Η χρήση του καθαρού νερού που προκύπτει από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας στους χώρους πρασίνου, έγινε αποδεκτή και σύντομα θα κατασκευαστεί ο αγωγός που θα επιστρέφει το νερό από το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού στο Πέραμα

Μία διεκδίκηση πριν από πολλά χρόνια, από το 2002-2006, όταν ήταν πάλι δήμαρχος Περάματος ο Γιάννης Λαγουδάκος, σήμερα πήρε τον δρόμο για υλοποίηση.

Με ενέργειές του εξασφαλίστηκε η επάρκεια νερού για τις ανάγκες των χώρων πρασίνου του Δήμου Περάματος, ειδικότερα του πάρκου στον Αρμό και του όρους Αιγάλεω.

Συγκεκριμένα, η πρόταση, την οποία κατέθεσε εκ νέου ο κ. Λαγουδάκος πριν από έναν μήνα στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για αξιοποίηση και χρήση του καθαρού νερού που προκύπτει από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας στους χώρους πρασίνου, έγινε αποδεκτή και σύντομα θα κατασκευαστεί ο αγωγός που θα επιστρέφει το νερό από το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού στο Πέραμα.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Χάρη Σαχίνη, ο δήμαρχος έλαβε τη διαβεβαίωση πως τα 1 εκατ. κυβικά καθαρού νερού που βγάζει ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας θα επιστρέψουν στους δήμους της περιοχής και ειδικά στο Πέραμα θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες ποτίσματος του πάρκου στον Αρμό και του όρους Αιγάλεω.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Λαγουδάκος, τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γιατί η πρότασή μας, ο προβληματισμός μας, βρήκε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρη Σαχίνη, προετοιμασμένο ήδη από δική του έμπνευση και επιμέλεια ώστε 1 εκατ. κυβικά καθαρού νερού που βγάζει ο βιολογικός της Ψυττάλειας να επιστρέψει πίσω σε εμάς, τους παραμελημένους δήμους, για οποιαδήποτε χρήση έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε το πολύτιμο νερό και να μη χρειαστεί να γίνει στην Ελλάδα ο επόμενος πόλεμος για το νερό. Το πάρκο του Αρμού θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί όχι μόνο φυτά αλλά και το επιστρεφόμενο νερό από την Ψυττάλεια προκειμένου να παραμείνει πράσινο».

Από την πλευρά του, ο ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε: «Τις τελευταίες ημέρες και τα τελευταία χρόνια, που έχουμε σημαντική λειψυδρία γενικότερα στην Ελλάδα και ειδικότερα στις πηγές και στους ταμιευτήρες που προμηθεύουν νερό την Αθήνα, έχουμε σκεφτεί διάφορες εναλλακτικές λύσεις για το πώς θα προστατεύσουμε τον πολύτιμο αυτόν πόρο. Μία από αυτές τις λύσεις είναι να χρησιμοποιήσουμε το νερό της Ψυττάλειας για βιομηχανική και αρδευτική χρήση. Οπότε χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθε ο δήμαρχος εδώ και ζήτησε πώς θα μπορέσουμε να δουλέψουμε μαζί για να υπάρχει αυτό το πλάνο, ώστε να μπορέσουμε και το πάρκο αλλά και το όρος που είναι από πίσω να δώσουμε το νερό για τις διάφορες χρήσεις που μπορεί να βοηθήσουν τον δήμο να ξεπεράσει διάφορα θέματα που έχει». Παράλληλα, διευκρίνισε πως η αξιοποίηση του καθαρού νερού θα γίνει «μέσα από ένα master plan, το οποίο τώρα εκπονούμε, το οποίο θα δώσει λύσεις για βιομηχανικό νερό με ανακύκλωση του νερού της Ψυττάλειας από το Πέραμα μέχρι την άλλη άκρη του κόλπου της Σαλαμίνας και από την άλλη πλευρά θέλουμε να δούμε την δυνατότητα να δώσουμε και νερό για άρδευση σε όλο το παραλιακό μέτωπο».