Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον κορυφαίο Έλληνα αθλητή όλων των εποχών, τον Μίλτο Τεντόγλου ο οποίος και στο Παρίσι, φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος γράφοντας μία ξεχωριστή ιστορία
Ο 25χρονος Μίλτος Τεντόγλου που ξενύχτησε τους συμπατριώτες του στα Γρεβενά (και δικαίως γιόρτασαν μέχρι πρωίας) και έκανε υπερήφανους για μία ακόμη φορά όλους τους Έλληνες, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος (8,48) και στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Παρίσι. Ο Τεντόγλου ο αθλητής παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα παιδιά, υπερασπίστηκε τον τίτλο του με άλμα στα 8μ48 εκ. κι ενώ όλα τα άλματά του ήταν εξαιρετικά. Μόνο στο τελευταίο όταν και είχε κριθεί το σπουδαιότερο μετάλλιο, ήταν άκυρο.
Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών λοιπόν (είχε πάρει χρυσό μετάλλιο και στο Τόκιο πριν 4 χρόνια, όπως και ο θρυλικός Κάρλ Λιούις ο οποίς είχε 4 συνεχόμενα από το 1984 έςς το 1996) απέδειξε ότι παραμένει ο απόλυτος βασιλιάς του μήκους!
Άφησε στην δεύτερη θέση τον Τζαμαικανό, Γουέιν Πίνοκ (8μ36) και στην τρίτη θέση το νέο αστέρι της Ιταλίας τον 19χρονο, Ματία Φουρλάνι (8μ34)
Πλέον η ελληνική αποστολή έχει 7 μετάλλια, με αυτό του Μίλτου Τεντόγλου να είναι το πρώτο χρυσό.
Η Ελλάδα απέχει ένα μόλις μετάλλιο για να ισοφαρίσει το ρεκόρ της Ατλάντα (1996) όταν είχε κατακτήσει 8.
Στο Stade de France του Παρισιού, ο μελλοντικός κάτοχος του οριζόντιου άλματος και σημερινός κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ κάτω των 20 ετών, Ιταλός, Ματία Φουρλάνι άρχισε να δείχνει τη δύναμή του. 8.34 για να κάνει ντεμπούτο προς έκπληξη πολλών από τους παρευρισκόμενους.
Η στυλιζαρισμένη ιδιοφυΐα με πολύ φαρδύ διασκελισμό, σπρώχνει δυνατά. Ο Τεντόγλου δεν επρόκειτο να περπατήσει. Ίπταται στα 8μ27. Επιπλέον, υπήρχαν περισσότεροι διεκδικητές για το βάθρο.
Ο Ελβετός Σιμόν Εχάμερ, ένας αθλητής του δεκάθλου που μετατράπηκε σε κανονικό αγώνισμα μήκος, το επιχείρησε και έφτασε τα 8.20. Ο 23χρονος , Τζαμαϊκανός Γουέιν Πίνοκ , δευτεραθλητής κόσμου στην Βουδαπέστη το 2023, πέταξε έως και 8,36. Ο Τεντόγλου, σοβαρός και συγκεντρωμένος, ήξερε ότι έπρεπε να ανοίξει τα φτερά του… 8.48 στην δεύτερη προσπάθεια.
Ο Ιταλός, Ματία Φουρλάνι ένα θαύμα της φύσης. Στα 19 του, καλείται σε μεγάλα κατορθώματα και πολλοί τον βλέπουν ως τον άλτη που θα βάλει τέλος στο 8,95 που κρατά τον Αμερικανό Μάικ Πάουελ στην κορυφή της ιστορικής πυραμίδας από το 1991. Έως τώρα τον έχει συγκρατήσει ο 26χρονος Μιλτιάδης Τεντόγλου (26 ετών).
