O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έκανε λόγο για “μυωπική συμπεριφορά” των ηγεσιών, οι οποίες καλούνται να αξιοποιήσουν όλο το οπλοστάσιό τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”.
Ο κ. Στουρνάρας, συζητώντας με τον Διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή Αλέξη Παπαχελά, επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης πολιτικών ευθυνών, ενώ έκανε λόγο για “μυωπική συμπεριφορά” των ηγεσιών, οι οποίες καλούνται να αξιοποιήσουν όλο το οπλοστάσιό τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Συμπλήρωσε δε, ότι «η ΤτΕ είναι η πρώτη Τράπεζα στον Κόσμο που άρχισε να ασχολείται με ζητήματα κλιματικής αλλαγής ήδη από το 2009».
Όπως είπε, στην κλιματική κρίση «ο Νότος θα έχει μεγαλύτερο κόστος από τον Βορά, γι΄ αυτό πρέπει να ασφαλιστούμε έναντι κινδύνων». Χρειάζονται όπως είπε, “μαξιλάρια” στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις τράπεζες για προβλέψεις, εκφράζοντας, παράλληλα την πεποίθηση πως η Ευρώπη θα κινηθεί έγκαιρα και με συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών.
Aναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι σήμερα η χώρα ακόμα ανακάμπτει, ενώ η θεωρία πως η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα δεν ισχύει, διότι αδικεί άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές. Αναφερόμενος στην εποχή των μνημονίων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε είχαν συμβολή στη επίλυση προβλημάτων μέσω των οποίων προωθήθηκε ένα σύνολο σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως η δημιουργία φορολογικού μηχανισμού μέσω της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, η χώρα μας έλαβε μια πρωτοφανή βοήθεια ύψους 290 δισ. ευρώ, η οποία διοχετεύτηκε στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ απαιτείται να προχωρήσουν γρήγορα επιπλέον μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επεσήμανε πως είναι εξασφαλισμένη εφόσον τρέξει η ανάπτυξη και πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα πέριξ του 2% τα επόμενα χρόνια.
Εστίασε μάλιστα, στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Για την ακρίβεια, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, ενώ όπως δήλωσε: «Πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού», προαναγγέλλοντας πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη το ερχόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση έχει μία καθαρή τριετία μπροστά της και δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις με κυρίαρχες αυτές στη δικαιοσύνη, την αγορά εργασίας, και στο “τρίγωνο της γνώσης”: παιδεία, καινοτομία, έρευνα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ, τον χαρακτήρισε αναστρέψιμο, εκτίμησε ότι θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Η Ευρώπη χρειάζεται να ολοκληρώσει την τραπεζική της ένωση και να αποκτήσει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και διαχείρισης κρίσεων, χρειάζονται κοινοί κανόνες».
Ν.Βέττας: Κενό χρηματοδότησης 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 στην “πράσινη ανάπτυξη”
Η συμβολή και του τραπεζικού κλάδου στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Ελένης Βρεττού, διευθύνουσας συμβούλου της Attica Bank και του Νίκου Βέττα, γενικού διευθυντή ΙΟΒΕ και καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε πάνελ στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ με θέμα«Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο»
Μιλώντας γενικότερα για τον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση ο κ. Βέττας είπε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να δημιουργεί πλεονάσματα και για την πορεία προς την πράσινη μετάβαση, εκτός από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα γεγονός που αποτελεί μια πρόκληση, αλλά δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλει.
Εστιάζοντας στην πράσινη ανάπτυξη ο κ. Βέττας είπε ότι το κενό χρηματοδότησης – όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης- μέχρι το 2030 είναι περίπου 30 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σημαντικό και δεν μπορεί να προέλθει μόνο από δημόσιο χρήμα, χρειάζονται διαδικασίες και πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τις χρηματοδοτήσεις, είπε.
Αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι οι τράπεζες συνολικά πρέπει να πάρουν λελογισμένα ρίσκα, στο δρόμο των πράσινων χρηματοδοτήσεων ενώ ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε συνέργειες και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς (venture capitals κλπ)
Η κ. Βρεττού στην παρέμβαση της επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια δύναμη και προσαρμοστικότητα σε όλες τις αλλαγές, συμπεριλαμβανόμενης και της πράσινης μετάβασης. Έδωσε μεγάλη έμφαση στο δρόμο μετάβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι μεγαλύτερες σε μέγεθος έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής.
Αναφέρθηκε στις θέσεις που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πιο ομαλή πράσινη μετάβαση και όχι απότομη με μεγαλύτερη διαβούλευση προς όφελος των απλών καταναλωτών.
Μιλώντας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα προς τις επιχειρήσεις στο δρόμο προς την πράσινη μετάβαση είπε ότι υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχευση τις ΜμΕ τα οποία έχουν ως στόχο να εντάξουν και τις πιο μικρές μονάδες της οικονομίας προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης. Αναφέρθηκε και στη σημασία της εκπαίδευσης των ΜμΕ επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να “περάσει” σε αυτές το μήνυμα ότι η πράσινη μετάβαση είναι επένδυση και όχι μόνον κόστος. Μια επένδυση που θα τους δώσει πρόσβαση σε νέες δουλειές και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.
Αναφερόμενη στις ίδιες τις τράπεζες, είπε ότι τόσο οι συστημικές, όσο και μικρότερες σε μέγεθος βρίσκονται σε φάση υλοποιήσης συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης, διεθυντής, businessDaily.gr
Σκοπός του συνεδρίου είναι να χαρτογραφήσει και να αναδείξει αυτές τις μεγάλες προκλήσεις, τους κινδύνους, τις ευκαιρίες και τα καίρια ζητήματα που τίθενται, υπό το πρίσμα της ελληνικής και παγκόσμιας εμπειρίας, αλλά και των νέων επιστημονικών δεδομένων.
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΤτΕ και του ΤΕΕ.