Οι ελληνικές εταιρείες – μέσω του Ελληνικού Περιπτέρου που διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την προώθηση της ελληνικής καινοτομίας – έχουν δυναμική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση ‘Αμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2024 που άνοιξε τις πύλες της στο Παρίσι σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου.

Συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ, 22 εταιρείες, οντότητες και οργανισμοί από την Ελλάδα θα συμμετέχουν στη μεγαλύτερη έκθεση ‘Αμυνας και Ασφάλειας στην Ευρώπη. 

Ειδικότερα, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Περιπτέρου συμμετέχουν οι εξής οντότητες και εταιρείες: Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), ENTERPRISE GREECE S.Α, DEFEA-ROTA SA,AKMON S.A., ALTUS LSA, B&T COMPOSITES , CENSUS S.A., COMPONOUS,  ELMON SA,  FEAC ENGINEERING PRIVATE COMPANY, GLASSART S.A., HELLENIC DEFENCE SYSTEMS SA, IANUS CONSULTING GREEK BRANCH, INTRACOM DEFENSE, LAMBDA AUTOMATA, MEVACO S.A., MILTECH HELLAS SA, PAPAGEORGIOU WIRELAND.

Σήμερα, το Ελληνικό Περίπτερο επισκέφτηκε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ο οποίος ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ Τάσο Ροζολή και επισκέφτηκε τους χώρους των εταιρειών.

Στο χώρο του ΣΕΚΠΥ στην έκθεση, εκτός από τις εταιρείες οι οποίες εκθέτουν τα καινοτόμα προϊόντα τους, υπάρχουν ιδιαίτερα συμβολικά εκθέματα και ιστορικές παραπομπές, προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Ειδικότερα, ιδιαίτερη θέση έχει δημιουργηθεί για τον Παντελή Καρασεβδά (1876-1946), ο οποίος ήταν έφεδρος Υποστράτηγος του Ελληνικού Στρατού και έφεδρος Συνταγματάρχης του Γαλλικού Στρατού.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν φωτογραφίες και να διαβάσουν για τον Παντελή Καρασεβδά ο οποίος ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της σκοποβολής στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. 

Πολέμησε στον ατυχή πόλεμο του 1897, στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον αγώνα της Βορείου Ηπείρου το 1914. 

Πολέμησε επίσης στη μάχη του Βερντέν όπου γνωρίστηκε προσωπικά με τον Στρατηγό Ντε Γκωλ, στη Μάχη των Δαρδανελίων ως επικεφαλής στη Λεγεώνα των Ξένων καθώς και στη Μάχη του Σκρα και αργότερα στη Μικρασιατική εκστρατεία και στην Εθνική Αντίσταση. 

Ανέπτυξε, συνεχίζει η ανακοίνωση, ακόμη σημαντική πολιτική δράση καθώς τον διακατείχαν έντονες δημοκρατικές και φιλελεύθερες πεποιθήσεις.

Επίσης, στον χώρο του ΣΕΚΠΥ θα υπάρχει ένα ξεχωριστό έκθεμα που δεν συνηθίζεται σε στρατιωτικές εκθέσεις αλλά φέρει ιδιαίτερα σημαντικούς συμβολισμούς. 

Θα εκτίθεται δάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, καθώς φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι όπου φιλοξενείται η έκθεση, προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Η παρουσία των ελληνικών εταιρειών είναι ακόμα πιο δυναμική από την τελευταία έκθεση Eurosatory το 2022 καθώς η ελληνική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσεται και ισχυροποιείται. Ο ΣΕΚΠΥ συνεχίζει δυναμικά να προωθεί τα συμφέροντα του κλάδου της ‘Αμυνας εκτός συνόρων, καθώς έχει ήδη διοργανώσει εθνικά περίπτερα σε κάποιες από τις πιο σημαντικές διεθνείς εκθέσεις ‘Αμυνας και Ασφάλειας ενώ πλέον έχει καθιερωθεί η διοργάνωση της έκθεσης DEFEA στην Αθήνα με τον ΣΕΚΠΥ συνδιοργανωτή, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Στη διεθνή έκθεση «Eurosatory 2024» στο Παρίσι ο Ν. Δένδιας

Στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης ‘Αμυνας και Ασφάλειας  «Eurosatory 2024», που πραγματοποιείται στο Παρίσι, παρέστη σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας. 

