Για δίκαιη απόφαση έκανε λόγο ο συνήγορος του πρώην υπουργού Μιχάλης Δημητρακόπουλος – Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Αθώο λόγω αμφιβολιών για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος που σύμφωνα με το κατηγορητήριο προερχόταν από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην Υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου .

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, υπήρξαν αμφιβολίες για το εάν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας αλλά και της δωροδοκίας στη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Επομένως, αφού δεν στοιχειοθετούνται τα βασικά αδικήματα, που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Με το ίδιο σκεπτικό αθωώθηκαν και η σύζυγος του πρώην Υπουργού Σταυρούλα Κουράκου και ο στενός φίλος του ζεύγους Ανδρέας Μπάρδης.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για τα βασικά αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας (παραγεγραμμένα), δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις και κατά συνέπεια απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών για τη νομιμοποίηση εσόδων που κατηγορείται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Για δίκαιη απόφαση έκανε λόγο ο συνήγορος του πρώην υπουργού Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Τι ανέφερε το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δικάστηκε μαζί με τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και τον Ανδρέα Μπάρδη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 2.437.962 ευρώ. Πρόκειται για ποσό, το οποίο σύμφωνα με την αρχική κατηγορία φέρεται να είχε λάβει ως «δώρο» από την «THALES NEDERLAND B.V.» προκειμένου προωθήσει τη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση τον Οκτώβριο του 2018 ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν προφυλακιστεί.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της τότε ανακρίτριας και του εισαγγελέα το ζευγάρι είχε προφυλακιστεί και είχε παραμείνει στη φυλακή για 17 μήνες. Ακολούθησε το 2020 βούλευμα το οποίο οδήγησε σε νέα έρευνα και το ζεύγος Παπαντωνίου απολογήθηκε συμπληρωματικά και κατόπιν οδηγήθηκε σε δίκη.

Επίσης, ο στενός φίλος του ζευγαριού, Ανδρ. Μπάρδης, σύμφωνα με την αρχική κατηγορία φέρεται να ήταν το πρόσωπο εκείνο, το οποίο μετέφερε τα χρήματα που έλαβε ως «δώρο» ο πρώην υπουργός στο εξωτερικό και αυτά κατέληξαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Γ. Παπαντωνίου με συνδικαιούχο τη σύζυγό του.

Την ενοχή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, της συζύγου του και του στενού τους φίλου, είχε ζητήσει ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας , ζητώντας να καταδικαστούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.