Χρυσό για εκείνον και ασημένιο για τον ταλαντούχο και νικητή στα Μουντιάλ κλειστού στίβου στη Γλασκώβη και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, και τα δύο φέτος. Εντός έδρας, ο Τεντόγλου πήδηξε δύο φορές στο ιταλικό τραμπολίνο έως τα 8.65 για να επιφέρει επίσης ηθική και ψυχολογική ήττα στον τοπικό ήρωα. Η τρίτη μονομαχία έφτασε και ο πολλαπλός Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος και ευρωπαϊκός πρωταθλητής θέλησε να ολοκληρώσει την κυριαρχία του.
Η ιστορία του Φουρλάνι δεν πρέπει να σας αφήνει αδιάφορους. Γιος ενός άλτη του ύψους, ο Μαρσέλο, με καλύτερη επίδοση 2μ27 που είναι και προπονητής του. Η γενετική σημάδεψε τον Ματία ως ένα παγκόσμιο αστέρι DNA για τον αθλητισμό. Στα 14 του πήδηξε 1,99 στο ύψος. Στα 17 του ήταν πρωταθλητής Ευρώπης κάτω των 18 ετών, καθαρίζοντας τον πήχη με 2μ18. Σε εκείνη την ηλικία πέρασε για πρώτη φορά 8 μέτρα στο μήκος… όπου ανακηρύχθηκε και βασιλιάς της Ηπειρωτικής Ευρώπης στην κατηγορία του. Κάτι που επανέλαβε την επόμενη χρονιά, αυτή τη φορά στα 20 του χρόνια . Εκείνη τη στιγμή ήρθε η απόφαση. Ή μάλλον, όταν πέταξε στη Σαβόνα έως τα 8μ44 με τον άνεμο να ακυρώνεται μόνο κατά 0,2. Φυσικά, ίνδαλμά του θα είναι πάντα, λέει, ο άλτης του ύψους, Τζιανμάρκο Τάμπερι. Είναι ήδη χάλκινος Ολυμπιονίκης στο μήκος και ξέρει ότι θα έρθει η ώρα του.
Ο Τεντόγλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1998 και η καταγωγή του είναι από την Μικρά Ασία. Μεγάλωσε στα Γρεβενά όπου σε εφηβική ηλικία εξασκούσε ως χόμπι το παρκούρ. Με τον στίβο ξεκίνησε να ασχολείται στα 15 του χρόνια, έπειτα από παρότρυνση του προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον είχε παρατηρήσει να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών.
Ήταν ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο και τη μεγάλη φυσική αλτικότητα του Τεντόγλου και υπήρξε ο πρώτος του προπονητής. Στη συνέχεια, ο Τεντόγλου συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο προπονητή αλμάτων, Γιώργο Πομάσκι ο οποίος είναι και ο σημερινός προπονητής του. Και οι επιτυχίες άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη… Στο Τόκιο πήρε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες με άλμα στα 8μ41 εκ ,στην 6η του προσπάθεια…
Ο Μιλτιάδης τον τελευταίο λόγο…
Εν τω μεταξύ ο Φουρλάνι με τον Πίνοκ σε κανένα από τα δύο άλματά τους δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τον Τεντόγλου. Έλειπε ένα τελευταίο άλμα ανά αθλητής. Ο Φουρλάνι συγκεντρώθηκε… αλλά έμεινε στο 8.27. Επτά εκατοστά λιγότερα από τα δύο καλύτερα άλματά του. Μόνο δύο μακριά από τον δεύτερο αθλητή της Καραϊβικής. Πιο ήρεμος, ο άντρας με το κεφαλόδεσμο για να χωρέσει τα dreadlocks του δεν πίεσε τον σημερινό βασιλιά του μήκους. Τρίτη σημαντική μονομαχία με το στολίδι του μέλλοντος, τρίτη νίκη για τον Μιλτιάδη. Το παρόν παραμένει δικό του , δηλαδή του Τεντόγλου.
Χίλια Μπράβο παλικάρι !