Κατά την τελετή, ο Έλληνας υπουργός έκοψε από κοινού την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης με τον υπουργό ‘Αμυνας της Γαλλίας Sébastien Lecornu, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του.  

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είχε διμερή  συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό ‘Αμυνας, κατά την οποία συζητήθηκαν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών η περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και οι εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στον τομέα της Ασφάλειας και ‘Αμυνας. 

Επίσης, συζητήθηκε η συμμετοχή της Γαλλίας στο Ελληνικό Οικοσύστημα Αμυντικής Καινοτομίας και η διοργάνωση Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο, με τιμώμενη χώρα επίσης τη Γαλλία. 

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων δήλωσε: «Συζητήσαμε για μία σειρά θεμάτων μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με την Γαλλία, την οποία είχα την τιμή να υπογράψω ως υπουργός Εξωτερικών,  εδώ και τρία χρόνια»

«Αναλύσαμε», πρόσθεσε, «την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, συζητήσαμε για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, για τις φρεγάτες, τα Rafale, την ευρύτερη συνεργασία της Γαλλικής Δημοκρατίας με την Ελληνική Δημοκρατία».

«Συζητήσαμε», είπε, «για την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, για τη δημιουργία κοινού «θόλου» ευρωπαϊκής αεράμυνας».

«Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την εξέλιξη στο πλαίσιο της αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας από τη Βουλή των Ελλήνων με συντριπτική πλειοψηφία και να συζητήσουμε για την διοργάνωση του Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας στην Ελλάδα το φθινόπωρο» επισήμανε.

Νωρίτερα  ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υπουργό ‘Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. 

Στο ελληνικό περίπτερο, τον κ. Δένδια υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αναστάσιος Ροζολής.

Στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, ο κ. Δένδιας ανέφερε «ότι είναι ένα σημαντικό βήμα σήμερα για τις ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, διότι για πρώτη φορά με την κρίση έχουμε ένα ενιαίο ελληνικό περίπτερο, υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας». 

«Έχουμε, δηλαδή, μια μεγαλύτερη και διακριτή παρουσία σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αμυντική έκθεση. Δίνουμε το αποτύπωμα, το δικό μας, το ελληνικό αποτύπωμα. Τη δυνατότητά της να μετάσχουμε και εμείς οι Έλληνες, η πατρίδα μας, στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη, στην ΕΕ, για να δημιουργήσουμε μια στρατηγική αυτονομία» συμπλήρωσε. 

«Στην Ελλάδα», υπογράμμισε, «πολύ πρόσφατα, με μια συντριπτική πλειοψηφία, με πλειοψηφία 80% και 90%, ψηφίστηκε η δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, του ΕΛΚΑΚ. Θεωρούμε ότι το ΕΛΚΑΚ θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της χρηματοδότησης, των αναγκών των Γενικών Επιτελείων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος. Και μάλιστα θα είναι μεγάλη μας χαρά πολύ σύντομα να καλωσορίσουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το οικοσύστημα, μαζί βεβαίως με εταιρείες άλλων φιλικών χωρών, όπως η Γαλλία».

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην έκθεση, ο κ. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, με τον οποίο επισκέφθηκαν από κοινού το κυπριακό περίπτερο. 

«Είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παρουσία, με ένα μάλιστα εντυπωσιακό περίπτερο, σε αυτήν την Έκθεση. Έτσι, πρέπει να πω, ότι ο Ελληνισμός έχει δύο περίπτερα. Και για μένα ήταν χαρά και τιμή να συναντήσω τον υπουργό και  όχι μόνο να περιηγηθώ στο περίπτερο που δείχνει ότι η Κύπρος έχει ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών. Το οποίο μάλιστα προσβλέπω να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το δικό μας οικοσύστημα» δήλωσε ο κ. Δένδιας. 

Τόνισε ότι κάλεσε τον κ. Πάλμα να έρθει το φθινόπωρο στην Αθήνα για το Συμπόσιο Αμυντικής Καινοτομίας ενώ συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι «να εμβαθύνουμε περισσότερο τις αδελφικές σχέσεις της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξάλλου, ο κ. Δένδιας είχε στο χώρο της έκθεσης σειρά επαφών με εκπροσώπους αμυντικών εταιρειών και εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας. 

Το βράδυ ο κ. Δένδιας θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει ο υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας προς τιμήν των ομολόγων του  που συμμετείχαν στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