Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους, νέες υποδομές και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, δήλωσε ο δήμαρχος Χάρης Δούκας
Η καθαριότητα της πόλης ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στην ημερησία διάταξη του σημερινού δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων. Η αντιδήμαρχος Ρωξάνη Μπέη, προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση για τις δράσεις της διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στα επιπλέον προβλήματα που έχουν προκύψει, όπως αυτό του υπερτουρισμού, που έχει αυξήσει κατακόρυφα το αποτύπωμα των απορριμμάτων μέσα στην πόλη.
Στο σύνολό τους, οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έκαναν λόγο για σοβαρό πρόβλημα της Αθήνας και για κακή εικόνα της πόλης γύρω από την καθαριότητα. Ειδικά ο Κώστας Μπακογιάννης έθεσε θέμα καθημερινότητας, μίλησε για «πολιτική αυτόματου πιλότου στον δήμο» και για «αγανάκτηση των πολιτών που βλέπουν τον δήμο να έχει μείνει ακέφαλος» και πρόσθεσε: «Με τα ίδια λεφτά, τα ίδια μέσα και το ίδιο προσωπικό που υπήρχαν και στη δική μας δημοτική Αρχή, η εικόνα της πόλης τώρα άλλαξε προς το χειρότερο».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αναφέρθηκε στις 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μια καθαρή Αθήνα: «Το στοίχημα για μία καθαρή πόλη είναι διαχρονικό. Σήμερα, παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τις 11 πρωτοβουλίες και δράσεις για μία καθαρή Αθήνα, με στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και την εικόνα της πόλης μας. Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που περιλαμβάνει αυστηρότερους ελέγχους, νέες υποδομές και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών».
Αυτές οι 11 πρωτοβουλίες και δράσεις είναι:
- Δημιουργία Ομάδας Ελέγχους Καθαριότητας από μικτά κλιμάκια ελέγχου με δημοτικούς αστυνομικούς και επόπτες καθαριότητας, με έναρξη στις 2/9 στο κέντρο και από 9/9 σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, για την καταγραφή παραβάσεων και την άμεση επιβολή προστίμων.
- Ο δήμος θέτει σε πλήρη λειτουργία από 1/10, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), εξασφαλίζοντας την πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης.
- Τοποθέτηση επιπλέον κάδων σε σημεία με πρόβλημα υπερχείλισης, βελτίωση επιβαρυμένων σημείων, επιτήρηση στα σημεία και επιπλέον «δορυφορικά» δρομολόγια για την απομάκρυνση απορριμμάτων εκτός κάδων.
- Αναβάθμιση της υπηρεσίας anti-graffiti σε δρόμους, πάρκα, πλατείες και δημόσια κτίρια, για την άμεση και αποτελεσματική αφαίρεση των ανεπιθύμητων συνθημάτων και εικόνων.
- Εγκατάσταση 62 συστημάτων βυθιζόμενων κάδων σε στρατηγικά σημεία της πόλης, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος, τη μείωση της οσμής και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων.
- Δημιουργία μιας νέας εφαρμογής (app) καθαριότητας για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα ωράρια αποκομιδής απορριμμάτων ανά περιοχή και τοποθέτηση QR codes σε κάδους για πληροφορίες που αφορούν τα ωράρια και τον σωστό τρόπο εναπόθεσης απορριμμάτων.
- Οργάνωση δράσεων καθαριότητας έξι ημέρες την εβδομάδα σε όλες τις γειτονιές της πόλης με την πιο εκτενή και εντατική δράση να γίνεται κάθε Κυριακή.
- Επέκταση της οικιακής συλλογής βιοαποβλήτων μετά το 5ο, στο 3ο και 7ο διαμέρισμα, με παράλληλες ενημερωτικές καμπάνιες και διανομή οικιακών κάδων σε κατοίκους και επαγγελματίες εντός του Σεπτεμβρίου, για τη διευκόλυνση της διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων στην πηγή.
- Έναρξη «επιχείρησης σκούπα» για εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, με καταγραφή των νέων εγκαταλελειμμένων οχημάτων και απομάκρυνση των παλιών σε εβδομαδιαία βάση ανά διαμέρισμα.
- Συνεργασία με θεσμικούς φορείς προκειμένου να οριστεί το πλαίσιο συνεργασίας για τα ωράρια εναπόθεσης απορριμμάτων, συλλογή βιοαποβλήτων κ.λ.π.
- Ενεργοποίηση του δικτύου των εθελοντών με δράσεις καθαριότητας σε ολόκληρη την πόλη. Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ρωξάνη Μπέη, παρουσίασε ακόμη τα αποτελέσματα για το πρώτο επτάμηνο του 2024, που αφορούν στις δράσεις και παρεμβάσεις της διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, όπου διαπιστώνεται αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023. Αναλυτικά:
- Περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων με μικρά οχήματα (express) Α΄ Επτάμηνο 2023: 219.793 δρομολόγια Α΄ Επτάμηνο 2024: 245.559 δρομολόγια Ποσοστό μεταβολής: +11,72%
- Πλύσιμο πλατειών και δρόμων Α΄ Επτάμηνο 2023: 44.317 πλύσεις Α΄ Επτάμηνο 2024: 47.414 πλύσεις Ποσοστό μεταβολής: +6,99%
- Καθαρισμοί οικοπέδων και σφραγίσεις Α΄ Επτάμηνο 2023: 114 Α΄ Επτάμηνο 2024: 137 Ποσοστό μεταβολής: + 20,18%
- Καθαρισμοί κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών Α΄ Επτάμηνο 2023: 140 Α΄ Επτάμηνο 2024: 174 Ποσοστό μεταβολής: +24,29%
- Ημέρες αφισοκάθαρσης Α΄ Επτάμηνο 2023: 122 Α΄ Επτάμηνο 2024: 213 Ποσοστό μεταβολής: +74,59%
- Τοποθέτηση εξέδρων Α΄ Επτάμηνο 2023: 49 Α΄ Επτάμηνο 2024: 57 Ποσοστό μεταβολής: +16,53%
- Τοποθετήσεις & αντικαταστάσεις απορριμματοδοχείων Α΄ Επτάμηνο 2023: 121 Α΄ Επτάμηνο 2024: 164 Ποσοστό μεταβολής: +35,54%
Από εκεί και πέρα και όπως ήταν φυσικό, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά την καλοκαιρινή διακοπή, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι μέσα στον αστικό ιστό του λεκανοπεδίου. Όλοι στάθηκαν τόσο στη μείωση του δασικού πνεύμονα της Αθήνας, όσο και στην ανάγκη για αντιπλημμυρικά μέτρα.