ο Μονκ και το στίγμα των ψυχικών διαταραχών

Σε μια εποχή που οι ψυχικές ασθένειες, οι ιδεοψυχαναγκαστικές νευρώσεις και τα διάφορα σύνδρομα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας,  ο Ντετέκτιβ  Μονκ μας δείχνει ξανά το δρόμο της αποδοχής της διαφορετικότητας και της αρμονικής συνύπαρξης. Τουτέστιν «όλοι οι τρελοί χωράμε» και πριν κάποιος σηκώσει το δάχτυλο να καταδείξει τον άλλον, ας ρίξει μια ματιά στον καθρέφτη του.

Here’ s what happened…ο Ντετέκτιβ Μονκ is the guy!!