Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την Μάντσεστερ Σίτι η οποία με την παρουσία του Πεπ Γκουαρντιόλα γράφει χρυσές σελίδες δόξας και φιλοδοξεί να ξεπεράσει και την ομάδα του Σερ Άλεξ

Ψιθυρίστε το αν βρίσκεστε οπουδήποτε κοντά στο Ολντ Τράφορντ ή το Άνφιλντ, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι είναι στα πρόθυρα να γίνει η καλύτερη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου κάνοντας κάτι που δεν έχει καταφέρει ούτε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Καμία ομάδα δεν έχει κατακτήσει ποτέ τέσσερις τίτλους πρωταθλήματος στη σειρά (στην Αγγλία) , και τώρα αυτή η ευκαιρία είναι μπροστά στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Μετά μάλιστα από την εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Τότεναμ , κάτι που της δίνει τον έλεγχο της κούρσας για τον τίτλο. Και να δείξει για μία ακόμη φορά πως τέτοια εποχή ξαναβρίσκει τον καλό της εαυτό και διαλύει τους πάντες στο πέρασμά της.

Δεν είναι ποτέ εύκολο να κρίνεις ομάδες σε διαφορετικές εποχές , αλλά οι περίοδοι κυριαρχίας λένε μια ιστορία για την ποιότητα των καλυτέρων και η Σίτι βγαίνει νικήτρια για τα καλά σε αυτή την ανάλυση.

Η Λίβερπουλ κατέκτησε τέσσερις τίτλους σε πέντε σεζόν τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν η πιο κυρίαρχη (έχασε από την Έβερτον το 1985) και η Άστον Βίλα πέτυχε ένα παρόμοιο κατόρθωμα την δεκαετία του 1890.

Η Γιουνάιτεντ, φυσικά, υπερίσχυσε τρεις συνεχόμενες φορές μεταξύ 1999 και 2001 και πέτυχε ξανά το ίδιο κατόρθωμα το 2007-2009, τερματίζοντας μόνο έναν βαθμό πίσω από την Τσέλσι το 2010.

Αλλά αυτή η τετράδα στη σειρά έχει αποδειχθεί αδύνατη, ακόμη και για τις μεγαλύτερες ομάδες και τους πιο θρυλικούς προπονητές, συμπεριλαμβανομένου του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Θα γράψει ιστορία ο Πεπ

Έτσι, εάν ο Πεπ πετύχει άλλη μια νίκη την Κυριακή, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουμε τη μεγαλύτερη συζήτηση από όλες: πλησιάζει τώρα στο στέμμα του Φέργκιουσον ως ο καλύτερος προπονητής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου;

Δεν θα είναι εύκολο επιχείρημα να κερδίσεις, δεδομένου του απίστευτου ρεκόρ του Φέργκιουσον για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (28 μεγάλα τρόπαια μεταξύ 1986 και 2013 στο Όλντ Τράφορντ ).

Αλλά αν η Σίτι στεφθεί πρωταθλήτρια την τελευταία μέρα, θα είναι 6 τίτλοι Premier League σε 8 σεζόν για τον Γκουαρδιόλα, συν ένα Champions League, ένα Σούπερ Καπ UEFA, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων FIFA, τέσσερα Κύπελλα Καραμπάο (Λίγκ καπ) και δύο Κύπελλα Αγγλίας (με άλλον έναν τελικό , κόντρα στη Γιουνάιτεντ, που θα διεξαχθεί μέσα στον Μάιο).

Το ρεκόρ του στην Πρέμιερ Λιγκ ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι μετά από αυτή τη νίκη στο βόρειο Λονδίνο είναι τώρα: Αγώνες 304, Νίκες 224, Ισοπαλίες 41, Ήττες 38 και είναι μόλις 53 ετών.

Ο πρώην προπονητής των Μπαρσελόνα και Μπάγερν Μονάχου χρειαζόταν όλη την προπονητική του ώθηση που είχε αποκτήσει εκείνο το διάστημα για να οδηγήσει την Σίτι σε μια νίκη που στήνει μια δραματική τελευταία ημέρα της διοργάνωσης.

Το πρώτο ημίχρονο στο βόρειο Λονδίνο ήταν αμήχανο και άβολο, διεξήχθη σε μια περίεργη ατμόσφαιρα καθώς οι οπαδοί της Τότεναμ συγκρατήθηκαν. Ήταν επιφυλακτικοί για να επευφημήσουν αυτή την ομάδα για μια νίκη που θα ωφελούσε τη θανάσιμη αντίπαλο της Άρσεναλ.

