Ο Σωτήρης Γεωργίου με αφορμή την πρόσφατη φωτιά στην Πάτρα γράφει για την άμεση επέμβαση και διαχείρισή της από τις Αρχές που θα πρέπει να γίνει οδηγός για όλους

Πρέπει να τα λέμε όλα. Θετικά και αρνητικά. Είχαμε προ ημερών την μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Γηροκομείο στην Πάτρα. Πολύ επικίνδυνη και μέσα στο μεσημέρι. Με τα σπίτια μέσα στα πεύκα, σε έναν λόφο σαν μικρό βουνό, που έχει μέσα το νοσοκομείο το Καραμανδάνειο για τα παιδάκια. Έχει και το εξαιρετικό Κωνσταντοπούλειο Ίδρυμα με πολλούς ηλικιωμένους.

Μια φωτιά εκεί με λίβα και καυτό αέρα ακόμα και 6-7 μποφόρ, δεν είναι απλά δύσκολη αλλά εξόχως επικίνδυνη ακόμα και για ανθρώπινες ζωές για όσους γνωρίζουν την περιοχή και έχουν μυαλό να σκεφτούν. Μόλις είδαμε από το κέντρο της Πάτρας τις πρώτες φλόγες και τον μαύρο καπνό να κατακλύζει την περιοχή, το μυαλό σου πάει σε δράματα…Κακά τα ψέματα.

Μεγάλο κακό, δεν έγινε. Καμία ζωή δεν χάθηκε. Κανένας τραυματισμός. Ακόμα και τα ζωάκια γλίτωσαν. Ακόμα και οι περιουσίες. Ελάχιστες ζημιές σημειώθηκαν τελικά μπρος σε μια διαφαινόμενη καταστροφή. Ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία λειτούργησαν άψογα. Γι’ αυτό και τα συγχαρητήρια από υπουργούς και υψηλόβαθμους.

Η διαχείριση της πολύ επικίνδυνης πυρκαγιάς στην Πάτρα, πρέπει να γίνει οδηγός για όλους. Το σημαντικό ήταν, ότι όσοι έχουν την ευθύνη, δεν περίμεναν. Κατάλαβαν, ότι μπορεί να γίνει καταστροφή και έτσι άμεσα, μέσα σε λιγότερο από 20′ άντε μισή ώρα, ήρθαν τα πρώτα ελικόπτερα και αεροπλάνα. Αν περίμεναν να δουν πως θα πάει, θα είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και φυσικά ο έλεγχος.

Σημαντικό επίσης, ότι ήταν διαθέσιμα τα εναέρια μέσα και οι ήρωές τους, που σαν να έχουν τζόιστικ έκαναν ρίψεις μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Ρίψεις ακριβείας! Φυσικά πολύ σημαντική η προσπάθεια όλων όσων συμμετείχαν στην εκκένωση του γηροκομείου και του νοσοκομείου. Αστυνομία, πυροσβεστική, τα ίδια τα ιδρύματα και οι υπεύθυνοι/εργαζόμενοί τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και όλα έγιναν με ακρίβεια και γρήγορα. Τέλειος συντονισμός. Μέσα σε μια ώρα σχεδόν είχε αρχίσει ο πρώτος έλεγχος της φωτιάς και δεν μπόρεσε να επεκταθεί. Σωστά λειτούργησε και το 112.

Συνεπώς η γρήγορη και σωστή αρχική εκτίμηση έφεραν τα εναέρια μέσα εγκαίρως. Αναλόγως και οι κινήσεις εδάφους σε όλα τα επίπεδα, έγιναν με άψογο συντονισμό. Το αποτέλεσμα ήταν τέλειο, αναλογικά με την επικινδυνότητα. Εξασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή, σώθηκαν περιουσίες και ελέγχθηκε γρήγορα η πυρκαγιά. Ακόμα και όταν τελικά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο δεν έφυγαν τα εναέρια μέσα, λόγω κινδύνου αναζωπύρωσης και μέχρι να βεβαιωθούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σίγουρα κάτι γίνεται σωστά φέτος. Καλύτερα από άλλες χρονιές. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται απόλυτα σωστά ό,τι αφορά το μείζον θέμα των καλοκαιρινών πυρκαγιών, που μαστίζει χρόνια τη χώρα μας. Τα drones επίσης, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση, όπου και όταν υπάρχει φωτιά.

Μπράβο! Συνεχίζουμε και ελπίζουμε ότι θα σώσουμε ζωές και δάση!