Συζήτηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης

H συμμαχία των τεχνολογιών αιχμής, των γεωεπιστημών και της πολιτικής για τη βιωσιμότητα του πλανήτη αποτέλεσε το βασικό μήνυμα της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης (International Geoscience and Remote Sensing Symposium), το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Καταξιωμένοι επιστήμονες, άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτικής σκηνής αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνεργασίας ώστε η έρευνα και η συλλογή δεδομένων να αποτελέσουν βασικές παραμέτρους στην χάραξη πολιτικής για την υπεράσπιση της βιωσιμότητας του πλανήτη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνεδρίου και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), Δρ. Χαράλαμπος Κοντοές, επισήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα διαθέτει πλέον πολλά τεχνολογικά μέσα, πολλά δορυφορικά συστήματα μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης του πλανήτη σε συστηματική βάση. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, συλλέγεται τεράστιος όγκος δεδομένων για τις φυσικές διεργασίες και για την κατάσταση επάνω στον πλανήτη. «Είναι μία πολύ μεγάλη δυνατότητα που έχουμε σήμερα. Σε συνδυασμό με τις επιστήμες της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων που μπορούν να αξιοποιήσουν τεράστιους όγκους δεδομένων πια τα δεδομένα γίνονται γνώση, γίνονται αυτό το οποίο χρειάζεται η απόφαση, κυρίως η πολιτική απόφαση προκειμένου να βρεθούμε σε μία βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Κοντοές.

Ο κ. Κοντοές ανέλυσε λεπτομερώς τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Διεθνές Συνέδριο Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης (International Geoscience and Remote Sensing Symposium) που διεξάγεται από τις 7-12 Ιουλίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται όπως είπε για το πρώτο μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο στον τομέα της Διαστημικής Τεχνολογίας των Γεωεπιστημών και της Παρατήρησης της Γης στο οποίο συμμετέχουν 3.200 σύνεδροι προκειμένου να παρουσιάσουν το επιστημονικό τους έργο. Διαστημική τεχνολογία, ανάλυση δεδομένων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργία συστημάτων για την παρακολούθηση της εξέλιξης των δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα, αξιοποίηση της πληροφορίας για τη χάραξη πολιτικής και αλληλεπίδραση με την πολιτική σκηνή για λήψη έγκαιρων αποφάσεων αποτελούν τους βασικούς άξονες του συνεδρίου..



Όπως επισήμανε ο κ. Κοντοές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν δεδομένα και τεχνολογίες που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

«Αναφέρουμε πολύ επιγραμματικά για την πρωτοβουλία της Destination Earth, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί το έργο για το διαστημικό πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα, και βεβαίως συστήματα και λύσεις τα οποία έχουν να κάνουν με διαχείριση φυσικών καταστροφών, ακραίων καιρικών φαινομένων, μεγάλων δασικών πυρκαγιών και ό,τι συνεπάγεται σε ό,τι αφορά την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Συστήματα για την έγκυρη ενημέρωση και για απερχόμενα μεγάλα πλημμυρικά γεγονότα και ακραία γεγονότα. Είναι αντικείμενα τα οποία θα παρουσιαστούν και ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι λύσεις γύρω από αυτά, και νομίζω ότι δίνει σε έναν βαθμό το στίγμα του συνεδρίου μας», υπογράμμισε o Δρ. Χάρης Κοντοές.

Αναφορικά με την συμβολή της επιστημονικής κοινότητας μέσω του ερευνητικού της έργου στην διαμόρφωση και χάραξη πολιτικών ο κ. Κοντοές τόνισε ότι «είμαστε σίγουρα σε έναν καλό δρόμο», χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να “μπει στο επίπεδο των πολιτικών αποφάσεων”.

«Η διάχυση της ευθύνης που υπάρχει σήμερα μεταξύ φορέων, οργανισμών, δεν επιτρέπει τον συντονισμό του να μαζέψουμε όλη αυτή την πληροφορία. Έρευνα, κοινωνία, πολιτική και βιομηχανία, δεν το έχουμε πετύχει όσο θα έπρεπε», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιµατολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός στάθηκε στην κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης τονίζοντας ότι «το κλίμα απεδείχθη ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο αν δεν ξέρουμε να ζήσουμε σε ένα κλίμα για το οποίο δεν ήμασταν σχεδιασμένοι όταν γεννηθήκαμε. Γεννηθήκαμε σε ένα άλλο κλίμα και τώρα είμαστε σε ένα άλλο κλίμα», είπε και προσέθεσε ότι ένας από τους λόγους αυτής της αλλαγής είναι «το λάθος που έκανε η ανθρωπότητα να επιλέξει σαν μέσο ενεργειακό τα ορυκτά καύσιμα».

