Μουρτζανός:«Συνεχίζουμε να είμαστε σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο Υποδομών, τα διευθυντικά στελέχη και τους μελετητές, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων»
Παρουσιάστηκε η μελέτη κατασκευής του έργου του φράγματος του ποταμού Πλατύς, στον Δήμο Αμαρίου, παρουσία του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για θέματα Υποδομών, Νίκου Ταχιάου.
Τον υφυπουργό συνόδευαν ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, Αντώνης Κοτσώνης, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19), Γεωργία Καστραντά και ο μελετητής του έργου, Κωνσταντίνος Νικολάου. Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των κατοίκων της περιοχής, το οποίο ετέθη προς τον κ. Ταχιάο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Δήμο Αμαρίου τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μουρτζανός αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου Αμαρίου με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τα διευθυντικά στελέχη, η οποία, όπως σημείωσε, είναι διαχρονική και παραμένει άψογη, γεγονός που αποτυπώνεται σε μία σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην υφιστάμενη μελέτη, σε συνεννόηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου με τον μελετητή, στον βαθμό που δεν αλλοιώνεται το φυσικό αντικείμενό της. «Προσπαθούμε και παλεύουμε να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς, σύμφωνα με τα δίκαια αιτήματα των συνδημοτών μας. Και έχω τις διαβεβαιώσεις, τόσο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και από τα διευθυντικά στελέχη και την Περιφέρεια Κρήτης, ότι αυτές θα υλοποιηθούν. Ήδη, με έγγραφό μας προς το υπουργείο Υποδομών την 21η Μαρτίου 2024 έχουμε υποβάλει 26 παρατηρήσεις, οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές. Αυτά δεν είναι αυτονόητα. Είναι αποτέλεσμα αμοιβαίου σεβασμού και τεκμηρίωσης της ορθότητας των αιτημάτων μας», τόνισε ο δήμαρχος Αμαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις του Δήμου Αμαρίου για αντισταθμιστικά οφέλη, ο κ. Μουρτζανός επεσήμανε: «Προφανώς και θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά όχι μόνο για τα πληττόμενα χωριά αλλά για το σύνολο του δήμου. Ήδη, ορισμένα από αυτά που αναφέρονται στο έγγραφο μας από 21.03.2024, όπως προανέφερα, ήδη έχουν αποτυπωθεί στη μελέτη, όπως για παράδειγμα η κατασκευή του οδικού άξονα που συνδέει το φράγμα Πλατύ με τη Μεσσαρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μόνο αντισταθμιστικό που είχε ζητηθεί μέχρι να αναλάβει η δική μας δημοτική Αρχή ήταν το φράγμα Γερακαρίου. Εμείς είμαστε αυτοί που ήρθαμε σε διαβούλευση με τους δημότες μας και έχουμε θέσει μια σειρά ζητημάτων στο τραπέζι, τα οποία στην πλειοψηφία τους είτε έχουν επιλυθεί είτε υπάρχουν δεσμεύσεις ότι θα επιλυθούν. Για αυτό, άλλωστε, άλλαξε και ο αρχικός σχεδιασμός, από το φράγμα Γερακαρίου προχωρήσαμε σε μια μικρότερης κλίμακας παρέμβαση, αυτή της κατασκευής των δύο λιμνοδεξαμενών».
Για το θέμα των απαλλοτριώσεων, απευθυνόμενος προς τον κ. Ταχιάο, ο δήμαρχος Αμαρίου υπογράμμισε: «Επειδή έχει ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, πρέπει να ξέρετε ότι η περιοχή που κατακλύζεται είναι η πιο εύφορη περιοχή του δήμου μας, η οποία ήδη αρδεύεται από τη λιμνοδεξαμενή του ΤΟΕΒ Βυζαρίου και θα πρέπει οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία και όχι στην αντικειμενική που είναι ευτελής. Καταστρέφονται ολοκληρωτικά οικογένειες, καθώς στο σύνολό τους οι ιδιοκτησίες τους βρίσκονται εντός της λεκάνης κατάκλισης. Παράλληλα, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Κρήτης, ίσως η μεγαλύτερη στον τομέα της, τα Αγροκτήματα Κρήτης-Μανωλιτσάκης ΑΕ, καταστρέφεται ολοσχερώς, καθώς το σύνολο των εγκαταστάσεών της κατακλύζεται, χωρίς να έχει προβλεφθεί ακόμα δαπάνη για την αποζημίωσή της».
Το «παρών» στην παρουσίαση της μελέτης έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χνάρης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Κρήτης, Μιχάλης Βάμβουκας, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Γεώργιος Κλάδος, ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο δήμαρχος Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚ ΑΕ, Θοδωρής Νίνος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ ΑΕ, Άρης Παπαδογιάννης, ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ ΑΕ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι του νόμου, αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου, πρόεδροι και σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Αμαρίου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, καθώς και πλήθος δημοτών.