Περιλαμβάνει την ανάδειξη των κεντρικών μόλων της, τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την ευρύτερη περιοχή του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα και τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων
Με το χρηματικό ποσό των 12 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, από το ύψος της οδού Κανελλοπούλου έως την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με απόφασή του, προχώρησε στην ένταξη αυτής της μεγάλης παρέμβασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027.
Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας αφορά ένα σημαντικό τμήμα της πόλης και περιλαμβάνει την ανάδειξη των κεντρικών μόλων της, τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την ευρύτερη περιοχή του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα και τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων.
Ειδικότερα, η ανάπλαση χωρίζεται σε τέσσερα υποέργα. Στο πρώτο περιλαμβάνεται η εκπόνηση προμελέτης, οριστικής μελέτης, μελέτης εφαρμογής, τα τεύχη δημοπράτησης, όπως επίσης οι αδειοδοτήσεις κατασκευών, ενώ το δεύτερο αφορά την υλοποίηση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας με εργασίες οικοδομικές, οδοποιίας, ηλεκτρομηχανολογικές, οδοφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, σήμανσης πρασίνου κά. Τα υπόλοιπα υποέργα συμπεριλαμβάνουν τυχόν αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλης έκτασης παρέμβαση στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας».
Η δράση, με τίτλο «Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας» έχει στόχο, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «την επανένταξη του διαχωρισμένου σήμερα θαλάσσιου μετώπου στον υπόλοιπο αστικό ιστό της πόλης και τον επανασχεδιασμό του, ώστε να υπάρξει αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του, αλλά και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών υπαρχόντων ή και νέων».
«Με ένα πλήθος παρεμβάσεων σε μια μεγάλη έκταση» πρόκειται, σύμφωνα πάντα με την Περιφέρεια, «να αναβαθμιστεί το παραλιακό μέτωπο της πόλης, ώστε να προβληθεί η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Πάτρας και να καταστεί πιο ελκυστική για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες. Παράλληλα, «τα έργα ανάπλασης εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της πόλης».
Στην προμελέτη, οριστική μελέτη και στη μελέτη εφαρμογής δεν θα συμπεριληφθεί το τμήμα των λιμενικών εγκαταστάσεων, το τμήμα δηλαδή του θαλασσίου μετώπου στο οποίο υπάρχει ακόμα λιμενική δραστηριότητα, ενώ εξαιρείται της μελέτης το τμήμα του θαλασσίου μετώπου που έχει χωροθετηθεί η μαρίνα.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «ακολουθούμε με συνέπεια την υπόσχεσή μας για πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων προς όφελος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών σε κάθε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Στην περίπτωση της Πάτρας χρηματοδοτούμε ένα έργο πνοής που θα αλλάξει ριζικά την περιοχή. Μία σημαντική παρέμβαση γίνεται πράξη. Ανταποκρινόμαστε σε ένα χρόνιο αίτημα της πόλης και των πολιτών της, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι το παραλιακό μέτωπο αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο για την πόλη, που θέλουμε να αξιοποιηθεί σωστά, ώστε να είναι αντάξιο του μεγέθους και της ιστορίας της. Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ανθρώπινου και φιλικού παραλιακού μετώπου, αντάξιου μίας Πάτρας ανεπτυγμένης και εξωστρεφούς. Αναβαθμίζουμε την πόλη, αλλάζουμε τον τόπο μας προς το καλύτερο».