Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δήμων και ο κομβικός ρόλος τους στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, απασχόλησε το πάνελ των δημάρχων κατά την 1η ημέρα του «Athens Riviera Summit 2024».
Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανοίγοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως δήμος, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας και στις στρατηγικές που ακολουθεί ως δημοτική Αρχή προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης και την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.
«Οι χιλιάδες επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν δράσεις υψηλού επιπέδου, μέσα από τις οποίες έρχονται σε επαφή με όλο το φάσμα του φυσικού περιβάλλοντος», είπε ο κ. Κωνσταντέλλος και συνέχισε:
«Όταν αναλάβαμε στόχος μας ήταν να βελτιώσουμε το ήδη υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής και στις τρεις δημοτικές ενότητες, αλλά παράλληλα να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα με παρεμβάσεις ήπιας ανάπτυξης, με εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, που παρέχουμε ως δήμος, με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, για να ανταπεξέλθουμε στην κοινωνική μετεξέλιξη της πόλης μας».
Μίλησε για τα έργα που γίνονται και τη νέα μαρίνα, για τα είδη του τουρισμού που αναπτύσσονται και ιδιαίτερα αυτό του αθλητικού τουρισμού, για τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών αγώνων και για τα οφέλη που προκύπτουν για τον δήμο. Μίλησε ακόμη για τους τρεις θεμελιώδεις άξονες βιωσιμότητας, το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη. Και πρόσθεσε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα και να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα μεγάλου βεληνεκούς με πρωταγωνιστή τον δήμο σε συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση και βέβαια τον ιδιωτικό τομέα».
Αναφέρθηκε επίσης στους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της περιοχής και να υποβιβάσουν την καθημερινότητα των κατοίκων. «Πιστεύουμε απαρέγκλιτα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να είναι ο αποκλειστικός ρυθμιστής των τοπικών υποθέσεων, όπως άλλωστε επιτάσσει και το 102 άρθρο του Συντάγματος», είπε πάνω σε αυτό.
Ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε ακόμη πως: «Όλοι οι δήμοι που έχουν πρόσβαση και διαχειρίζονται το παράκτιο μέτωπο, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τις Αλυκές Αναβύσσου, μαζί με τους ιδιώτες επενδυτές, θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επαφή ώστε να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, προκειμένου το τουριστικό προϊόν της Αθηναϊκής Ριβιέρας να αποκτήσει παραπάνω διεθνή αναγνώριση και να γίνει ένας παγκόσμιος προορισμός επισκεπτών υψηλού επιπέδου στο σύνολό της και όχι τμηματικά».
Και κατέληξε: «Θέλουμε την πόλη μας έναν βιώσιμο προορισμό, κατάλληλο να υποδέχεται επισκέπτες υψηλού οικονομικού αποτυπώματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη τη φέρουσα ικανότητα τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, η οποία θα ικανοποιεί τη σχετική ζήτηση, αλλά δεν θα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αντιθέτως θα την αναβαθμίζει».
Από τη δική του μεριά, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος αρχικά αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και στις αντιδράσεις κάποιων δυνάμεων το 2014 και το 2019, που δεν ήθελαν τότε να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό και αμέσως μετά στα τεράστια οφέλη που προέκυψαν για τον δήμο από αυτή την επένδυση, ο οποίος μέχρι τότε αποτελούσε τον «φτωχό συγγενή» της παραλιακής ζώνης, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κ. Κωνσταντάτος μίλησε για τα μεγάλα projects και τα έργα υποδομών που γίνονται, όπως το κτίριο ΑμεΑ και το Παγκόσμιο Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και για τη δέσμευση του επενδυτή απέναντι στην τοπική κοινωνία, να κάνει μια σειρά έργων, δωρεών και χορηγιών προς την τοπική κοινωνία.
Στο σημείο αυτό είπε συγκεκριμένα: «Πρέπει να εισπράττει και η κοινωνία αντισταθμιστικά οφέλη από ένα έργο που έχει αποτύπωμα. Και το έργο αυτό δεν μπορεί να έχει μόνο οικονομικό αποτύπωμα, πρέπει να έχει και κοινωνικό κι αυτό το κάνει η Αυτοδιοίκηση». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Μέσα από τα Μνημόνια συνεργασίας που έχουμε υπογράψει, σας διαβεβαιώ ότι έχουμε οριοθετήσει τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και των επενδυτών, τι κάνουμε εμείς και τι κάνουν αυτοί».
Στο τέλος, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης μίλησε για το «αύριο», λέγοντας: «Το άσημο και μέχρι χτες μίζερο και εγκαταλελειμμένο Ελληνικό, που δεν είχε παραλίες, δεν είχε προσβάσεις στις μαρίνες, δεν είχε επιχειρηματικότητα, σε λιγότερο από πέντε έως έξι χρόνια, αυτή η μεγάλη αστική ανάπλαση θα φέρει επιτέλους οφέλη και την πρώτη παραλία που θα ανήκει στον δήμο Ελληνικού. Όλοι οι νότιοι δήμοι έχουν παραλίες, εκτός από εμάς, που είμαστε ένας παραλιακός δήμος που δεν έχει παραλία.
Οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται, αλλά χωρίς την Αυτοδιοίκηση παρούσα και χωρίς τους κανόνες, σωστή και ομαλή ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει. Μην ξεχνάμε πως το real estate αλλάζει χέρια, αυτό που μένει πάντα είναι οι κοινωνίες και οι άνθρωποι. Μια νέα πόλη γεννιέται, συμπαρασύρει την παλιά πόλη μαζί της, εξελίσσεται ραγδαία και φιλοδοξούμε στα επόμενα δέκα χρόνια το brand name Ελληνικό και ο δήμος να παίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα αυτά που είχε μείνει δεκαετίες πίσω, πληρώνοντας ίσως επιλογές και καταστάσεις που τον αδικούσαν. Γιατί και τη φυσική ομορφιά έχει και τη βούληση να γίνει ένας δήμος σύγχρονος και παραγωγικός».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