Θα εκτίθενται έως την Παρασκευή, 26 Απριλίου, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και τη σημασία της ανακύκλωσης
Χαρτόνι, εφημερίδες, πλαστικά καπάκια και άλλα αντικείμενα όχι μόνο δεν πετάχτηκαν στους κάδους των απορριμμάτων αλλά μεταμορφώθηκαν σε έργα τέχνης. Μέσα από τη φαντασία των μαθητών και μαθητριών δεκάδων σχολείων της Θεσσαλονίκης δόθηκε στα υλικά μια δεύτερη ευκαιρία για «ζωή» και εικαστικώς συνθέσεων που παρουσιάζουν τπν Λευκό Πύργο, την Καμάρα και τις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.
Σε κάποιους μαθητές η δημιουργικότητα της ανακύκλωσης ξεπέρασε τα σύνορα της πόλης και με την φαντασία τους «πέταξε» στον ουρανό μ’ ένα μεγάλο αερόστατο κατασκευασμένο από πολύχρωμα καπάκια μπουκαλιών. Επίσης, «ταξίδεψε» μέχρι το Μάντσεστερ της Αγγλίας για να δημιουργηθεί το γήπεδο «’Ετιχαντ» της Μάντσεστερ Σίτι με τους πυλώνες φωτισμού να είναι… καλαμάκια αναψυκτικού.
Όλα τα παραπάνω και πολλές ακόμη δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά φτιάχτηκαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του μαθήματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και θα εκτίθενται έως την Παρασκευή, 26 Απριλίου, στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και τη σημασία της ανακύκλωσης.
«Είναι όλα δουλειές των παιδιών. Ως σχολείο ασχολούμαστε πολλά χρόνια με την ανακύκλωση. Συλλέγουμε καπάκια, πλαστικά μπουκάλια, μπαταρίες, μικροσυσκευές, έχουμε κάνει δύο κομπόστ και έχουμε συνεργαστεί με πολλές οικολογικές οργανώσεις. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε τη συνείδηση της ανακύκλωσης σε μικρούς και μεγάλους» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Βασιλική Αδαμίδου, διευθύντρια του 63ου δημοτικού σχολείου της Θεσσαλονίκης, που συμμετέχει από την πρώτη χρονιά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, από την πλευρά του τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «τα παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξουμε μια πιο συνειδητοποιημένη κοινωνία στα ζητήματα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος».
Το 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης άνοιξε σήμερα το πρωί τις πύλες του και μέχρι την Παρασκευή θα περιμένει τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών για παιχνίδι, για εργαστήρια κομποστοποίησης, κυκλικής οικονομίας, μετατροπής και επανάχρησης ρούχων, για διαχωρισμό καπακιών, όπως επίσης για παραστάσεις και αφηγήσεις παραμυθιών με κύριο θέμα την ανακύκλωση.
Σε παράλληλες εκδηλώσεις θα συζητηθεί η μείωση της σπατάλης των τροφίμων και η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, η ευρωπαϊκή αποστολή για τις κλιματικές ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030 και ο νέος κανονισμός καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στη φετινή διοργάνωση φιλοξενούνται περισσότεροι από 25 εκθέτες, εταιρείες και συστήματα ανακύκλωσης που ενημερώνουν το κοινό για τις διαδικασίες της ανακύκλωσης, καθώς και 20 σχολεία τα οποία εκθέτουν δημιουργίες που κατασκεύασαν οι μαθητές.