«Εμείς αποδείξαμε πρόσφατα πολύ πρόσφατα σε μια μελέτη που κάναμε μαζί με το Ινστιτούτο Πότσνταμ και το Ινστιτούτο Μαξ πλάνκ ότι η Ευρώπη μπορεί να αποκτήσει ενεργειακή αυτοδυναμία κατά 80% χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι σήμερα έχουμε και την τεχνολογία, έχουμε τα μέσα έχουμε και αρκετές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μπορούμε σιγά σιγά να απαλλαγούμε από αυτό το λάθος και από εκεί και πέρα θέλω να πιστεύω ότι μία Γη η οποία χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια Γη πολύ πιο φιλική, πολύ πιο ανθρώπινη», υπογράμμισε ο κ. Ζερεφός.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο συνέδριο που διεξάγεται τονίζοντας ότι με πρωτοβουλία του κ. Κοντοέ έρχονται σε επαφή «τόσο σπουδαίοι άνθρωποι και επιστήμονες». «Το απαύγασμα αυτού του συνεδρίου είναι ότι προεβλήθη η χώρα μας και δείξαμε ότι έχουμε και εμείς κότσια και έχουμε και εμείς συμβάλλει σε αυτό που λέγεται το πρόγραμμα Κοπέρνικος», σημείωσε και προσέθεσε ότι « στόχος του ήταν είναι και θα είναι η νέα γενιά καθώς εκεί είναι η μόνη ελπίδα».

Στις τεχνολογικές εξελίξεις και την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ο χημικός, διδάκτωρ φυσικοχημείας, ερευνητής, εφευρέτης, επιχειρηματίας τεχνολογιών, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου. Ο κ. Γρηγορίου επισήμανε ότι «η επιβάρυνση στον άνθρωπο από τα ορυκτά καύσιμα είναι τρομερή» τονίζοντας την ανάγκη μη χρήσης τους «την στιγμή που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δηλητηριάζουμε τον πλανήτη σε τραγικό βαθμό, την στιγμή που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία από τα data του διαστήματος , πώς αλλάζουν το κλίμα προς το χειρότερο και αλλιώς έχουμε μάθει να ζούμε και αλλιώς θα φτάσουμε να ζούμε». Παράλληλα ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε επίσης στην ανάδειξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως κύρια μορφή ενέργειας ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογίες υδρογόνου. Τέλος ο κ. Γρηγορίου υπογράμμισε την ανάγκη για πολιτική βούληση.

Από την πλευρά του ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE) για την προώθηση θεμάτων κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, τ. Πρόεδρο της Σύμβασης Espoo και του Πρωτοκόλλου SEA, και μέλος του Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου (ESAC) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD), Γεώργιος Κρεμλής τόνισε : «Tο εθνικό συμφέρον από την μία η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από την άλλη και η προστασία της βιοποικιλότητας, η οποία και αυτή είναι μεταξύ των στόχων αλλά και η αξιοποίηση της επιστήμης ακριβώς εδώ, η οποία θα πρέπει να έρθει και να διαφωτίσει» και προσέθεσε ότι «δεν γίνεται η απαραίτητη διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς για όλα αυτά τα θέματα έτσι ώστε να ακουστεί η επιστημονική άποψη και να δοθούν οι λύσεις».

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο IGARSS ΙΕΕΕ 2024 International Geoscience and Remote Sensing Symposium (Διεθνές Συμπόσιο Γεωεπιστημών και Τηλεπισκόπησης) διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 7-12 Ιουλίου 2024. Το Συνέδριο αποτελεί την ιδανική αφορμή συνάντησης των κορυφαίων παγκοσμίως εκπροσώπων της Τεχνολογίας και των Γεωεπιστημών, με σκοπό την ανάδειξη απτών τρόπων και μέσων για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.