Στην έναρξη έγινε μνεία και στα αναβαθμισμένα φέτος βραβεία του φεστιβάλ, τα οποία ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο με την ευγενική στήριξη του Ιδρύματος Michael Marks Charitable Trust φτάνοντας το συνολικό ποσόν των 27.500 ευρώ
Με τα διαγωνιστικά τμήματα και τις ειδικές προβολές στο Πανόραμα, τις πρεμιέρες απ’ όλον τον κόσμο και τα masterclasses καταξιωμένων κινηματογραφιστών, “έναρξη” έκανε χθες το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου Beyond Borders, που θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου. Μαζί του ξεκίνησαν και το πολλά υποσχόμενο Φόρουμ Συμπαραγωγών, το Audiovisual Pitching Lab, το κινηματογραφικό εργαστήρι Beyond Storytelling και το Critics’ Corner, το Δίκτυο Κινηματογραφικών Σχολών με σπουδαστές να εμπλέκονται σε πολλές δράσεις του φεστιβάλ, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, θέατρο σκιών, εργαστήρια για κινηματογράφο, χορό και μουσική για παιδιά και όχι μόνο.
Η πανηγυρική τελετή έναρξης έγινε την Κυριακή . Στην κατάμεστη πλατεία Ηρώου του πανέμορφου Καστελλόριζου επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μικροί και μεγάλοι που ζουν στο νησί, καθώς και καλεσμένοι από τον χώρο του κινηματογράφου απ’ όλον τον κόσμο, απόλαυσαν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, τη συγκινητική ταινία έναρξης και διασκέδασαν μέχρι αργά με αγαπημένα τραγούδια. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στην ανακοίνωσή τους, όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της διατήρησης των ανθρώπινων αξιών και σχέσεων και την ανάγκη για συνεργασία και τροφοδότηση της ελπίδας μέσα και από την 7η τέχνη του κινηματογράφου,
Καλωσορίζοντας τον κόσμο στην 9η έκδοση του φεστιβάλ, η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Ειρήνη Σαρίογλου, εξήγησε ότι ο λόγος που έχει επιλεγεί το Καστελλόριζο ως τόπος διεξαγωγής του φεστιβάλ είναι ότι συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού, ψυχής και τρόπου ζωής. Νοιάζεται για την κοινότητα και το καλό του συνόλου και μοιράζεται, χωρίς εγωκεντρισμό και ναρκισσισμό. Αυτό το νοιάξιμο θέλει ν’ αντανακλά στη μνήμη και τη συμπεριφορά μας και το Beyond Borders, με εμμονή στην αξία και στην καλλιέργεια των ανθρώπων, είπε η κ. Σαρίογλου, ενώ έκλεισε με αναφορά στην ομιλία του Γιώργου Σεφέρη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ στην Στοκχόλμη για την αναζήτηση του ανθρώπου σ’ έναν κόσμο που ολοένα στενεύει, για τον άνθρωπο ως μόνη λύση απέναντι σε κάθε πρόβλημα.
Ο Michel Noll, ιδρυτής της Ecrans des Mondes και καλλιτεχνικός σύμβουλος & Διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης του Beyond Borders, είπε χαρακτηριστικά ότι ο πλανήτης μας φλέγεται, έχουμε πολύ σοβαρά κοινωνικοπολιτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, βία και πολέμους, αλλά το ντοκιμαντέρ αποτελεί το εργαλείο, το όπλο για να δημιουργήσουμε ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Καμία χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει μόνη της τόσο μεγάλα, παγκόσμια ζητήματα, χρειάζεται να ενωθούμε, να συνεργαστούμε και να παλέψουμε για τις λύσεις. Η δουλειά μας ως κινηματογραφιστές είναι να δούμε βαθύτερα από τα κυρίαρχα μέσα τις ιστορικές ρίζες, τις αιτίες και τις λύσεις, σημείωσε ο κ. Noll. Σημειώνεται ότι ο Michel Noll ίδρυσε πριν από 6 χρόνια το GrecDoc που φέρνει κάθε χρόνο το ελληνικό ντοκιμαντέρ στο Παρίσι και που πρόσφατα εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις, όπως η Νίκαια, η Μασσαλία, η Λυών και η Ρεν.
