Οι δημιουργίες της Μιλάνου είναι εμπνευσμένες από τη λαϊκή παράδοση της Αμοργού και γενικότερα την ελληνική παράδοση
Στην Αιγιάλη της Αμοργού άνοιξε τον Ιούλιο η μοναδική γκαλερί του νησιού, η “Althea Ceramics” που πήρε τ’ όνομά της από τη μυθολογική θεά της θεραπείας, Αλθαία, η οποία συμβολίζει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, την αλληλεγγύη και τη στήριξη της κοινότητας.
Οι δημιουργοί της γκαλερί είναι τέσσερις άνθρωποι που έχοντας επιλέξει την Αμοργό ως τόπο τους, ένωσαν τις δυνάμεις και τις ανησυχίες τους δημιουργώντας ένα χώρο Τέχνης, καθώς πιστεύουν πως η τέχνη και η συλλογικότητα είναι τα κύρια συστατικά στη δημιουργία συνεκτικών κοινωνικών ιστών και μπορούν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση προς μια πιο χαρούμενη και υγιή κοινωνία. Όλοι τους προέρχονται από το χώρο κυρίως της κεραμικής και είναι οι Pilar Mayorga Barrientos, Nicola de Paoli, Sohan Μαρία Σπινθουράκη και Άννα Συνοδινού.
Η γκαλερί θα φιλοξενεί εκθέσεις κεραμικής και άλλων εικαστικών τεχνών, λαογραφικής παράδοσης και χειροτεχνημάτων και θα αποτελεί παράλληλα τον πυρήνα διοργάνωσης σεμιναρίων και εργαστηρίων, ενώ στόχος είναι η ευρύτερη συνεργασία με το δημιουργικό δυναμικό του νησιού και με φορείς του δημόσιου, δημοτικού και ιδιωτικού τομέα για την ανάδειξη της Τέχνης και του πολιτισμού.
Παράλληλα με την έκθεση κεραμικών, με την οποία εγκαινιάστηκε η γκαλερί, από την Τετάρτη 28 Αυγούστου και για μια εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα έκθεση με τίτλο «Τα χαλάκια της Χριστίνας» από την καλλιτέχνιδα Χριστίνα Μιλάνου. Οι δημιουργίες της Μιλάνου είναι εμπνευσμένες από τη λαϊκή παράδοση της Αμοργού και γενικότερα την ελληνική παράδοση.
Τα χαλάκια της Χριστίνας
Η Χριστίνα Μιλάνου, με έμπνευση από τα παραδοσιακά αμοργιανά χαλάκια, φτιάχνει τα δικά της αλλάζοντας την πλέξη, το σχήμα, τους χρωματικούς συνδυασμούς, προσθέτει υλικά, τους δίνει ονόματα! Τα μετατρέπει σε μαξιλάρια, σε ριχτάρια, σε χρηστικά αντικείμενα. Μέσα από το καθένα διηγείται μια διαφορετική ιστορία.
Όπως λέει: «Με αφορμή την πρόσκληση των αγαπημένων φίλων που έχουν ιδρύσει την Althea Ceramics Art Gallery και τη χαρά που μου δίνουν να είμαι η πρώτη τους καλλιτεχνική φιλοξενία, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την αγάπη μου για τα νήματα, τα χρώματα των κλωστών και τη δημιουργία αυτών των ξεχωριστών αντικειμένων.
Τα χαλάκια μου τα έχω εμπνευστεί από τις καταπληκτικές δουλειές των αμοργιανών γυναικών που τόσα χρόνια πλέκουν με τα παλιά ρούχα της οικογένειας ομοιόμορφες σπείρες με το βελονάκι τους, κεντώντας το άπειρο και την ομορφιά σε μια διαχρονική μοναδική χρωματική σύνθεση, δημιουργώντας αντικείμενα λαϊκής τέχνης που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται κι ομορφαίνουν αμοργιανά (και όχι μόνο) σπίτια. Ελπίζω έτσι να κάνουν και τα δικά μου χαλάκια!»
Λίγα λόγια για την Χριστίνα Μιλάνου:
Η Χριστίνα γεννήθηκε το 1975 στη Γερμανία από γονείς μετανάστες. Σε ηλικία 11 χρονών μετακόμισε στην Ελλάδα, χωρίς πραγματικά να συνηθίσει ποτέ την γενέτειρα πόλη των γονιών της, την Αθήνα. Έτσι ως ενήλικη, αφού τελείωσε τις σπουδές της στα οικονομικά, περιπλανήθηκε σε όσες θάλασσες και βουνά μπορούσε κάνοντας πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα, από δασκάλα γερμανικών μέχρι …βοηθός σε φεστιβάλ γκολφ στις Άλπεις.
Τα τελευταία 24 χρόνια κάνει θεραπεία shiatsu σε Αμοργό, Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ από το 2020 ασχολείται με μεγάλο ζήλο με το theta healing. Από το 2015 ως το 2022 έφτιαχνε με μεγάλη επιτυχία ένα «παιδικό ημερολόγιο για όλη την οικογένεια». Από το 2019 ασχολείται με το κέντημα και το πλέξιμο φτιάχνοντας ξεχωριστά αντικείμενα εμπνευσμένα από τη λαϊκή παράδοση, τη ζωή και τα συναισθήματα που της γεννούν τα υλικά που χρησιμοποιεί.
Αυτή είναι η πρώτη της ατομική έκθεση σχετικά με την χειροτεχνία και η τρίτη της ομαδική.
Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 28 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2024
Εγκαίνια: Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 19:30.
Στην εναρκτήρια έκθεση της “Althea Ceramics”, που τρέχει παράλληλα στην γκαλερί Αλθαία, μπορεί κανείς ν’ ανακαλύψει έργα των ιδρυτών της, όπως αγγεία από πηλό υψηλής θερμοκρασίας (stoneware) που μοιάζουν σαν να έχουν σμιλευτεί από το χρόνο και το αλάτι στο βυθό της θάλασσας, αντικείμενα με προσθήκη χρυσού βάσει της τεχνικής kintsugi που μας παραπέμπουν στην ιαπωνική κοσμοθεωρία wabi sabi, γυναικεία ειδώλια που εξυμνούν την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα εμπνευσμένα από χρώματα και σχήματα όλων των στοιχείων της φύσης, κ.ά.