Η επίσημη μασκότ του Euro 2024 ονομάστηκε Άλμπερτ (Albärt) μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ χρηστών του UEFA.com και μαθητών σε όλη την Ευρώπη, μέσω του προγράμματος UEFA Football in Schools.

 Το αρκουδάκι ακολουθεί τα περίφημα υπερμεγέθη χνάρια προηγούμενων μασκότ σε τελικές φάσεις του Euro. O Άλμπερτ κέρδισε με 32% των ψήφων.
 Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους οπαδούς της Γερμανίας πριν από τον φιλικό αγώνα της εθνικής ομάδας με την Κολομβία στις 20 Ιουνίου στην «Arena AufSchalke», αλλά έκανε το ντεμπούτο του το ίδιο πρωί σε ένα δημοτικό σχολείο αλλού στο Γκελζενκίρχεν, υπογραμμίζοντας τη φιλοδοξία να εμπνεύσει τα παιδιά σε όλη την Ευρώπη να δραστηριοποιηθείτε και ενθαρρύνετε την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τις αξίες του.
 
 Το 2021 για το Euro 2020  που μεταφέρθηκε κατά ένα χρόνοα λόγω της πανδημίας Coνid-19 μασκότ ήταν ο Σκίλζι, ενώ ο  Super Victor είναι η μασκότ του Euro 2016. Στις δύο προηγoύμενες διοργανώσεις (2008 και 2012) είχαν επιλεγεί όχι μία, αλλά από δύο μασκότ. Το 2008 ήταν οι δίδυμοι Τριξ και Φλιξ, δύο ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους με την ίδια μάσκα, θέλοντας να δείξουν ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χώρος για εγωισμό και θρασύτητα.  Τέσσερα χρόνια αργότερα ακολούθησαν ο Σλάβεκ και ο Σλάβκο, που αντιπροσώπευαν τα δύο έθνη υποδοχής, Πολωνία και Ουκρανία. Ένα δίδυμο που το ένα φόρεσε τα εθνικά χρώματα της Πολωνίας, λευκό και κόκκινο και το άλλο της Ουκρανίας, κίτρινο και μπλε.
 Αν κάποιοι νομίζουν ότι η εύρεση ή ακόμα περισσότερο η …βάφτιση μίας μασκότ είναι μία εύκολη υπόθεση, μάλλον κάνουν λάθος. Χρειάστηκαν δημοσκοπήσεις, διαγωνισμοί, ειδικές τηλεφωνικές γραμμές.

 Από τότε που ξεκίνησε η ιστορία των μασκότ δεν έχουν περάσει δα και πολλά χρόνια. Η ιδέα για την χρησιμοποίηση μασκότ σε μία αθλητική  διοργάνωση ανήκει στους Αγγλους, που την παρουσίασαν για πρώτη φορά στο δικό τους Μουντιάλ το 1966. Τότε που εμφάνισαν το συμπαθητικό τους λιοντάρι με το όνομα Γουίλι (Willie). Η εικόνα του χρησιμοποιήθηκε σε κάθε προιόν που θα μπορούσε να φέρει χρήματα (μπλούζες, στυλό, καπέλα και άλλα αντικείμενα). Από τότε δεν υπήρξε αθλητική διοργάνωση που να μην έχει την δική της μασκότ. Άλλες φορές ένα πρόσωπο, άλλοτε πάλι ένα ζώο, ένα αντικείμενο σημαντικό για την  ζώα και τον αθλητισμό της. 

Κι αν στο Μουντιάλ η αρχή έγινε από το 1966, στους Ολυμπιακούς Αγώνες όλα ξεκίνησαν δέκα χρόνια αργότερα στο Μόντεαλ, με τον συμπαθή κάστορα με το όνομα Αμίκ. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι Ιταλοί στο Euro 1980, σε μία διοργάνωση, όπου συμμετείχε και η Εθνική μας, παρουσίασαν την πρώτη μασκότ των αγώνων, τον γνωστό πινόκιο(Pinocchio). 
 Από εκεί και πέρα μασκότ δεν έχουν πλέον μονάχα οι διοργανώσεις αλλά και οι ομάδες…
 
Όμως μασκότ δεν έχουν μόνο οι διοργανώσεις αλλά και οι ομάδες. Το 1982 στα ισπανικά γήπεδα οι Βορειο-Ιρλανδοί πήραν μαζί τους τον ΓερΜαν, το Κουβέιτ μία καμήλα και η Ονδούρα με την Χιλή από ένα κόνδορα. Στην Ιταλία οκτώ χρόνια αργότερα  το Ειρε έφτασε με τον τυχερό του λύκο, τον Λουσούλ, ενώ οι Ρώσοι είχαν τον Σάσα. Η αγγλική ομοσπονδία για χρόνια παρουσίαζε ένα μπουλντόγκ, ενώ η Fifa για χρόνια εμφάνιζε τον διάσημο Σπορτ Μπίλι.
 
Οι μασκότ του Ευρωπαικού πρωταθλήματος: 1980: Ιταλία-πινόκιο, 1984:Γαλλία-Πενό, 1988: Δ. Γερμανία-Μπέρνι, 1992Σ Σουηδία-Μπέρνι, 1996: Αγγλία-Γολιάθ, 2000:Ολλανδία-Βέλγιο:Μπενελούκι,2004: Πορτογαλια: Κίνας, 2008:Τριξ και Φλιξ, 2012: Σλαβεκ και Σλάβκο, 2016: Σούπερ Βίκτορ, 2021:Σκίλζι, 2024: Άλμπερτ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