Στον χαιρετισμό της, η Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό μίλησε για την αξία του ντοκιμαντέρ και για τον εδραιωμένο θεσμό του Beyond Borders και αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική Ομογένεια και τη φετινή Τιμώμενη Χώρα, την Αυστραλία, με την οποία μας συνδέουν ισχυροί ιστορικοί και ομογενειακοί δεσμοί, καθώς εκεί ζει και ακμάζει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ελλήνων στο κόσμο, με τους Καστελλοριζιούς να κατέχουν μία ξεχωριστή θέση στην κοινότητα αυτή. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας το 2020 θεσμοθέτησε το Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας», το οποίο απονέμεται σε δημιουργούς από τον χώρο της Ελληνικής Διασποράς, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του έργου των ομογενών δημιουργών που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό στον τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής.
Στους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς με την Αυστραλία αναφέρθηκε και η Alison Duncan, πρέσβειρα της Αυστραλίας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, καθώς 80 χιλιάδες Καστελλοριζιοί μετανάστευσαν στην Αυστραλία και ακόμα διατηρούν τη σχέση τους με τον «μικρό αυτόν παράδεισο, το Καστελλόριζο», γι’ αυτό και η πρεσβεία στηρίζει το φεστιβάλ από τα πρώτα του χρόνια. Χαρακτήρισε το φεστιβάλ «καλή πρακτική» για τολμηρά ντοκιμαντέρ που δίνουν τη μεγάλη εικόνα και φωτίζουν τις λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας, ένα «βήμα» σε παθιασμένους δημιουργούς που διευκολύνει επίσης τη δικτύωση μεταξύ των ανθρώπων. Η κ. Duncan εξέφρασε τη χαρά της για το ότι η Αυστραλία είναι φέτος τιμώμενη χώρα και αναφέρθηκε στα οκτώ αυστραλιανά ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται σε διάφορα τμήματα, στην Mitzi Goldman και την Penelope Mc Donald που συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές, στους Αυστραλούς παρόντες σκηνοθέτες, καθώς και στην πολύ σημαντική αυστραλιανή σχολή κινηματογράφου που φέτος για πρώτη φορά συμμετέχει στο Δίκτυο των Κινηματογραφικών Σχολών.
Στην έναρξη έγινε μνεία και στα αναβαθμισμένα φέτος βραβεία του φεστιβάλ, τα οποία ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο με την ευγενική στήριξη του Ιδρύματος Michael Marks Charitable Trust φτάνοντας το συνολικό ποσόν των 27.500 ευρώ. Στα δύο διαγωνιστικά τμήματα απονέμονται συνολικά 11 βραβεία: Το Χρυσό (Grand Prix) και τo Αργυρό Στεφάνι της Μεγίστης (10.000 ευρώ και 5.000 ευρώ αντίστοιχα) με τη χορηγία τoυ Ιδρύματος Michael Marks Charitable Trust, καθώς και το Χάλκινο Στεφάνι της Μεγίστης (3.000 ευρώ) με τη χορηγία της ΕΡΤ, για την καλύτερη ταινία που πραγματεύεται ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, τρέχοντα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με οποιαδήποτε μορφή και τρόπο. Το Βραβείο καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ (2.000 ευρώ), με τη συγχρηματοδότηση της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για το καλύτερο ντοκιμαντέρ Έλληνα σκηνοθέτη. Το Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας (500 ευρώ), χορηγία του ΕΚΟΜΕ για το καλύτερο ντοκιμαντέρ που προωθεί τις κοινές αξίες και τον ειρηνικό διάλογο μεταξύ των λαών της Μεσογείου. Το Βραβείο “Οδυσσέας” (2.000 ευρώ), με την πρωτοβουλία και υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και τη χορηγία της Lady Marina Marks και του Alex Sakalis για το καλύτερο ντοκιμαντέρ Έλληνα σκηνοθέτη της διασποράς. Το Βραβείο #ThisisEU (1.000 ευρώ, χορηγία της ΕΡΤ) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για το ντοκιμαντέρ που προωθεί καλύτερα τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και το Βραβείο FIPRESCI (1.000 ευρώ, χορηγία της ΕΡΤ) για την καλύτερη ταινία που επιλέγεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου. Ο Χρυσός, Αργυρός και Χάλκινος Φοίνικας (1.250, 1.000 και 750 ευρώ αντίστοιχα) με την υποστήριξη του Phoenix TV για την καλύτερη μικρού μήκους ταινία τεκμηρίωσης από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.
Στρατηγικός Εταίρος του Beyond Borders είναι η ΔΕΗ.
Το ημερήσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ https://beyondborders.gr/wp/wp-content/uploads/2024/07/Timetable-2024.pdf και αναλυτικά το πρόγραμμα https://beyondborders.gr/documentaries/main/ .