Όμως , η Τότεναμ έκανε μια εντυπωσιακή δουλειά κρατώντας την Σίτι «ήσυχη», με τον τερματοφύλακα Βικάριο σε ετοιμότητα στις σπάνιες περιπτώσεις που η φιλοξενούμενη απείλησε τους γηπεδούχους.

Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας της Σίτι, Έντερσον χρειάστηκε να πραγματοποιήσει δύο έξυπνες αποκρούσεις για να κρατήσει την ομάδα του σε ισότιμους όρους και χρειάστηκε ένα ημίχρονο για να ανατρέψει τα πράγματα σε μια φασαρία του Γκουαρδιόλα.

Ήταν ξεκάθαρο από τη γλώσσα του σώματός του ότι ο προπονητής της Σίτι, που είχε ξεκινήσει την ημέρα δείχνοντας χαλαρός, δεν εντυπωσιάστηκε με το πρώτο 45λεπτο. Αλλά, φυσικά, τα έχει ζήσει όλα στο παρελθόν και σπάνια είδε την πλευρά του να αποτυγχάνει να ανταποκρίνεται όταν τον παρακινούν.

Έτσι, δεν ήταν έκπληξη όταν ο Βέλγος, Κέβιν Ντε Μπρόινε δοκίμασε τον Βικάριο μόλις ένα λεπτό μετά το δεύτερο ημίχρονο. Σηματοδοτώντας ότι η ομάδα του δεν θα στερηθεί την ευκαιρία να προσθέσει στον αξιοσημείωτο αριθμό τροπαίων. Και κανένα σοκ, επίσης, όταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μετά από 52’ έπειτα από την τέλεια συρτή σέντρα του Ντε Μπρόινε.

Οι καρδιές της Άρσεναλ πρέπει να έχουν σπάσει σε εκείνο το σημείο. αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότεροι οπαδοί των κανονιέρηδων θα έβλεπαν τον αγώνα με ελπίδα και όχι γνήσια πεποίθηση ότι τα Σπιρούνια θα έκαναν μια τεράστια χάρη στον τίτλο τους. Και λίγοι ήταν οι ειδικοί που προέβλεψαν οτιδήποτε άλλο εκτός από μια νίκη της Σίτι.

Η μόνη επιπλοκή για τους πρωταθλητές ήταν η απώλεια του Κέβιν Ντε Μπρόινε από τραυματισμό (αν και δεν φαινόταν σοβαρός) και αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα Έντερσον, αφού φαινόταν να έχει διάσειση από μια πρόκληση από τον Ρομέρο.

Η προοπτική να αντιμετωπίσει τη Γουέστ Χαμ δίχως αυτό το επιδραστικό ζευγάρι προκαλεί ανησυχία και ίσως δώσει ελπίδες στην Άρσεναλ καθώς θα αντιμετωπίσει την Έβερτον στο Emirates αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αλλά το κυρίαρχο συναίσθημα αφού η Σίτι άντεξε στα σπιρούνια , υπερασπίζοντας το προβάδισμά της παρά κάποιες νευρικές στιγμές, ήταν ότι η ορμή, η εμπειρία και ακόμη και η τύχη ανήκουν στους σημερινούς πρωταθλητές. Ειδικά αφού ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Στέφαν Ορτέγκα νίκησε κατά κάποιο τρόπο τον Χέουνγκ-μιν Σον όταν ο επιθετικός ήταν εντελώς ελεύθερος απέναντί του.

Ο Γκουαρδιόλα κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο εκείνη τη στιγμή, αλλά θα επιστρέψει όρθιος την Κυριακή, αφού ο Χάαλαντ πρόσθεσε ένα πέναλτι για να πυροδοτήσει πανηγυρισμούς στο εκτός έδρας παιχνίδι και να στείλει τη Σίτι στην κορυφή, με δύο βαθμούς διαφορά με ένα παιχνίδι λιγότερο. .

Τέσσερα στη σειρά είναι τώρα στη σφαίρα της Σίτι, και μαζί με αυτά το δικαίωμα να ρωτήσει αν αυτοί και ο προπονητής τους πρέπει να θεωρηθούν ως οι καλύτεροι όλων των εποχών.