Στόχος σημείωσε είναι κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας της εν λόγω προσπάθειας να συλλεγεί το 50% των συσκευασιών, που μεταφράζεται συνολικά σε 400 τόνους πλαστικών

Στόχος είναι εντός του 2025 να ξεκινήσει η ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου της εταιρίας ΚΥΚΛΟΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την ίδρυσή της.

Σε αυτή συμμετέχουν 13 εταιρίες του κλάδου, οι οποίες, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρίας, Βάσος Ευθυμιάδης, κατέχουν το 90% της αγοράς, ενώ την όλη προσπάθεια στηρίζει και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος, Crop Life Europe(CLE).

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μάρτιο του 2024 το ΥΠΕΝ είχε δεσμευθεί ότι θα εκδώσει την ΚΥΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ), η οποία είναι απαραίτητη για το ξεκίνημα του επιχειρησιακού σχεδίου, «όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί» σημείωσε.

Ο κ. Ευθυμιάδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πριν από δυο χρόνια η εταιρία κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του ΣΣΕΔ, το οποίο έχει πλάνο λειτουργίας πέντε ετών και πανελλαδική εφαρμογή, ενώ την τελευταία τετραετία όπως αναφέρθηκε, έχουν πραγματοποιηθεί παράλληλες πιλοτικές δράσεις.

Στόχος σημείωσε είναι κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας της εν λόγω προσπάθειας να συλλεγεί το 50% των συσκευασιών, που μεταφράζεται συνολικά σε 400 τόνους πλαστικών.

«Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορούμε να μείνουμε τελευταίοι στον τομέα της ανακύκλωσης» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), Γιώργος Ποντίκας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα όταν ακόμα δεν έχουμε λύσει το ζήτημα της ανακύκλωσης των συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Κάλεσε όλες τις πλευρές να «δράσουν τώρα» και ζήτησε από όσους διαφωνούν να φέρουν τη δική τους πρόταση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Κύκλος, Εμμανουήλ Παναγιωτόπουλος από τη μεριά του υπογράμμισε «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σύστημα λειτουργικό που θα λειτουργεί και στην πράξη».

Έκανε λόγο για «φιλόδοξο στόχο» σχετικά με τη συλλογή του 50% των συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων της χώρας και ζήτησε «να συμμετέχουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας. Αν δεν γίνει αυτό, το σύστημα δεν θα είναι επιτυχημένο».

«Το σύστημα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο για να δούμε στην πράξη τι χρειάζεται και να το διορθώσουμε» είπε και κατέληξε «είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις».