Χατ τρικ ο Λούκμαν (12′, 26′, 75′) – Πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για τους Ιταλούς, πρώτος για για τον Γκασπερίνι που έγινε ο γηραιότερος προπονητής που κατέκτησε ευρωπαϊκή κούπα στο ντεμπούτο του

Η Αταλάντα είναι η νέα κάτοχος του Europa League.

Η ομάδα από το Μπέργκαμο έγραψε ιστορία στο Δουβλίνο αφού κέρδισε 3-0 την Μπάγερ Λεβερκούζεν και εκτός από την κούπα της πήρε και το αήττητο. Η πρωταθλήτρια Γερμανίας μετρούσε 51 παιχνίδια (42 νίκες, 9 ισοπαλίες) χωρίς ήττα εντός και εκτός συνόρων αλλά οι Ιταλοί έβαλαν τέλος στο σερί της αφού είχαν σε μεγάλη ημέρα τον Αντεμόλα Λούκμαν.

Ο 26χρονος εξτρέμ από τη Νιγηρία που γεννήθηκε στην Αγγλία (ήταν μέλος των μικρών εθνικών ομάδων της) και έχει παίξει σε Premier League και Bundesliga πέτυχε χατ τρικ!

Άνοιξε το σκορ στο 12′, έγραψε το 2-0 στο 26′ και τελείωσε το έργο στο 75′ με το 3ο γκολ.

Αυτός είναι ο δεύτερος τίτλος της Αταλάντα στα 116 χρόνια της ιστορίας της αφού το 1964 είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας.

Η Αταλάντα έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο UEFA/Europa League στον 21ο αιώνα (τελευταία ήταν η Πάρμα το 1999).

Παράλληλα ο τεχνικός των Ιταλών, Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, έγινε ο γηραιότερος προπονητής που σήκωσε την κούπα, αφήνοντας πίσω του τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Κάπως έτσι, ο τεχνικός της Αταλάντα σε ηλικία των 66 ετών και 117 ημερών έγινε ο γηραιότερος που φτάνει στην κορυφή του Europa League, ενώ πίσω του άφησε τον Μεντιλίμπαρ που το κατέκτησε σε ηλικία 62 ετών και 78 ημερών, με τη Σεβίλλη την περασμένη σεζόν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος στην προπονητική καριέρα του Γκασπερίνι, ο οποίος μετά από 832 παιχνίδια ως προπονητής κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο του τρόπαιο.