Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 43ου φεστιβάλ βιβλίου για τα 50 χρόνια από την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο.
«Όπως γνωρίζετε, η ιστορία του Κυπριακού προβλήματος, και δει η αλληλουχία των τραγικών διεθνών αλλά και τοπικών γεγονότων την αμέσως προηγούμενη περίοδο του 1974, οδήγησαν στην προδιαγεγραμμένη βάρβαρη Τουρκική εισβολή στην Κύπρο», επισήμανε στον χαιρετισμό (που απέστειλε) ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου και πρόσθεσε πως, «την εισβολή ακολουθεί η 50χρονη, μέχρι σήμερα παράνομη, στρατιωτική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Οι βιαιοπραγίες, τα εγκλήματα του Τουρκικού στρατού κατά της Κύπρου και του λαού της, η προσφυγοποίηση 200 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων από της πατρογονικές τους εστίες, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η τραγική ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος των μέχρι σήμερα, αγνοουμένων, είναι κάποιες από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της τραγικής επετείου των 50χρονων, που φέτος συμπληρώνονται».
Η πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδος Κύπρου Σίσσυ Σιγιουλτζή -Ρουκά επισήμανε στην ομιλία της, «με αρχή την 15η Ιουλίου, βαδίζουμε στην 20η Ιουλίου, ημέρα που δάκρυσε ο ελληνισμός και ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδος Κύπρου, βρίσκομαι εδώ για να φωνάξουμε όλοι μαζί πως δεν ξεχνάμε, «μνήμη», «αγώνας», «ελπίδα» και όπως γράφει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, «πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου», διότι «Η Ρωμηοσύνη έννα χαθεί όντας ο κόσμος λείψει», όπως μας υπενθυμίζει με το έργο του ο εθνικός ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαϊλίδης».
Μίλησαν επίσης η πρόεδρος Λογείον Αναστασία Καραογλάνη και διαδικτυακά από την Λευκωσία ο αναπληρωτής Καθηγητής- Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, πρόσφυγας από τη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας.
Παράλληλα στην εκδήλωση προβλήθηκαν επίκαιρα της εποχής, ενώ οι Κωνσταντίνα Αλαμπουρινού, Φανή Αθανασιάδου και Αναστασία Χατζή διάβασαν θεατροποιημένα εκτεταμένα αποσπάσματα από τα Γράμματα στη Μητέρα του Κ. Μόντη σε μουσική συνοδεία του κ. Θ. Πετρόπουλου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το ποιητικό δρώμενο «Στον Αγνοούμενο», βασισμένο στα ποιήματα των Κυπρίων ποιητών: «Μνήμη αγνοουμένου», Νίκης Παπαξενοφώντος, «Ο αγνοούμενος», Βάσου Λυσσαρίδη, «Η ταυτοποίηση του αγνοούμενου», Ανδρέα Κολυπάρπου, «Το παιδί του αγνοούμενου», Ανδρέα Χατζηχαμπή, από το ΛΟΓΕΙΟΝ, σε Δραματουργία και Θεατρική Διδασκαλία Αναστασίας Καραογλάνη.
Στο δρώμενο συμμετείχαν οι Αϊβάζογλου Βάγια, Αμανατίδου Χρυσούλα, Γεκουσίδου Μαίρη, Κύρκου Θεοδώρα, Μπουτσιούκη Ευαγγελία, Ξανθόπουλος Γιώργος, Παπακαλού Τζούλια, Φυλλαρίδου Μαρία, Ειρήνη Κέπετζη και Νίκη Παπαξενοφώντος.
Το 43ο Φεστιβάλ Βιβλίου που φέτος είναι αφιερωμένο στα κυπριακά γράμματα και την ποίηση, θα διαρκέσει μέχρις και τις 21 Ιουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